در بسیاری کشورهای دنیا از روشهای جدید برای تولید بیشتر غذا با رعایت موازین بهداشتی و حفظ سلامت انسانها استفاده میشود این در حالی است که برخی از مزارع سبزیجات شهرستان بروجرد همچنان با فاضلاب برای تولید بیشتر در واحد سطح آبیاری میشوند.
آبیاری مزارع کشت سبزیجات با استفاده از فاضلاب انسانی باعث میشود سبزیجات حاوی آلودگی میکروبی و سموم مختلف باشند، آبیاری مزارع کشت سبزیجات با استفاده از فاضلاب خام و فاضلاب انسانی ممنوع و خلاف قانون است.
کود انسانی، حاوی موادی است که سبب تقویت خاک و حتی گیاه میشود و اگر در رشد درختانی استفاده شود که به مصرف انسانها نمیرسد، مانعی ندارد اما این در حالی که استفاده از فاضلاب انسانی در مزارع کشت سبزیجات بر اساس اصول بهداشتی نیست و حاوی انواع میکروبها است.
در حال حاضر خوردن سبزیجات با طعم فاضلاب انسانی رنگی واقعی بخود گرفته و ممکن است که در منازل، فست فودها و دیگر رستورانها به خورد مردم داده شود اینگونه سبزیجات میکروبهایی مانند انواع هپاتیت، روتا ویروس و آدنو ویروس، عوامل تکیاختهای مانند آمیب ژیاردیا و تخم انگلهای پریاختهای نظیر کرم شلاقی، آسکاریس و... را راهی بدن انسان میکند که متأسفانه در بسیاری موارد پختن سبزیجات هم باعث مرگ اینگونه میکروبها نمیشود.
پس باید از مصرف اینگونه سبزیها خودداری کرد تا از پروسه سخت، طولانی و گران بیماریها جلوگیری کرد.
سال گذشته کشت سبزیجات 25 هکتار بود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه لرستان، سال گذشته سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد طی جلسهای گفت: هم اکنون حدود یک هزار و 600 هکتار از اراضی بروجرد به کشت سبزیجات و صیفی جات اختصاص دارد که از این مقدار 25 هکتار آن با فاضلاب خانگی آبیاری میشود.
مهدی پازوکی اظهار کرد: متاسفانه با کاهش نزولات جوی و پایین آمدن سطح آبهای زیرزمینی برخی کشاورزان به علت کمبود منابع آبی در مواردی از خودروهای تخلیه فاضلاب برای برطرف کردن نیاز آب کشاورزی خود استفاده میکنند که باید با کمک اداره بهداشت، محیط زیست، جهاد کشاورزی و...این مشکل حل شود.
وی تصریح کرد: برای برطرف کردن این مشکل نهری در نظر گرفته شده که هم اکنون دارای 80 درصد پیشرفت فیزیکی بوده و در صورت تکمیل به کمک آن میتوان آب فاضلاب خانگی را قبل از ورود به آب کشاورزی جداسازی کرد.
سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد اضافه کرد: از طریق این کانال آب فاضلاب خانگی وارد تصفیه خانه فاضلاب شده که با این اقدام تمام سطح زیر کشت سبزی شهرستان با آب تصفیه شده آبیاری میشود.
پازوکی گفت: به منظور رعایت بهداشت مواد غذایی در بروجرد اداره بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شهرستان با کمک جهاد کشاورزی باید سبزیجات مشکوک به آلودگی را آزمایش کند.
وی افزود: در صورت بروز هرگونه مشکل از ورود سبزیجات آلوده به بازار جلوگیری و در صورت نیاز اقدام به واردات سبزی از شهرهای همجوار شود.
سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد اذعان کرد: با هماهنگی دستگاه قضایی با متخلفین برخورد و خودروهای حمل فاضلاب متخلف توقیف شود.
سطح کشت سبزیجات با آب فاضلاب به 40 هکتار رسید
سال گذشته بنا بر گفتههای سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد 25 هکتار از اراضی تحت کشت سبزیجات شهرستان با آب فاضلاب آبیاری میشدند اما در حال حاضر متاسفانه حدود 40 هکتار از اراضی حاشیه بروجرد توسط کشاورزان در طول مدت زمانی کوتاه تغییر کاربری داده شده و به زیر کشت سبزیجات و صیفیجاتی رفته که آبیاری آنها از آب فاضلاب شهری تامین میشود.
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه بروجرد در جلسه کارگروه بهداشت در این رابطه گفت: کشت انواع سبزیجات در اراضی حاشیه شهر و آبیاری آنها با استفاده از آب فاضلاب شهری مشکلات زیادی را به وجود آورده است.
بیژن داودی افزود: تا زمانیکه فاضلاب شهری در مسیر اراضی کشت سبزیجات رها شود مردم در معرض خطر قرار دارند اما اگر فاضلاب شهری به دور از این اراضی ریخته شود هیچ مشکلی بوجود نخواهد آمد.
وی با بیان اینکه راهکارهایی برای آبیاری مزارع سبزی در شهرستان باید اندیشیده شود تا کشاورزان از آب فاضلاب و آلوده استفاده نکنند، اظهار کرد: باید قبل از کشت هرگونه سبزیجات توسط کشاورزان جلوی فعالیت آنها گرفته شود که این کار صورت نگیرد.
معاون فرمانداری ویژه بروجرد اضافه کرد: تولید سبزیجات غیربهداشتی در بروجرد به گونهای است که اگر لازم باشد توسط رسانهها اعلام خواهم کرد که سبزی بروجرد غیر بهداشتی است ومردم آنرا مصرف نکنند.
داودی تصریح کرد: تمام دستگاهها باید تلاش کنند که این اراضی از آب سالم استفاده کنند و حتما باید مسیر خروج فاضلاب شهری فعلی از محدوده اراضی دور شود و برای رفع مشکل و برخورد با کشاورزان هر کجا قانون اجازه بدهد ما هم ورود پیدا خواهیم کرد.
این مقام مسوول شهرستان گفت: همه کشاورزان سبزی کار را که غیر قانونی و از طریق آب فاضلاب شهری زمینهای خود را آبیاری می کنند شناسایی کرده و به آنها تذکرات لازم داده شود.
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه بروجرد افزود: اگر کشاورزی به تذکرات توجه نکند به عنوان منشا آلودگی محیط زیست شناخته شده و برای آن پرونده قضایی تشکیل داده و برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
باید مسئله کم آب و نهر تهییج بروجرد حل شود
مدیر جهاد کشاورزی بروجرد نیز گفت: 30 نفراز کشاورزانی را که اقدام به کشت سبزیجات با استفاده از آب فاضلاب شهری میکنند، شناسایی شده است.
رضا امینی با بیان اینکه در این راستا کلاسهای آموزشی برای کشاورزان دایر شده است، افزود: متاسفانه برخی کشاورزان در این کلاسها حاضر نشده و به همین خاطر کلاسهای آموزشی ما رونقی نداشته است.
وی اظهار کرد: باید با این کشاورزان برخورد قانونی شود و باید مسئله کم آب و نهر تهییج بروجرد حل شود تا کشاورزان نتوانند از آب فاضلاب شهری استفاده کنند.
700 متر از نهر تهییج باقیمانده است
مدیر خدمات شهری شهرداری بروجرد گفت: تا حدودی نهر تهییج از سمت دانشگاه مدرس به آخر قاانی بهسازی کرده و در حال حاضر با مشکل عدم توافق مالکین روبرو هستیم.
احمد عبدیزاده افزود: انتقال نهر تهییج به جنوب شهر در دستور کار قرار دارد و تنها 700 متر آن باقیمانده است که اگر تکمیل شود، میتوان آب مورد نیاز کشاورزان را تامین کرد.
وی اظهار کرد: 30 خودرو فاضلاب شهری بروجرد را تخلیه میکنند و تا زمانیکه این فرهنگ ادامه داشته باشد مشکل مرتفع نخواهد شد.
این مقام مسوول خواستار نظارت بیشتر بر ماشینهای تخلیه فاضلاب شهری شد.
باید نظارتها را برای از بین بردن این موارد تشدید کرد، چون کشت این گونه سبزیجات تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی تلقی میشود از این رو برای متخلفان مجازاتهایی چون زندان، جریمه نقدی و ضبط وسایل کشاورزی باید در نظر گرفته شود و کل سبزیکاری آنها نیز معدوم شود و مغازههای سبزی فروشی که در سطح شهر اقدام به فروش اینگونه سبزیجات میکنند تا دیگر شاهد این اقدامات نباشیم و با جان انسانها بازی نکنند.
به راستی آیا این کشاورزان از آن سبزی هم به خانواده خود میدهند تا بخورند و بر سفره غذای خود از آن نوع سبزی میگذارند؟
گزارش از: زهره گودرزی، خبرنگار ایسنا، منطقه لرستان
انتهای پیام