100 رمان برتر انگلیسی‌زبان/کتاب نهم: «نایتمر ابی»

روزنامه «گاردین» در ادامه معرفی برترین رمان‌های انگلیسی، کتاب «نایتمر ابی» به قلم «توماس لاو پیکاک» را در رتبه نهم فهرست 100 اثر برتر خود قرار داده است.

روزنامه «گاردین» در ادامه معرفی برترین رمان‌های انگلیسی، کتاب «نایتمر ابی» به قلم «توماس لاو پیکاک» را در رتبه نهم فهرست 100 اثر برتر خود قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه گاردین چندی است با تهیه فهرستی از 100 عنوان، بهترین رمان‌های تاریخ ادبیات انگلیسی را معرفی می‌کند که رتبه نهم این رده‌بندی به «نایتمر ابی» (Nightmare Abbey) داستان کمیک «توماس لاو پیکاک» اختصاص یافته است.

«نایتمر ابی» دقیقا در همان سالی که «فرانکشتاین» منتشر شد، به چاپ رسید و جالب است که هر دوی این رمان‌ها با الهام و مشورت گرفتن از «پرسی شلی»، شاعر معروف و همسر «مری شلی» - خالق «فرانکشتاین» - نوشته شده‌اند.

«پیکاک» دوست نزدیک پرسی شلی بود و اثرش را در سال 1818، یعنی همان سالی منتشر کرد که «فرانکشتاین» روانه بازار شد. نمی‌دانیم او رمان «مری شلی» را خوانده یا نه، اما هر دوی این آثار سبک جدید نگارشی را به خوانندگان عصرشان هدیه کردند و قشر جدیدی از کتاب‌دوستان با این رمان‌ها به جامعه ادبی معرفی شدند.

«نایتمر ابی» در واقع هجوی است بر جنبش رمانتیسم قرن نوزدهم که بر ادبیات داستانی کمدی نویسندگان آینده همچون «جروم کی. جروم» و «پی.جی وودهاوس» تأثیر گذاشت. نام این کتاب اشاره به امارتی خانوادگی دارد که شخصیت‌های داستان در آن زندگی می‌کنند.

تغییر حکومت عامل مهمی برای ادبیات داستانی انگلیسی در آن دوران محسوب می‌شد. پادشاه که خود فردی فرهنگی بود، رمان‌های «جین آستین» را تحسین می‌کرد و در کل، بازار رمان‌ها با اشتیاق و حمایت مالی خوانندگان طبقه متوسط جامعه گرم بود.

بیش از 100 سال پس از انتشار «رابینسون کروزوئه» دنیل دفو و «سیر و سلوک زائر» جان بانیان می‌گذشت و حالا رمان‌نویسان انگلیسی فضای کافی برای عرض اندام پیدا کرده بودند. روزگاری نویسندگان، کتاب‌های خود را با نام مستعار و یا به صورت گمنام چاپ می‌کردند، زیرا از بی‌آبرویی و شکست هراس داشتند. اما با جان گرفتن فضای فرهنگی عصر، آن‌ها به قشر محبوب و پردرآمد جامعه پیوستند. رمان انتقادآمیز «لاو پیکاک» در دوره‌ای به نگارش درآمد که نقد ادبی از حالت خشک و خشن درآمده و با ظهور نشریات و مجلات مختلف به امری تقریبا حرفه‌ای تبدیل شده بود.

نایتمر ابی

«پیکاک» متولد سال 1785 بود و سرودن شعر را از جوانی آغاز کرد، اما همیشه نویسندگی را به عنوان کاری تفننی دنبال می‌کرد. او جوانی باهوش و بی‌کار، و نمونه تمام‌عیار یک شخصیت رمانتیک بود. سال 1812 بود که شعری دشوار به نام «فلسفه‌ مالیخولیا» را به چاپ رساند. پس از آشنایی و دوستی با پرسی شلی بود که خود را به عنوان یک نویسنده باور کرد.

«نایتمر ابی» یکی از چهار رمان هجو پیکاک است که بر نویسندگان معروفی چون «سوییفت» و «ولتر» تأثیر گذاشت. این رمان اشارات بسیاری به شاهکارهای ادبی داشت که آثار «شکسپیر»، «گوته» و «پوپ» از آن دست هستند.

به گزارش گاردین، پیکاک با دیالوگ‌های اغراق‌آمیز، ترانه‌های مفرح و به سخره گرفتن روحیات پیروان جنبش رمانتیک، اثری کاملا هجوآمیز را خلق کرده است.

شلی که خود در کتاب پیکاک دستمایه‌ طنز قرار گرفته شده، در نامه‌ای به این نویسنده نوشت: نمی‌دانم چطور قدرت، نجابت و سبک‌بالی زبان این اثر را تحسین کنیم. شاید این کتاب یک سر و گردن از دیگر آثارت جلوتر باشد.

نخستین نسخه «نایتمر ابی» در نوامبر 1818 روانه بازار کتاب شد و سال 1837 در مجموعه «رمان‌های استاندارد بنتلی» گنجانده شد. این‌گونه بود که شاهکار پیکاک برای نویسندگان دوره ویکتوریاری و سپس ادواردی و پساادواردی به منبعی قابل مراجعه تبدیل شد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۵ آذر ۱۳۹۲ / ۱۰:۴۶
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92092517190
  • خبرنگار : 71413