معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با بیان اینکه آمار شرط کافی و لازم برای توسعه و تصمیمگیری است، گفت: فقدان آمار صحیح و دقیق سرعت تصمیمگیری در مورد نحوه ادامه هدفمندی یارانهها و شناسایی دهکهای درآمدی را با کندی مواجه کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدباقر نوبخت در مراسم همایش روز ملی آمار با بیان اینکه پایه و مبنای توسعه در کشور اطلاعات آماری است، اظهار کرد: هر دستگاهی بدون تکیه بر آمار و اطلاعات امکان پیشرفت نخواهد داشت، چرا که آمار نه تنها آغاز هر کاری را شکل میدهد، بلکه حالت اصلاح و بهبودگونه نیز در توسعه ایجاد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه بعد از قانون اساسی فراترین سند، سند چشمانداز است، گفت: براین اساس ایران کشوری توسعه یافته و در جایگاه نخست اطلاعاتی و فناوری و تعاملی سازنده با جهان خواهد بود، اما این توسعه لزوما همان مفاهیم، ابعاد و شاخصهایی که سایر کشورهای جهان دارند، نیست چرا که هنجارها و ارزشهای ما با آنها متفاوت است. از اینرو مقام معظم رهبری پیشرفت را جایگزین واژه توسعه کرده است.
نوبخت با اشاره به نقش آمار در توسعه تاکید کرد: آمار شرط لازم و کافی برای توسعه است و شرط کافی این است که نه تنها آمار باید وجود داشته باشد، بلکه از دقت و صحت کافی نیز برخوردار باشد.
معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور در ادامه با تاکید بر اینکه دقت و صحت در آمارها از چالشهای دستگاهها به خصوص معاونت برنامهریزی است، گفت: در مدت گذشته با توجه به فضا و بحثهایی که در مورد تصمیم گیری برای نحوهی ادامه قانون هدفمندی یارانهها وجود داشت هرچه تلاش کردیم که با آرامش این طرح پیش برود و در کمترین فرصت تصمیمگیری شود نشد، چرا که نبود آمارهای صحیح و دقیق برای اتخاذ هرگونه تصمیم در این مورد ما را با چالش مواجه و از سرعت در این زمینه کاست.
نوبخت با بیان اینکه هیچ ایرادی وجود ندارد که دستگاهها در تولید آمار فعال باشند، اما مرکز امار باید به عنوان متولی هماهنگی و نظارت بر این سازمانها کاملا دقت کند، گفت: برای اینکه مرکز آمار بتواند اطلاعات دقیق و صحیح برای برنامهریزی کشور ارائه کند جایگاه آن در حوزه ریاست جمهوری قرار گرفته که این نشاندهندهی اهمیت عملکرد این سازمان است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه باید آمارهای منتشره از سوی مراکز مختلف به خصوص بانک مرکزی و مرکز آمار همسان شوند، گفت: از آنجایی که مرکز آمار از اطلاعات تولیدشده در سایر دستگاهها استفاده میکند باید کاملا استانداردسازی انجام شود، چرا باید نرخ رشد اقتصادی و نرخ تورم این دو مرکز آمار و بانک مرکزی تا این حد با هم تفاوت داشته باشد؟
معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با تاکید بر اینکه آمارها باید در اختیار جامعه قرار بگیرد تا همگان به خصوص محققان و برنامهریزان کشور بتوانند از آن استفاده کنند، گفت: زمانی که در مرکز تحقیقات فعال بودم هرگاه که برای دستیابی به آمارهای دقیق اقدام میکردم یا آمارها در دسترس نبودند و یا اگر هم وجود داشت به روز نبود. در اینجا این سوال مطرح است که آیا آمارها تولید نمیشدند و یا روی عرضه کردن آنها وجود نداشت؟
نوبخت در ادامه با تاکید بر رعایت محرمانگی آمارها گفت: اما این مساله نباید بهانهای شود که به هر آماری که دولت دلش نمیخواهد منتشر شود مهر محرمانگی بزنیم. این در حالی است که دانستن میزان حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی و امثال آن مورد نیاز بخشهای خصوصی و فعالان اقتصادی است.
وی افزود: وقتی انتظار داریم بخش خصوصی در عرصهی اقتصادی و اجتماعی حضور داشته باشد مرکز آمار باید آمارهای ارزان، صریح و سریع را در اختیار محققان و فعالان بخش خصوصی قرار دهد.
معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور یادآور شد: زمانی که دستگاههای برنامهریزی و مسوولان نظام بتوانند بر پایه آمارهای صحیح و واقعی فعالیت و تصمیمگیری کنند آنگاه میتوان گفت آمار به مثابه مبنا و پایهی توسعه کشور است.
انتهای پیام