محمد حسین ناصربخت:

با روش مرشد ترابی می‌توان تمام قصه‌ها را جذاب تعریف کرد

در پی درگذشت مرشد ولی‌الله ترابی، محمد حسین ناصربخت گفت: از دست دادن مرشد ترابی ضایعه‌ی بزرگی برای نقالی حماسی ایران به شمار می‌آید.

در پی درگذشت مرشد ولی‌الله ترابی، محمد حسین ناصربخت گفت: از دست دادن مرشد ترابی ضایعه‌ی بزرگی برای نقالی حماسی ایران به شمار می‌آید.

این پژوهشگر تئاتر در گفت‌و‌گو با خبرنگار تئاتر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تأکید کرد: مرشد ترابی شیوه‌ی خاص خود را داشت و اگر در هر جای دنیا زندگی می‌کرد، کارگاهی برای آموزش روش او برپا می‌کردند؛ چون با روش او می‌شود همه قصه‌های عالم را طوری نقل کرد که برای مخاطب هر دوره‌ای جذاب باشد.

وی یادآور شد: مرشد ترابی در خانواده‌ای تعزیه‌خوان به دنیا آمد و برادرش از برجسته‌ترین هنرمندان تعزیه‌خوان بودند. او از کودکی تعزیه‌خوانی را آغاز کرد و حتی تا مرحله‌ی علی‌اکبر خوانی ادامه داد. در کنار این، نقالی را نیز در محضر اساتید نقل مکتب تهران فرا گرفت تا جایی که خود به یکی از برجسته‌ترین استادان نقلی تبدیل شد که شیوه‌ی خاص خود را داشت.

ناصر بخت با تشریح شیوه‌ی نقالی مکتب تهران اضافه کرد: این شیوه نقلی است که به نمایش بسیار نزدیک است و اصول و قواعدش بسیار شبیه به شبیه‌خوانی است و از آنجا که مرشد ترابی به شبیه‌خوانی هم تسلط داشت، به شیوه‌ی خاص خود در مکتب نقالی مکتب تهران رسیده بود، به طوری که هم نقل حماسی می‌گفت و هم نقل مذهبی.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: مرشد ترابی در کنار همه‌ی اینها با قصه‌های شاهنامه آشنایی بسیاری داشت. او هنرمندی چندوجهی بود و به چندین شاخصه‌ی نقل مسلط بود.

ناصر بخت درباره‌ی ثبت و ضبط آموزه‌های مرشد ترابی به ایسنا گفت: در کانون نمایش‌های آیینی - سنتی دو دوره‌ی آموزشی برای ایشان برگزار کردیم؛ البته طرحی داشتیم تا ایشان کل شاهنامه را نقالی کنند که متاسفانه نشد اما به همت برخی از دوستان تلویزیونی و موسسه‌ی انتشارات علمی - فرهنگی، بخش‌هایی از تجارب ایشان را ثبت و ضبط کردیم. ایشان در شبکه‌ی آموزش هم نقالی کرد و علاوه بر آن طومارهایی از ایشان در انتشارات نمایش منتشر شد اما ای کاش طرح نقالی کل شاهنامه اجرا می‌شد.

این هنرمند تئاتر در پایان سخنانش به ایسنا گفت: مرشد ترابی شاگردانی تربیت کرد که هر یک از آنان افراد موثری در نمایش‌های آیینی‌ - سنتی شدند، اما درگذشت ایشان هشداری دوباره برای ماست؛ چرا که همه‌ی اساتید نمایش‌های سنتی ما در سنین بالایی به سر می‌برند و باید برای ثبت و ضبط تجربیات آن‌ها تدبیری جدی بیاندیشیم.

به گزارش ایسنا، مرشد ترابی نقال پیشکسوت ایرانی عصر امروز، 12 مرداد ماه بعد از یک دوره بیماری در بیمارستان مدائن درگذشت.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ / ۱۷:۴۱
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 92051206676
  • خبرنگار : 71342