شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در جلسه 22 تیرماه خود به طور اصولی با تاسیس پژوهشکده علوم زیستی در پژوهشگاه دانش های بنیادی موافقت کرد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، این پژوهشکده به زودی به عنوان نهمین پژوهشکده پژوهشگاه دانشهای بنیادی(IPM) آغاز به کار می کند.
پژوهشگاه دانشهای بنیادی، مؤسسهای وابسته به وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری است که در سال 1368 با نام «مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات» تأسیس شد و هدف اولیة آن پیشبرد پژوهش و نوآوری در این دو رشته و ضمناً فراهم آوردن الگویی بود که به ترویج و اعتلای فرهنگ پژوهش در سطح کشور کمک کند.
مرکز فعالیت خود را با سه هستة تحقیقاتی در فیزیک نظری و سه هستة تحقیقاتی در ریاضیات و با امکاناتی اندک آغاز کرد ولی به تدریج با توسعة امکانات و جذب دانشورانی از رشتههای دیگر، فعالیت آن به حیطههای دیگری گسترش یافت و در سال 1376 نام آن به «پژوهشگاه دانشهای بنیادی» تغییر کرد. این پژوهشگاه در حال حاضر با هشت پژوهشکده در زمینههای گوناگون علوم بنیادی و برخورداری از زیرساختها و امکانات لازم (شبکة الکترونیکی، کامپیوتر، آزمایشگاهها، و کتابخانة مجهز و روزآمد) که دائماً هم رو به توسعه است، حضور فعالی در جریان پژوهشی کشور در این دانشها دارد.
در یک نگاه کلی به تجربة بیست و ادی ساله فعالیت پژوهشگاه سه ویژگی بارز در این تجربه مشهود است: اول، کمیت و کیفیت تحقیقات انجامشده در این نهاد یعنی کثرت تعداد مقالههای پژوهشی چاپشدة آن در مجلههای علمی معتبر و تعداد استنادها به آنها، دوم، نوعی مدیریت پویا در امر پژوهش که میتواند الگویی برای مؤسسات تحقیقاتی باشد یعنی مدیریتی براساس «محوریت محقق»، «استقلال مدیریتی واحدهای پژوهشی»، و «انعطافپذیری در تأسیس وانحلال آنها» و سوم، نگرش «ملی» پژوهشگاه که تقویت جریان کلی پژوهش در کشور مدنظر داشته است.
همکاری با مراکز پژوهشی دیگر و دانشگاهها به صورتهای مختلف وارائة انواع تسهیلات به پژوهشگران آنها همواره جزئی از روال کار پژوهشگاه بوده است.
ابتکار پژوهشگاه در ایجاد شبکة ارتباطی الکترونیکی (به نام شبکة علمی تحقیقاتی ایران یا ایرانت) در سال 1371 که به تدریج و برای اولین بار مراکز علمیتحقیقی و دانشگاههای ایران را به یکدیگر و به جهان علم در خارج مربوط ساخت و اهتمام پژوهشگاه به اجرای طرحهای ملی، مانند رصدخانة ملی ایران و شتابگر ملی از جلوهها و ثمرات این نگرش ملی است.
در حال حاضر، این پژوهشگاه شامل هشت پژوهشکده ذرات و شتابگرها، ریاضیات، علوم شناختی، علوم کامپیوتر، علوم نانو، فلسفة تحلیلی، فیزیک و نجوم است.
این پژوهشکدهها طبق اساسنامة پژوهشگاه از استقلال داخلی برخوردارند.
پژوهشگاه دانشهای بنیادی در کنار طرحهای پژوهشی متعدد خود مجری چندین پروژه در مقیاس ملی است که اجرای آنها به پژوهشگاه دانشهای بنیادی واگذار شده و از حمایت مالی دولت برخوردارند.
رصدخانة ملی ایران، همکاری با سِرن (CERN)، گرید (Grid) برای محاسبات گستردة علمی، شتابگر خطی Mev10، چشمه نور ایران، شبکة علمی دانشگاهها و دامنة کشوری و مرکز محاسبات ملی با توان بالا، پروژه های ملی پژوهشگاه به شمار میروند.
از جمله هدفهایی که پژوهشگاه از بدو تأسیس خود پیگیرانه در تحقق آن میکوشیده است، ایجاد و توسعة شبکة ارتباطی بین دانشگاهها و مؤسسات علمی و تحقیقاتی داخل و خارج کشور بوده است. به این منظور، شبکة علمی تحقیقاتی ایران (ایرانت) در سال 1371 زیر نظر مرکز تحقیقات تأسیس شد که از آن زمان تاکنون دائماً در حال گسترش امکانات و خدمات خود به جامعة علمی ایران بوده است. همچنین مجوز ثبت دامنة .ir (دامنة اینترنتی کشوری ایران) از فروردین 1373 به این پژوهشگاه واگذار شده و از مهرماه همان سال، مرکز ثبت دامنة .ir به عنوان بخشی در داخل پژوهشگاه به فعالیت پرداخته است.
پژوهشگاه همچنین با انعقاد قراردادهای متعدد با مؤسسات تحقیقاتی معتبر خارجی مانند اکول پلیتکنیک، پاریس (فرانسه) و دانشگاه پاریس جنوب در اورسِی (فرانسه)، سِرن (CERN) و SISSA همکاریهایی در زمینة پروژههای تحقیقاتی، مبادلة محقق و اشتراک در آموزش دانشجویان دکتری با این مؤسسات دارد.
انتهای پیام