در پی مخالفت مجلس نمایندگان آمریکا با بودجه پیشنهادی اوباما برای سال آینده مالی، دولت واشنگتن برای نخستین بار در 17 سال گذشته تعطیل شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری بیبیسی انگلیسی، بدین ترتیب بیش از هفتصد هزار کارمند دولت آمریکا فعلا مجبورند به مرخصی بروند و هیچ تضمینی وجود ندارد که بعدا پرداختی در قبال این مرخصیهای اجباری از سوی دولت صورت گیرد.
در سیاست آمریکا رخدادی موسوم به "تعطیلی دولت" به موقعیتی گفته میشود که دولت ارائه تمام خدمات را بجز خدمات ضروری را متوقف میکند. به طور معمول سرویسهایی که به کار خود ادامه میدهند شامل نیروهای پلیس، آتشنشانی، خدمات ملی آب و هوا، خدمات درمانی، شرکت پست، نیروهای مسلح، شرکت آب و برق و مدیریت ترافیک هوایی هستند.
در پی این اقدام همچنین فعالیت سازمان ملی هوانوردی و فضا (ناسا) به طور کلی متوقف شد و صدور گذرنامه به حالت تعلیق درآمد.
تعطیلی دولت زمانی روی میدهد که قانونگذاران آمریکایی نتوانند بر روی بودجه مالی برای سال مالی جدید به توافق برسند. در نتیجه زمانی که بودجه کافی وجود نداشته باشد، دولت آمریکا میتواند خدمات غیر ضروری را در ابتدای سال مالی جدید متوقف کند.
کارمندان دولتی که خدمات ضروری ارائه میدهند اغلب با نام "کارمندان ضروری" شناخته میشوند و لازم است که به فعالیت خود ادامه دهند.
جمهوری خواهان آمریکا که در مجلس نمایندگان این کشور اکثریت را در اختیار دارند، اعلام کرده بودند که شرط تصویب بودجه در مجلس نمایندگان آمریکا به تعویق افتادن برنامههای اصلاحات بهداشتی اوباما موسوم به "اوباما کر" است.
بودجه پیشنهادی اوباما برای آنکه عملی شود باید در هر دو بخش کنگره یعنی مجلس نمایندگان و سنا مورد تصویب قرار گیرد. بودجه پیشنهادی دولت در سنا با توجه به اینکه اکثریت سناتورها دموکرات هستند، تصویب شد اما مجلس نمایندگان این کشور که اکثریت آن در اختیار جمهوری خواهان قرار دارد از تصویب بودجه پیشنهادی دولت اوباما سر باز زد.
برخی از سازمانهای دولتی، مانند ارائه دهندگان خدمات غیرحیاتی در فرودگاهها، به کارکنان خود پیشنهاد کردهاند حتیالامکان در محل کار خود حاضر شوند اما طبیعتا قادر به اجبار آنان به ادامه کار بدون حقوق نیستند و در نتیجه، انتظار میرود فعالیت این سازمانها با اختلالاتی همراه باشد.
باراک اوباما در صفحه توییتر خود ساعاتی پس از نیمه شب به وقت محلی نوشت: "آنها کار خود را کردند. گروهی از جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان دولت را مجبور به تعطیلی کردند و این اقدام به خاطر طرح اصلاحات برنامههای بهداشتی صورت گرفت."
بامداد امروز (سهشنبه) باراک اوباما در سخنانی که از شبکههای رادیو و تلویزیون آمریکا پخش شد، اعلام کرد که به دلیل تصویب نشدن لایحه بودجه دولت فدرال در کنگره این کشور، نهادهای دولتی امکان ادامه فعالیت و ارائه خدمات را ندارند و کنگره را متهم کرد که به وظیفه خود در تصویب لایحه بودجه عمل نکرده است.
پیشتر، دفتر ریاست جمهوری آمریکا به نهادهای دولت فدرال اعلام کرده بود که منابع مالی لازم برای ادامه فعالیت آنها در اختیار دولت قرار نگرفته و باید خود را "تعطیل محسوب کنند."
اوباما در عین حال گفت که نهادهای ارائه دهنده خدمات حیاتی به کار خود ادامه خواهند داد و به خصوص از واحدهای ارتش خواست که همچنان آمادگی خود برای دفاع از کشور را حفظ کنند.
رئیس جمهوری آمریکا افزود که توقف فعالیت نهادهای دولتی بر عملیات نظامی خارجی، مانند مشارکت در حفظ امنیت افغانستان، تاثیری ندارد و یادآور شد که کنگره پیشتر بودجه عملیات ارتش در خارج را تصویب کرده و این مصوبه به امضای او رسیده است.
رئیس جمهوری آمریکا گفت که تعطیل شدن خدمات دولتی تاثیری نامطلوب بر شرایط اقتصادی این کشور خواهد داشت و مانعی را در راه اجرای برنامههای اصلاحی دولت او ایجاد خواهد کرد.
این در حالی است که حدود یک ساعت مانده به نیمه شب مجلس نمایندگان آمریکا خواستار برگزاری جلسهای با نمایندگان سنا برای دستیابی به توافق شده بود اما دموکراتها در واکنش اعلام کردند که برای جلوگیری از تعطیلی دولت دیگر خیلی دیر شده است.
در همین حال روزنامه دیلی تلگراف در گزارشی به موضوع تعطیلی دولت واشنگتن پرداخت و در این زمینه نوشت: در پی تعطیلی دولت آمریکا حدود 700 هزار تن از کارکنان دولتی که یک سوم کل کارکنان دولت واشنگتن را تشکیل میدهند، مجبور به مرخصی اجباری بدون حقوق خواهند شد.
اوباما همچنین پیامی از پیش ضبط شده به سربازان آمریکایی داد و در آن گفت که کنگره به وظایف خود برای تامین بودجه مورد نیاز دولت عمل نکرده است. دولت آمریکا بزرگترین استخدام کننده در این کشور به شمار میرود و تعطیلی آن میتواند آسیب اقتصادی قابل توجهی را به آمریکاییها وارد کند.
نظرسنجیای که شبکه خبری سیانان آن را انجام و منتشر کرد نشان میدهد حدود 46 درصد از آمریکاییها جمهوری خواهان کنگره را در تعطیلی دولت مقصر میدانند و این در حالی است که 36 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی بر این باورند که اوباما در این مورد مقصر است.
براساس نتایج این نظرسنجی، 69 درصد از مردم آمریکا معتقدند که جمهوری خواهان در کنگره آمریکا مانند "بچههای لوس" عمل میکنند و 47 درصد همین نظر را در مورد اوباما دارند.
جان مککین که در انتخابات ریاست جمهوری 2008 آمریکا نامزد حزب جمهوریخواه بود، اعلام کرد: ما نمیتوانیم پیروز شویم و اقدام به تعطیلی دولت تاثیرات منفی بر حزب خواهد داشت.
آخرین باری که دولت آمریکا تعطیل شد به 17 سال پیش باز میگردد. در اواخر سال 1995 و اوایل سال 1996 دولت آمریکا به مدت 21 روز تعطیل شد که در این جریان نیز باز هم پای جمهوری خواهان در میان بود. در آن زمان جمهوری خواهان آمریکا سعی داشتند بیل کلینتون، رئیس جمهوری وقت را مجبور به کاهش هزینههای عمومی کنند. البته این تاکتیک جمهوری خواهان در آن زمان نیز با شکست مواجه شد و کلینتون در انتخابات دیگری که اواخر سال 1996 برگزار شد توانست بار دیگر بر مسند ریاست جمهوری تکیه زند.
معاملهگران در بازارهای ارز از کاهش نسبی نرخ برابری دلار در برابر ارزهای دیگر، به خصوص ین ژاپن خبر داده و برخی کارشناسان از آثار منفی تعطیلی دولت فدرال آمریکا بر شرایط اقتصادی سایر کشورها هم سخن گفتهاند.
هری رید، رهبر اکثریت دموکرات در سنای آمریکا در واکنش به اقدام اخیر جمهوری خواهان گفت: ما نباید در برنامه اصلاحات بهداشتی اوباما دخالت کنیم.
جان بوئنر، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز در این زمینه گفت: این قانون در حال حاضر آماده اجرا نیست.
وی از سنای آمریکا خواست با به تعویق انداختن این قانون به مردم آمریکا گوش فرا دهد. رئیس مجلس نمایندگان از حزب دموکرات در توضیح مخالفت این حزب با برنامه جدید خدمات درمانی گفت که "مردم آمریکا و من خواستار تعطیلی دولت نیستیم" اما افزود که قانون جدید خدمات درمانی هم "تاثیری ویرانگر دارد و باید در مورد آن، کاری انجام داد."
هنوز مشخص نیست که دولت و کنگره به چه ترتیب به توافق دست خواهند یافت و تضمینی هم وجود ندارد که پس از تصویب لایحه بودجه، در هر زمانی که باشد، کارکنانی که تا آن زمان در سر کار خود حاضر شدهاند، دستمزد این دوره را دریافت کنند.
برخی ناظران احتمال دادهاند که سرانجام این نمایندگان حزب جمهوریخواه در کنگره هستند که از مخالفت با پیشنهاد رئیس جمهوری دست خواهند کشید و شرایط تصویب لایحه درمانی دولت را فراهم خواهند آورد. به گفته آنان، به نظر میرسد که افکار عمومی آمریکاییان در مجموع، حزب جمهوریخواه را مسئول بحران فعلی میداند.
انتهای پیام