فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی درحالی از کاهش 20 درصدی بودجه مرزبانی و رسیدن آن به رقم 80 میلیارد ریال در سال 92 خبرداده که با توجه به تهدیدات بالقوه و بالفعلی که مرزهای کشورمان با آن روبه روست و نیز ضرورت انجام اقدامات کنترلی و انسدادی در مرزها به رقمی چندین برابر بودجه فعلی نیاز است.
به گزارش خبرنگار «انتظامی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، 100 میلیارد تومان رقم بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی برای کل مرزهای کشور در سال 91 بود، رقمی که گرچه محمود احمدینژاد در سال آخر دولتش با تاکید به معاونت برنامهریزی ریاستجمهوری وقت خواستار تسریع در واگذاری آن شده بود، اما تا پایان عمر دولت دهم در مرداد ماه سال 92 به مرزبانی پرداخت نشد، تا جایی که در مهرماه سال گذشته سردار اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده نیروی انتظامیدر حاشیه مراسم تودیع و معارفه روسای پلیس پیشگیری ناجا و فرودگاههای کشور در جمع خبرنگاران در اظهاراتی صریح گفت: دشمن همواره برنامههای خود را برای ناامن کردن کشور دنبال میکند و تنها راه مبارزه با این دشمنان، تقویت مرزها است که متاسفانه امسال به دلیل مسائل بودجهای این انسداد به مخاطره افتاده است.
اما این تنها انتقاد ناجا از عدم اختصاص بودجه به مرزبانی نبود و دو روز پس از اظهارات احمدیمقدم، سردار حسین ذوالفقاری، فرمانده مرزبانی ناجا در دیدار با نمایندگان شهرهای مختلف مرزی در مجلس شورای اسلامی اعتبارات تخصیص گرفته برای مرز را به نسبت اقداماتی که در آن انجام میشود کمارزیابی کرد و گفت: متاسفانه این اعتبارات در سالجاری تاکنون نیز به مرزبانی تعلق نگرفته است.
وی همچنین در بخشهای دیگری از سخنانش درباره مسایل مرتبط با کنترل مرز و موارد مرتبط با آن نیز گفت: در این زمینه مشکلاتی داریم که قطعا رفع آنها نیازمند حمایت ملی و مساعدتهای مجلس است که سرانجام آن سبب ایجاد امنیت و ارتقا امور مرزبانی خواهد شد.
وی همچنین در اواخر آبانماه پارسال نیز در گفتوگویی رقم تصویب شده برای مرزبانی را مورد انتقاد قرار داد و با بیان اینکه اعتبارات مرزی در سالهای اخیر روند نزولی داشته به اختصاص بودجه صد میلیارد تومانی برای کل مرزهای کشور در سال 91 اشاره کرد و افزود: این رقم در حالیست که پنج سال پیش نیز اعتبار مرزی، همین مبلغ بود اما به لحاظ ارزش این رقم یک سوم، پنج سال پیش است.
ذوالفقاری گفته بود که تا زمان پرداخت بودجه نیروی انتظامی به همراه سپاه با استفاده از امکانات در اختیار، امور مرزبانی را پیش میبرد.
وی همچنین تاکید کرده بود که سرمایهگذاری و افزایش توان نیروهای مرزبانی، میزان ریسک متخلفان و تبهکاران را افزایش داده و از تحرکات آنان جلوگیری خواهد کرد.
پس از احمدیمقدم و ذوالفقاری، سردار احمدرضا رادان، جانشین فرمانده ناجا نیز در آذرماه سال 91 بودجه اختصاص یافته برای انسداد مرزها را ناکافی دانست و افزود: طی سه سالگذشته سه هزار میلیارد تومان برای انسداد مرزها پیشبینی شده بود که در سال 89، 120 میلیارد تومان، سال 90، هشتاد میلیارد تومان و امسال بودجه کمتری نسبت به سال گذشته اختصاص یافته است که کافی نیست.
وی هزینه برای انسداد مرزها را سرمایهگذاری و دارای توجیه اقتصادی دانست و گفته بود که انسداد مرزها یکی از عوامل مهم در زمینه جلوگیری از منحرفشدن جوانان به سوی اعتیاد است.
3000 میلیارد تومان بودجه مورد نیاز مرزبانی برای انسداد و کنترل مرزها
به گزارش ایسنا، سه هزار میلیارد تومان که برای ایرانیان در یکی دو سال اخیر به رقم آشنایی بدل شده برای مرزبانی اما نقش حیاتی دارد، بطوری که رادان در 14 آذرماه 91 با بیان اینکه پیشبینی اعتبار برای انسداد و کنترل مرزها مبلغی در حدود سه هزار میلیارد تومان است، گفت: تامین امنیت مرزها یکی از اولویتهای مهم نیروی انتظامی و سایر دستگاههای امنیتی است و در صورت تامین اعتبار سه هزار ملیارد تومانی اعتقاد داریم با این رقم میتوان در سه سال کلیه مرزها را در حد قابل قبول تحت کنترل در آورد.
وی با تاکید بر اینکه هزینه برای تامین امنیت و کنترل مرزها، سرمایهگذاری و درآمد است، تاکید کرد: با کنترل مرزها میتوان از قاچاق کالا جلوگیری کرد.
رادان با اشاره به کمکهای دولت و مجلس در خصوص تامین اعتبار برای انسداد مرزها افزود: دو اولویت در مرزهای کشور مورد نظر است که یکی مرزهای جنوب شرقی شامل سیستان و بلوچستان، قسمتی از خراسانجنوبی و خراسانرضوی و مرزهای شمالغرب از آذربایجانغربی تا قسمتی از کرمانشاه در مرزهای آبی هم در بوشهر و هرمزگان مورد هدف است.
بازشدن روزنه امید به تدبیر دولت دهم برای مرز
علیرغم اظهارات مطرح شده از سوی مقامات ارشد ناجا درباره بودجه مرز، دولت دهم عملا اقدامی برای پرداخت رقم مصوب مجلس شورای اسلامی انجام نداد تا اینکه با روی کار آمدن دولت یازدهم، روزنه امید به تدبیری از سوی دولت برای پرداخت بودجه مرزبانی گشوده شد و در نخستین گام 23 روز پس از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری و پیروزی حسن روحانی فرمانده ناجا در دیدار با وی، ضمن ارائه گزارشی از مهمترین حوزههای چالشی نیروی انتظامی از جمله مبارزه با موادمخدر، مرز و مرزبانی و حوزه راهنمایی و رانندگی به رئیسجمهور منتخب گفت: در همه این حوزهها پیشرفتهای خوبی داریم اما کارهای زیادی هم باقی مانده که انجام دادن آنها نیازمند سرمایهگذاری است.
گرچه احمدیمقدم از اظهارات مطرح شده در این دیدار جزئیات بیشتری را بیان نکرد اما به نظر میرسد بودجه مرزبانی و اختصاص آن از مواردی بوده که وی در این دیدار خصوصی به آن اشاره کرده است.
یک هفته پس از تنفیذ حکم رییسدولت تدبیر و امید،سردار احمدگراوند، جانشین فرمانده مرزبانی ناجا در اظهاراتی صریح درباره انتظارات مرزبانی از دولت جدید به ایسنا گفت: برای تحت پوشش قرار دادن خلاءهای مرزی و اشراف اطلاعاتی نیازمند توجه بیشتری هستیم.
وی با بیان اینکه تمام مسئولان جمهوری اسلامی ایران به این موضوع واقفند که باید در مرزها سرمایهگذاری انجام شود، گفت: در همین راستا نیز از سال 86 اعتباراتی با تصویب مجلس برای انسداد مرزها در نظر گرفته شد که بسیار کارساز بود اما برای تحت پوشش قرار دادن برخی از خلاءهای مرزی و افزایش اشراف اطلاعاتی نیازمند توجه بیشتری هستیم.
جانشین فرمانده مرزبانی ناجا عمده انتظارات مرزبانی از دولت را تامین بار مالی به منظور تهیه شناورها، تجهیزات جدید، ساخت پاسگاهها، راهها و ... اعلام کرد و افزود: قطعا در صورتی که کیفیتها و تجهیزات ارتقا پیدا کند، نیروها نیز با رغبت بیشتری میتوانند به انجام وظیفه بپردازند.
با وجود انتقادات فراوان از عدم پرداخت کامل بودجه مصوب مرزبانی در سال 91، فرمانده مرزبانی ناجا از کاهش حدود 20 میلیارد تومانی بودجه مرزبانی در سال 92 خبر داد و گفت: امسال بودجه مصوب مرزبانی بالای 80 میلیارد تومان است.
ذوالفقاری درباره بودجه مصوب مرزبانی در سال 92 به ایسنا گفت: بودجه امسال مرزبانی با کاهشی حدود 20 میلیارد تومانی نسبت به سالگذشته کمی بیشتر از 80 میلیارد تومان است که تاکنون پرداخت نشده است.
وی درباره روند پرداخت بودجه 80 میلیارد تومانی مرزبانی در سالجاری گفت: پرداخت بودجه در حال حاضر مسیر اداری خود را طی میکند که متاسفانه این مسیر آن قدر طولانی است که از زمانی که پرداخت آن اعلام میشود تا زمانی که به دست ما برسد چیزی حدود یک و نیم ماه طول میکشد.
کاهش 20 درصدی بودجه مرزبانی در سالجاری در حالی رخ داد که رقم 100 میلیارد تومانی مصوب سال 91 نیز که تنها 25 درصد آن پرداخت شد برای انجام اقدامات انسدادی و کنترلی در مزرهای آبی و خاکی کشور کافی نبود، چرا که علاوه بر ضرورت انجام اقدامات انسدادی و کنترلی در 8755 کیلومتر از مرزهای آبی و خاکی کشور که بخشهایی از آن در منطقه سراوان به علت شرایط جغرافیایی منطقه و عدماختصاص بودجه تاکنون به طور کامل اجرایی نشده، محافظت از تجهیزات موجود و نگهداری از آنها نیز نیازمند بودجه و صرف هزینهای بالایی است.
در صورت پرداخت صد درصدی بودجه 80 میلیارد تومانی مرزبانی در سالجاری، بازهم مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس باید به این موضوع توجه داشته باشند که انسداد کامل مرزها و کنترل آن نیازمند تصویب مبلغی به مراتب چندین برابر بیشتر از رقم فعلی است، چرا که قطعا سرمایهگذاری در این حوزه علاوه بر اینکه سبب ارتقای امنیت در مناطق مرزی، رونق فعالیتهای اقتصادی قانونی، جلوگیری از ورود موادمخدر و کالای قاچاق و ... به کشور میشود و تحرکات بیگانگان در ایجاد اختلاف میان مرزنشینان را نیز بیش از پیش ناکام خواهد گذاشت، همانطور که امروزه در مناطقی نظیر شمال سیستان و بلوچستان انسداد مرز سبب رونق کشاورزی و فعالیت اقتصادی مرزنشینان شده و حتی در نقاط صفر مرزی نیز مرزنشینان به جای حمل کالای قاچاق و فعالیتهای غیرقانونی دیگر در سایه امنیت ایجاد شده به کشاورزی و دامپروری مشغول شدهاند.
به گزارش ایسنا، جمهوری اسلامی ایران دارای 8755 کیلومتر مرز آبی و خاکی با 15 کشور جهان شامل پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، قزاقستان، ازبکستان، ترکیه، عراق، کویت، عربستان، امارات متحدهعربی، بحرین، عمان و قطر است که حفاظت و حراست از آن بر عهده مرزبانی نیروی انتظامی قرار داده شده است.
انتهای پیام