شعر از دستم ظهور می کند، وقتی ...

شمس لنگرودی:توفان داده ها، نخبگان را هم به سرنوشت ایزدان گذشته دچار می‌کند

شعر، از دستم ظهور می کند، وقتی به باز کردن هیچ دری قادر نیست! این نخستین جملات شمس لنگرودی شاعر پر آوازه کشور در TEDx دانشگاه صنعتی شریف بود.

شعر، از دستم ظهور می کند، وقتی به باز کردن هیچ دری قادر نیست! این نخستین جملات شمس لنگرودی شاعر پر آوازه کشور در TEDx دانشگاه صنعتی شریف بود.

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، TEDx یک رویداد پرمخاطب در زمینه طرح و نشر ایده های نو است که در بسیاری از کشورهای دنیا به صورت مستقل و به الگوبرداری از شیوه بنیاد TED برگزار می شود. TED یک سازمان غیر انتفاعی 26 ساله است که وقف به اشتراک گذاشتن افکار و ایده های الهم بخش و نو برای عموم شهروندان و یا متخصصان و علاقمندان به یک حوزه خاص شده است.

محمدتقی جواهری گیلانی ملقب به شمس لنگرودی روز گذشته در این رویداد در سالن جابرابن حیان سعی کرد تا با مرور جایگاه شعر از ابتدای وجود انسان، دری تازه از کارکردهای آن را به روی شرکت کنندگان بگشاید.

از نظر او شعر و اصولا هنر، نتیجه ناتوانی آدمی است در مقابله با توفان های ناشناخته زندگی.

وی شعر را نتیجه حیرت زدگی بشر می داند که در ابتدا خود را به صورت ورد برای روئینه کردن بشر در برابر کائنات نشان داده است.

این شاعر گفت: میلیون ها سال طول کشید تا شعر از وردگونگی جدا شد؛ قهرمانی ها را به نمایش گذاشت و به موازات عمیق تر شدن درک و شناخت زمینی تر شد. قهرمانان آن از آسمان و جنگیدن با ایزدان فرود آمدند و سپس به جنگ با دیوان و پس از آن جنگ با یکدیگر پرداختند.

به اعتقاد او شعر در طول قرن ها از پله های قداست پایین آمده و پابه پای انسان به زوال نیز پرداخته است.

شمس لنگرودی در عین حال معتقد است که جاری شدن شعر در هنرهای دیگر، نقاشی شاعرانه، تئاتر شاعرانه و موسیقی شاعرانه، باعث کم شدن قداست شعر شده است.

این پدیده به دنبال بازتعریف های مدرنیته و جدی گرفته شدن ادبیات توده و نیز پیدایش رمان، بخشی از وظایف خود را به رمان سپرد و ابزار نخبگی شد؛ به طوری که در نیمه دوم قرن بیستم تیراژ اندک شعر باعث ارزش آن می‌شد.

اما به نظر او آثار امثال نرودا و لورکا در همین دوران توانستند فروش چند میلیونی داشته باشند بدون آنکه ذره ای از ارزش شعری آنها کم شده باشد.

او علاقه شاعران و داستان پردازان نخبه گرا در تخصصی کردن شعر و رعب انگیز کردن آن را نکوهش می کند.

به نظر شمس لنگرودی، نخبگان نیز دیر یا زود به سرنوشت ایزدان گذشته دچار می شوند و در توفان داده های هر روزه، علم، نخبگی، هنر و شعر عمومی تر خواهد شد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۸ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۱:۴۲
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 92060804867
  • خبرنگار :