رییس سابق انجمن بیوتکنولوژی ایران با بیان این که تنها انتظار محققان و متخصصان این حوزه، دیده شدن و کتمان نشدن توانمندیهای آنها از سوی برخی مسوولان است گفت: به دلیل سوء مدیریت، گاه محصولاتی به عنوان دستاوردهای شاخص زیست فناوری رونمایی شده که از لحاظ سطح فناوری بسیار پایین تر از توانمندیهای محققان این حوزه است به طوری که رونمایی بعضی محصولات به استهزا گرفتن تواناییهای متخصصان تلقی میشود.
به گزارش خبرنگار فناوری ایسنا، دکتر ملبوبی که در نشستی پیرامون وضعیت زیست فناوری کشور در جمع خبرنگاران سخن میگفت، خاطرنشان کرد: در حوزه بیوتکنولوژی خروجیهای زیادی داریم که فراتر از آنچه که تاکنون با حضور مسوولان عالی رونمایی شده هستند. مثلا در حالی که ما کارخانههای تولید داروهای نوترکیب داریم و با استاندارد بالا این نوع داروها را به وفور تولید میکنیم، چندی پیش سه مورد از هشت دستاورد رونمایی شده در حضور رییس جمهور، قطعات معمول این کارخانهها (فرمانتورها) بودند که توانمندی محققان کشور دراین زمینه بسیار فراتر است و دستاوردهای بسیار پیشرفته تری در این زمینه دارند.
وی، کیتهای تشخیصی را از دیگر دستاوردهای رونمایی شده برشمرد که اگرچه در جای خود بسیار باارزش و کاربردی هستند ولی اغلب در حد و اندازه دستاوردها و توانمندیهای واقعی محققان این حوزه نیستند و مشاهده رونمایی آنها سبب وازدگی متخصصان این حوزه میشود.
ملبوبی، عمده مشکل زیست فناوری کشور را سوء مدیریت عنوان کرد و گفت: این سوء مدیریت از جنس داشتن مدیر ناآگاه و ناتوان نبوده است بلکه از جنس مخالفت با زیست فناوری از جایگاه سمتهای کلیدی این حوزه است. وجود محققان و نیروی انسانی متخصص توانمند در کشور که به رغم همه مشکلات افتخارات زیادی در زمینه تولید علم و تولید داروهای مختلف و ... کسب کرده اند نشان میدهد که تعمدی درکار است تا محصولات فناوری زیستی به دست مردم نرسد.
ملبوبی ابرازعقیده کرد: برخی مدیریتهای حوزه زیست فناوری در اختیار مدیرانی بوده که در ظاهر خود را موافق با علم و فناوری وانمود میکنند ولی به دلیل برخی دیدگاهها مبنی بر اساس سکولاریستی داشتن بیوتکنولوژی در عمل با توسعه آن مخالفند در حالی که در قران و روایات بر بهره گیری از علم تاکید شده است.
وی در ادامه با اشاره به مخالفت صریح یکی از مسوولان وزارت جهاد کشاورزی با کاربرد کودهای زیستی به رغم تاکید برنامه توسعه بر ضرورت جایگزینی 35 درصد کودهای شیمیایی با کودهای آلی زیستی از توقف اجرای تعدادی از پروژه های شاخص بیوتکنولوژی کشور در سالهای اخیر خبر داد و گفت: طرح ساخت هورمون رشد به بهانه اجرای طرح های بهتر در مرحله تست متوقف شد بی آن که طرح دیگری جایگزین آن شود. طرح تولید هورمون رشد ماهیان، ماهیهای تراریخته، چغندر قند و پنبه تراریخته و برخی ارقام تراریخته دیگر از سایر طرح های متوقف شده هستند که در مورد طرح برنج تراریخته نه تنها از کشت آن جلوگیری شد که محقق طرح - دکتر قره یاضی - از محل کار خود اخراج شد که پیامی جز دنبال نکردن این قبیل پروژه ها برای محققان دیگر ندارد.
ملبوبی خاطرنشان کرد: تاسف اینجاست که همین پروژه های متوقف شده به عنوان مهمترین دستاوردهای زیست فناوری از سوی مدیرانی که از اجرای آنها جلوگیری کرده اند، مطرح میشوند!
وی در ادامه افتتاح گلخانه تراریخته در آخرین روزهای دولت دهم را که پس از هشت سال توقف این پروژه در مدت چند ماه به بهره برداری رسید نمونه ای از تلاشها برای به انحراف کشاندن اذهان از توانمندیها و مشکلات واقعی این حوزه عنوان کرد.
رییس سابق انجمن بیوتکنولوژی با بیان اینکه باید تا سال 1404 قادر باشیم که 300 میلیون تن غذا تولید کنیم، گفت: در حاضر سالانه 120 میلیون تن غذا در کشور تولید میشود و با توجه به محدودیت منابع آب راهی جز افزایش بهره وری بخش کشاورزی از طریق فناوریهایی مثل تولید محصولات تراریخته نداریم.
ملبوبی در این زمینه به برنج تراریخته مقاوم به آفات پروانهیی اشاره کرد که میتواند از نابودی 30 درصد برنج تولید شده در کشور به دلیل کرم ساقه خوار جلوگیری کند.
وی در ادامه به تبعات سیاسی و امنیتی نبود امنیت غذایی در کشور اشاره و تصریح کرد: در صورتی که ما استقلال غذایی نداشته باشیم باید بر سر میز مذاکره نیز کوتاه بیاییم. مگر میشود که ما استقلال غذایی نداشته باشیم و در سر میز مذاکره قوی برخورد کنیم دشمن دارد از زاویه ای به ما ضربه می زند که کسی به آن توجه ندارد و در این راستا بیوتکنولوژی میتواند به ما کمک کند.
رییس سابق انجمن بیوتکنولوژی در ادامه با بیان این که به رغم جلوگیری از کشت محصولات تراریخته، سالانه میلیاردها دلار صرف واردات انبوه و کنترل نشده این محصولات از خارج میشود، اظهار داشت: در شرایطی که به دلیل تاخیر طولانی در اجرای قانون ملی ایمنی زیستی به محققان مجوز تولید داده نمی شود و به جای آن نه بذر بلکه محصول تراریخته وارد میکنیم و چون قانون اجرا نمیشود هنگام ورود محصول به کشور هم در اظهارنامه ها تراریخته بودن یا نبودن محصول قید نمی شود از مجاز یا غیرمجاز بودن محصول تراریخته وارداتی اطلاع نداریم و از طرف دیگر محصول تراریخته را که باید ارزان تر از محصول معمولی باشد با قیمتی بیشتر خریداری میکنیم.
وی در پایان با اشاره به شعار دولت یازدهم که تدبیر و امید است، ابراز امیدواری کرد که این دولت تدبیری برای رهایی زیست فناوری کشور از این وضعیت رهایی بابد و با درک موقعیت ما در جهان از نظر نیاز به غذا و سلامتی و پتانسیلی که در کشور داریم، یکی از شاخصهای رشد کشور را بیوتکنولوژی قرار دهیم.
انتهای پیام