آغاز پاک‌سازی 50 غار همزمان با روز جهانی جهانگردی

زباله‌های عمیق‌ترین غار ایران جمع می‌شود

50 غار در کشور امروز (جمعه، پنجم مهرماه) همزمان با روز جهانی جهانگردی، توسط غارنوردان از زباله‌ها پاک می‌شوند.

50 غار در کشور امروز (جمعه، پنجم مهرماه) همزمان با روز جهانی جهانگردی، توسط غارنوردان از زباله‌ها پاک می‌شوند.

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران‌، اولین جمعه‌ی مهرماه هر سال را به پا‌ک‌سازی غارها اختصاص می‌دهد‌، برای همین هر سال جمعیتی از غارنوردان در حرکتی خودجوش و با هزینه‌ی شخصی، به پاک‌سازی برخی غارهای کشور می‌پردازند.

یکی از سخت‌ترین عملیات‌های پاک‌سازی به غار «پراو» در استان کرمانشاه مربوط می‌شود که به «اورست غارهای جهان» معروف است و از خطرناک‌ترین غارها به‌شمار می‌آید، دهانه‌ی این غار چاهی در کوهی به ارتفاع سه‌هزار متر قرار دارد که به‌دلیل عمودی و صعب‌العبور بودن، ورود به این غار‌، کار هر کسی نیست و به ابزار‌، تجهیزات و تخصص نیاز دارد‌، برای همین شاید به صراحت بتوان گفت،‌ بیشتر زباله‌های «پراو» به خود غارنوردان تعلق دارد، زباله‌هایی که گفته می‌شود‌، برخی از آن‌ها از 30 تا 40 سال پیش در این غار باقی مانده‌اند؛‌ اما چند سالی می‌شود که خود غارنوردان پاک‌سازی این غار عمیق و خطرناک را در دستور کار قرار داده‌اند و دشواری فرود به آن را به جان می‌خرند و چند روزی را برای پاک کردن این غار، در ارتفاع سه‌هزار متری سر می‌کنند تا این غار عمیق را با پاک‌سازی، حفظ کنند.

امسال هم که اولین جمعه‌ی مهرماه همزمان با روز جهانی جهانگردی شده است‌، مسوولان سازمان‌های میراث فرهنگی و گردشگری و حفاظت از محیط زیست تصمیم گرفتند، در حرکتی نمادین،‌ غارنوردان را در پاک‌سازی غار «رودافشان» در مسیر فیروزکوه و در نزدیکی تهران، همراهی کنند که البته مسوولیت و هزینه‌ی پاک‌سازی این غار با غارنوردان است و مسوولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در حرکتی نمادین‌ می‌خواهند هفته‌ی گردشگری را با همراهی در این برنامه، آغاز کنند.

جواد نظام‌دوست - رییس انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران - با این پیش‌بینی که حدود یک‌هزار نفر از غارنوردان سراسر کشور، روز جمعه در طرح پاک‌سازی غارها مشارکت کنند، به خبرنگار ایسنا گفت: تصمیم گرفتیم برای حفظ و پاک‌سازی غارها، از خودمان شروع کنیم، برای همین اولین جمعه‌ی مهرماه هر سال را روزی به نام «غار پاک» می‌دانیم و زباله‌های داخل این غارها را که برخی از آن‌ها از سال‌های خیلی دور در این فضاها باقی مانده‌اند، جمع‌آوری می‌کنیم.

او اظهار کرد: این حرکت کاملا داوطلبانه است،. بنابراین بسیاری از هزینه‌های آن توسط خود غارنوردان تأمین می‌شود. البته مسوولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و همچنین سازمان محیط زیست، قول مساعدت‌هایی را داده‌اند.

شاید کمی از تصور دور باشد که برای پاک‌سازی یک غار، باید میلیونی هزینه کرد‌؛ اما به گفته‌ی نظامدوست‌، هزینه‌ی پاک‌سازی یک غار معمولی که دسترسی است و حرکت در آن سخت نیست، تقریبا یک‌میلیون تومان می‌شود و غار صعب‌العبوری مانند «پراو» که غارنوردان برای فرود به آن به تجهیزات بسیار فنی و تخصصی نیاز دارند و باید هشت روز برای پاک‌سازی آن در ارتفاع سه‌هزار متری وقت بگذارند، مبلغی بین 30 تا 40 میلیون تومان هزینه برمی‌دارد که این هزینه صرف تأمین غذا‌، آب و تجهیزات فنی غارنوردان و کرایه‌ی نیسان برای جابه‌جایی زباله‌ها و بارها می‌شود.

او ادامه داد: تمام این هزینه‌ها توسط غارنوردان تأمین می‌شود و باید قدردان و سپاسگزار آن‌ها به‌خاطر این حرکت عاشقانه و عالمانه‌شان که بی‌منت انجام می‌شود، باشیم.

رییس انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران گفت: قرار بود برای پاک‌سازی غار «پراو» که دومین اثر طبیعی ملی استان کرمانشاه است، اداره‌ی محیط زیست این استان دومیلیون تومان کمک کند؛ اما این اتفاق نیفتاد که البته معاون سازمان حفاظت محیط زیست و رییس کارگروه غارشناسی پیگیر تأمین بخشی از هزینه‌ی پاک‌سازی این غار هستند.

وی بیان کرد: غار «پراو» به‌عنوان یک اثر طبیعی ملی ثبت‌شده حتما بودجه‌ای برای حفاظت دارد؛‌ ولی تا به حال سازمان حفاظت محیط زیست قدمی برای نگهداری از آن برنداشته که البته شاید مقصر هم نباشند‌، چون دسترسی به این غار بسیار سخت است.

نظامدوست در ادامه به پاک‌سازی غارهای گردشگرپذیری مانند «قوری‌قلعه» در کرمانشاه، «کتله‌خور» در زنجان و «یخ‌مراد» در البرز اشاره و اضافه کرد: غارنوردان در دهانه‌ی این غارها مستقر هستند و در صورت علاقه‌مندی مردم، آن‌ها را در این حرکت همیاری می‌کنند و آموزش‌های لازم را برای حفاظت از غارها ارائه می‌دهند. در استان البرز هم بنرهای تبلیغاتی نصب شده تا مدرم بیشتر درگیر این موضوع شوند و قرار است کارگاه آموزشی در غار «یخ‌مراد» که به‌تازگی سفرهای یک‌روزه‌ی زیادی به مقصد آن انجام می‌شود، برگزار شود و از چند شیمی‌دان هم دعوت شده است تا درباره‌ی چگونگی حفاظت از نقاشی‌های روی دیواره‌های این غار، اطلاعات لازم داده شود.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۵ مهر ۱۳۹۲ / ۱۲:۱۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92070502997
  • خبرنگار : 71021