یک اقتصاددان الگوی طراحی شده دولت برای اولویت بندی طرح های عمرانی در لایحه بودجه 93 را مثبت ارزیابی کرد و گفت: دولت باید در کنار منابع موجود انتشار اختصاصی اوراق مشارکت برای تامین مالی طرح های عمرانی را در دستور کار قرار دهد.
بهمن آرمان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این که الگوی اولویتبندی بودجههای عمرانی در لایحهی سال 93 دولت قابل توجه و مناسب است، اظهار کرد: گاهی در سالهای اخیر نیز چنین طبقهبندیهایی مطرح میشد اما مشکل اصلی اینجاست که معمولا بودجههای عمرانی به طور کامل تحقق نیافته و اغلب صرف هزینههای جاری میشود. به طوری که در هشت سال گذشته سطح بودجههای عمرانی نزدیک به 10 درصد کمتر از بودجه عمومی کاهش یافته است.
وی با اشاره به تردید در تامین مالی پروژههای عمرانی گفت: با توجه به شرایط تحریم، محدودیت واردات و تکنولوژی از خارج و امکان محدود صادرات نفت و وصول درآمدهای حاصل از آن همچنین تورم بالای 40 درصد که هزینه پروژه ها را بالا می برد به نظر نمیرسد که دولت بتواند تامین مالی لازم در این طرحها را انجام دهد.
انتشار اوراق مشارکت و استقراض
آرمان بهترین راهکار برای تامین مالی در راستای تکمیل پروژههای عمرانی در کنار بودجه 37 هزار میلیاردی مد نظر دولت را انتشار اوراق مشارکت عنوان کرد و افزود: بر این اساس مجلس باید تا سقف 20 هزار میلیارد تومان مجوز انتشار اوراق مشارکت با سود علیالحساب بالای 23 درصد را در اختیار دولت قرار داده تا درآمد به دست آمده اختصاصا صرف تکمیل پروژههای نیمه تمام عمرانی شود.
این اقتصاددان با اشاره به این که دولت نباید از انتشار اوراق مشارکت به استقراض تعبیر کند، بیان کرد: انتشار این اوراق موجب تسریع انجام طرحها در ابعاد کلان اقتصادی کشور و صرفهجویی میشود. این در حالی است که در صورت ادامه روند فعلی به افزایش شدید مدت اجرای پروژهها و هزینهها خواهد انجامید.
وی با بیان این که باید در کنار انتشار اوراق مشارکت یارانه در نظر گرفته شود، گفت: از آنجایی که دولت ناچار است برای جذابیت بیشتر و ایجاد انگیزش در بین مردم سود اوراق مشارکت را حداقل 23 درصد تعیین کند باید مابهالتفاوت مربوطه از طریق یارانه از سوی دولت تامین شود تا هم سود بیشتری داشته و هم به ایجاد اشتغال و تسریع در پیشبرد پروژههای عمرانی بینجامد.
واگذاری طرح های عمرانی به بخش خصوصی
آرمان از دیگر راههای پیشبرد پروژههای عمرانی را واگذاری این طرحهای نیمه تمام به بخش خصوصی از طریق سود بردن از سیستم های انگیزشی برشمرد و افزود: در شرایط فعلی احداث سدها، آبیاری و زهکشی، همچنین ساخت آزادراهها و راهآهن در دنیا توسط بخش دولتی انجام نمیشود. از این رو اگر دولت بتواند طرحهای نیمه تمام را به بخش خصوصی واگذار کند بیتردید این بخش با انگیزهای که دارد گامهای سریعتری را در تکمیل طرحهای عمرانی برمیدارد.
مجوز جداگانه برای انتشار اوراق مشارکت در خوزستان
وی همچنین برای حل مشکل بودجه عمرانی استان خوزستان نیز تاکید کرد: باید مجوز جداگانهای برای انتشار اوراق مشارکت در راستای تامین منابع مالی تکمیل طرحهای این استان صادر شود که این مبلغ میتواند تا 5000 میلیارد تومان خارج از چارچوب بودجههای استانی تعیین شود.
انتهای پیام