باندهای مسلح و مجهز به ماشینآلات فنی پیشرفته همچنان به غارت میراث فرهنگی پرارزش سوریه ادامه میدهند. پلیس بینالملل تاکنون بخش بزرگی از این آثار را در بازارهای ترکیه، اردن و لبنان ضبط کرده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از شبکه خبری دویچه وله، سازمان جهانی یونسکو نخستین گزارش رسمی خود را در باره غارت میراث فرهنگی این کشور منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، تشدید درگیریهای خونین میان نیروهای نظامی و مخالفان، به تاراج بیشتر موزهها و تخریب گستردهتر بناها و مکانهای باستانی فرهنگی سوریه انجامیده است.
بر اساس این گزارش، تاکنون منارههای "مسجد جامع" حلب که متعلق به قرن یازدهم میلادی و از آثار باستانی باقی مانده از سلسلهی بنیامیه است، بهکلی ویران شده و قلعهی الحصن (قلعه شوالیهها) در نزدیکی حمص در جریان درگیریها از بین رفته است. مغازههای چوبی "بازار بزرگ حلب" نیز که از جمله میراث جهانی خوانده شده از سوی سازمان یونسکو است، به تمامی در آتش سوخته است.
در این گزارش همچنین آمده است که به دیوارهای کلیسای "امالزنار" در حمص خسارت وارد آمده، روبنا و ستونهای معبد "بعل" در پالمیرا آسیب دیده و به دیوارهای این شهر شلیک شده است.
فرانچسکو باندارین، مدیر بخش فرهنگی یونسکو، در این باره میگوید:ما نقشهای تهیه کردهایم که نشان میدهد کدام بخش از این مکانهای تاریخی ویران شده و کدام بخش سالم مانده است.
"کمیتهی میراث جهانی" پیشتر در نشست سالانه خود در ژوئن امسال در کامبوج، ۶ اثر و مکان باستانی سوریه را در فهرست "میراث در خطر" این کشور قرار داده بود. محدودههای تاریخی شهرهای دمشق، پالمیرا، حلب، بصره و مناطق تاریخی شمال سوریه موسوم به "شهرهای مرده" از جمله این مکانها هستند.
شورای جهانی موزهها (ICOM) نیز برای حفظ میراث فرهنگی این کشور از خطر قاچاق و تجارت غیرقانونی، "فهرستی اضطراری" حاوی مشخصات و نام آثار و اشیای فرهنگی در خطر سوریه منتشر کرده است که بهطور مستمر بهروز میشود.
کارشناسان با این حال، خسارات ناشی از جنگ را کمتر از پیامدهای سنگین برآمده از سرقتهای مافیایی، ارزیابی میکنند. به گفتهی مامون عبدالکریم، رئیس موزهها و اماکن باستانی سوریه، زیانهای وارده از تاراج میراث فرهنگی این کشور که از سوی باندهای مافیایی و با نقشه و برنامه و تجهیزات مدرن فنی صورت میگیرد، حتی بیش از خسارات ناشی از جنگ و خرابکاریها است.
وی در این رابطه، به عنوان مثال از "پیامدهای جبرانناپذیر" سرقت یک مجسمه برنزی طلایی دوره آرامیها، متعلق به قرن هشتم پیش از میلاد مسیح و نیز یک مجسمه مرمری بینظیر نام میبرد.
کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو شش محوطه تاریخی سوریه را در فهرست میراث جهانی در خطر قرار داد. این کمیته در اجلاس سالانه خود در کامبوج اعلام کرد، بهویژه محوطه تاریخی شهر حلب در معرض خطر قرار دارد.
سازمان جهانی یونسکو، برای حفظ میراث فرهنگی سوریه از آغاز درگیریهای خونین در این کشور دست به تدابیر گوناگونی زده است. کارشناسان معتقدند که این سازمان با استفاده از تجارب حاصله از غارت آثار باستانی افغانستان و عراق، در مقابله با تاراج موزهها و اماکن باستانی سوریه موفق بوده است. با پشتیبانی این سازمان، از جمله بیش از ۴ هزار اثر عتیقه در شهرهای دمشق، پالمیرا و حمص به مکانهای امن منتقل شدهاند. به گفتهی ایرینا بوکووا، مدیر کل یونسکو، این سازمان همچنین کاتالوگی به کمک کارشناسان و مسئولان فرهنگی سوریه تهیه کرده است که پلیس بینالملل (اینترپل) با استفاده از آن اغلب راههای فروش آثار سرقت شده را مسدود ساخته است. در اثر تلاشهای پلیس بینالملل، تا کنون ۷۳ اثر عتیقه که به طور قاچاق وارد لبنان شده بودند، از سوی ماموران ضبط شدند.
انتهای پیام