سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ضمن تشریح خطرات گازگرفتگی و مسمومیت بر اثر استنشاق گاز سمی منواکسیدکربن و ارائه هشدارهایی به شهروندان از مرگ سه تن در پی وقوع گازگرفتگی در تهران در هفت ماهه امسال خبر داد.
سید جلال ملکی در گفتوگو با خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه گاز منواکسیدکربن از سوختن ناقص تولید شده و مهمترین کانون نشت آن از دودکشهای غیراصولی وسایل گرمایشی است گفت: متاسفانه در عملیاتهایی که آتشنشانی در آن حضور داشته از ابتدای امسال تا پایان مهرماه سه تن به علت گازگرفتگی جان خود را از دست دادهاند که در این بین یک مورد مردی 57 ساله در 23 اردیبهشتماه در خیابان قزوین دچار حادثه شده بود و در مورد دیگر نیز مادر و فرزندی در 13 مهرماه در منزل شخصیشان جان خود را از دست دادند.
ملکی با بیان اینکه آمار فوتشدگان بر اثر مسمومیت با گاز منواکسیدکربن به مراتب بالاتر از این تعداد است، گفت: این سه تن تنها در جریان حوادثی جان خود را از دست دادهاند که آتشنشانی در آن حضور داشته و قطعا عملیاتهای دیگری نیز بوده که آتشنشانان در آن نبودهاند.
وی بهترین مرجع برای اعلام تعداد کشتهشدگان گازگرفتگی بر اثر استنشاق گاز منواکسید کربن را سازمان پزشکی قانونی برشمرد.
سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از شهروندان خواست هنگام نصب دودکش توجه داشته باشند که انتهای کلیه دودکشها باید حداقل یک متر از سطح بام و حداقل یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته باشد و کلاهک آن به شکل H باشد.
وی افزود: دودکش و اتصالات نیز باید از جنس مقاوم و بدون هیچگونه منفذی نشتی در سرتاسر آن باشد و بدیهی است که استفاده از لولههای آکاردئونی آلومینیومی در این زمینه توصیه نمیشود.
ملکی درباره شیب لولههای افقی در واحدها نیز افزود: شیب این لولهها باید مثبت و رو به بالا باشد و ارتفاع عمومی آن نیز در بیرون حداقل سه برابر طول افقی آن باشد.
به گفته سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران قطر لولههای دودکش نیز باید مساوی یا بزرگتر از قطر لوله خروجی دستگاه گازسوز باشد.
ملکی با اشاره به آن دسته از شهروندان که برای افزایش دمای منزل خود از سیستم حرارت مرکزی یا همان شوفاژ استفاده میکنند نیز گفت: تنها در چنین شرایطی است که درزبندی و بستن منافذ به منظور جلوگیری از اتلاف حرارت بلا مانع است.
وی افزود: در صورتی که شهروندان از بخاریهای گازسوز برای تامین گرمای محیط خود استفاده میکنند باید حتما امکان تهویه از طریق در یا پنجره را در فضا ایجاد کرده و از درزبندی و بستن کامل منافذ خودداری کنند.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران استفاده از پلوپز و وسایل غیرگرمایشی برای گرم کردن محیط را امری بسیار خطرناک اعلام کرد.
وی سردبودن لوله دودکش بخاری را به علت خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از داخل آن دانست و افزود: در این شرایط حتما باید شهروندان ضمن رفع نقص، به طور موقت نیز با باز کردن قسمتی از در یا پنجره تهویه مطبوع را در محیط ایجاد کنند تا مشکل رفع شود.
ملکی از شهروندان خواست از به کار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودکش یا دارای نقص در سیستم دودکش جدا خودداری کنند و افزود: در صورتی که آبگرمکنهای دیواری به مدت طولانی روشن باشند میتواند سبب بروز گازگرفتگی در واحد مسکونی شود.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران علت روشن ماندن طولانی آبگرمکن را ناشی از مصرف طولانی مدت آب یا نشت آب گرم دانست و گفت: باید در این زمینه تدبیری اندیشیده شود.
وی بکارگیری آبگرمکنهای دیواری در فضاهای بسته یا مکانهای فاقد جریان هوا را امری خطرناک توصیف کرد و گفت: هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای باز بیرون باشد و استفاده از یک دودکش برای چند وسیله نقلیه تحت هیچ شرایطی توصیه نمیشود.
ملکی اضافه کرد: همچنین باید سرتاسر مسیر دودکشها به منظور اطمینان از هدایت مناسب محصولات احتراق و گازهای سمی به فضای بیرون توسط شهروندان کنترل و از سالم بودن آن اطمینان حاصل شود.
وی با اشاره به رنگ شعله بخاری به ایسنا گفت: در صورتی که رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است این امر ناشی از نرسیدن هوای کافی به بخاری بوده و سبب تولید گاز منواکسید کربن شود.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از افرادی که از بخاریهای گازی برای تامین گرمایش محل کار یا زندگیشان استفاده میکنند خواست از قرار دادن لوله بخاری در ظرف آب جدا خودداری کنند.
انتهای پیام