آیا بحث‌های اخیر به شهریار خدشه وارد می‌کند؟

غزل تاجبخش معتقد است، مباحث شکل‌گرفته درباره وجود شعر «علی ای همای رحمت» در دیوان شاعر دیگری قبل از شهریار، نمی‌تواند به شهریار و ادبیات فارسی خدشه وارد کند.

غزل تاجبخش معتقد است، مباحث شکل‌گرفته درباره وجود شعر «علی ای همای رحمت» در دیوان شاعر دیگری قبل از شهریار، نمی‌تواند به شهریار و ادبیات فارسی خدشه وارد کند.

این شاعر با اشاره به این‌که بعضی از شعرهای حافظ هم از شاعران دیگر گرفته شده‌اند، می‌گوید، اندیشه مرز سیمانی و آجری ندارد و این امر تواردِ اندیشه است.

غزل تاجبخش پس از کسب اطلاع از اظهارنظر جواد محقق درباره وجود شعر «علی ای همای رحمت» در دیوان شاعر دیگری قبل از شهریار، به خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: این مباحث نه به شهریار و نه به ادبیات فارسی خدشه‌ای وارد نمی‌کند. مگر شعرهای حافظ کم از شاعران دیگر گرفته شده است؟ اندیشه مرز سیمانی و آجری ندارد. این امر تواردِ اندیشه است.

او در ادامه تأکید کرد: اندیشه تنها رونده‌ای است که نمی‌توان برای آن مرز سیمانی و آجری ساخت. همین که حافظ می‌گوید، «در نمازم خم ابروی تو با یاد آمد»، نشانه خاصیت ذهن انسان است که خداوند آن را سیال خلق کرده؛ به همین دلیل نباید چندان سخت گرفت. چند سال پیش وقتی شهریار زنده بود، این شعر او سروصدای زیادی به راه انداخت و حتا گویا خود شهریار در خواب دیده بود که حضرت علی (ع) به او صله داده است.

غزل تاجبخش

تاجبخش همچنین عنوان کرد: این اولین‌بار نیست که چنین ادعاهایی در ادبیات مطرح می‌شود. وقت‌هایی کسانی حوصله‌شان از نداشتن مطلب سرمی‌رود و با طرح یک موضوع، آشوبی برپا می‌کنند. بارها پیش آمده که شاعرانی ادعای خلق اثری را داشته‌اند و بقیه گفته‌اند، این اثر متعلق به کس دیگری است، اما کسی نتوانسته در این زمینه‌ها سند واقعی نشان دهد و بیش‌تر این سخنان سندیت نداشته‌اند. این جنجال‌ها سرگرمی است. حالا آقای محقق این موضوع را مطرح کرده‌اند و بدون توضیح جنجالی به راه انداخته‌ و سکوت کرده‌اند؟

این شاعر سپس گفت: خود من ماه پیش غزلی سروده بودم. وقتی آن را برای یکی از دوستان خواندم، گفت،‌ این که غزل حسین منزوی است؛ درحالی‌که من اصلا و ابدا به آن غزل نگاه نکرده بودم. شاید سال‌ها پیش آن را خوانده باشم، ‌اما حالا یادم نیست. من که اگر خودم را بکشم، حسین منزوی نمی‌شوم، چرا این کار را بکنم؟ یک روز هم در کاغذهای روی میزم دیدم که مصرعی از یکی از مثنوی‌هایم شبیه کار آقای محمدعلی بهمنی است. من به خود آقای بهمنی گفتم، من نفهمیدم این مصرع از کجا آمده این‌جا. آقای بهمنی هم با لطف در پاسخ گفتند، همه‌ی غزلِ من مالِ شما.

او افزود: چند سال پیش هم دکتری که در سوئد زندگی می‌کند، ادعا کرده بود که «موش و گربه» اثر عبید زاکانی نیست؛ درحالی‌که عبید زاکانی با حافظ هم‌دوره بوده است و از دوران حافظ تاکنون همه «موش و گربه» را اثر عبید زاکانی می‌دانستند. او در این‌باره کتابی هم نوشته بود که کسی از من به امانت گرفت و دیگر نیاورد.

تاجبخش همچنین اظهار کرد: این کار سرقت ادبی نیست؛ گاهی به آن می‌گویند «توارد». توارد یعنی بدون عمد و یک‌دفعه، اندیشه کسی وارد کار فرد دیگری بشود. باید پرسید این مسائل چه دردی را از دل مملکت ما برمی‌دارد؟ البته کسب اطلاع کردن ادبی بد نیست و توجه به ادبیات و مطرح شدن مسائل ادبی، تنها حسن این بحث است.

او اضافه کرد: امروز دغدغه من فقط این بود که موضوعِ روز را به کسی تبریک بگویم؛ درواقع مسأله جمعه‌شب را که ساعت 11 آقای اوباما با آقای حسن روحانی تلفنی صحبت کرده‌اند. این برای من خیلی جالب بود، اما صداوسیما انگار نه انگار.

تاجیخش ادامه داد: 30 و چند سال از زمانی که مهندس بازرگان با برژینسکی صحبت کرد و بعد آن همه عذابش دادند، می‌گذرد. مگر او می‌خواست چه کند؟ از آن زمان تا الآن ما داریم می‌گوییم، مرگ بر این،‌ مرگ بر آن. اگر خدا را قبول داریم، که داریم، باید همه را بسپاریم به خدا که هر کار می‌خواهد، با آن‌ها بکند. اگر هم با کسی دشمن هستیم، سکوت کنیم و نیروهای خودمان را از درون قوی کنیم. این برداشت شخصی من است، وگرنه اصلا اهل سیاست نیستم.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۶ مهر ۱۳۹۲ / ۱۲:۵۸
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92070603688
  • خبرنگار :