«سبک زندگی» به گفته مقام معظم رهبری به همه مسائلی بر می گردد که متن زندگی انسان را شکل می دهند، مسائلی نظیر خانواده، ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، تفریحات، کسب و کار و رفتارهای فردی و اجتماعی در محیطهای مختلف و ...
سرویس «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران در سلسله گفتوگویی با جامعهشناسان و صاجبنظران بار دیگر با پرداختن به مفهوم «سبک زندگی» که در قالب 20 پرسش مهم از سوی معظمله مطرح شد، به آسیب شناسی وضع موجود سبک زندگی در ایران و چاره جویی در این زمینه میپردازد.
یک جامعهشناس درباره "حل مشکلات جوانان و مشوقهای فرزندآوری و سبک زندگی" گفت: از نظر اقتصادی و اجتماعی لازم است زمینه کاهش سن ازدواج را فراهم کنیم. در این جهت باید مشوقهایی در نظر گرفته شود. اگر مشکل کار، درآمد و مسکن حل نشود، نمیتوان جوانان را به گونهای موثر به ازدواج تشویق کرد.
دکتر امیرمحمود حریرچی در گفتوگو با خبرنگار سرویس «زنان» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، افزود: عوامل اقتصادی و اجتماعی بر افزایش یا کاهش جمعیت تاثیر دارد و در این زمینه دو پروژه کنترل موالید و تنظیم خانواده مطرح بود که کنترل موالید در سطح کلان و از سوی دولت، سیاستگذاری میشود؛ اما تنظیم خانواده کاملا امری خانوادگی و شخصی محسوب میشود.
این جامعهشناس با بیان اینکه افزایش سن ازدواج یکی از دلایل کاهش جمعیت ایران است، اظهارکرد: در حال حاضر سن ازدواج افزایش یافته، به طوری که میانگین سن ازدواج دختران در حوزه شهری به 25 سال و در حوزه روستایی به 21 و 22 سال رسیده است.
حریرچی در ادامه گفت: افزایش سطح تحصیلات دختران موجب به تاخیر افتادن ازدواج آنان شده است. آنان به علت افزایش تحصیلاتشان توقع حضور در بازار کار را دارند، چون دوست دارند استقلال مالی داشته باشند و نانخور شوهر محسوب نشوند.
این جامعهشناس با اشاره به تحقیقات انجام شده، اظهار کرد: پژوهشهای زیادی انجام شده که بر اساس نتایج آنها، زنانی که در مسائل اقتصادی خانواده مشارکت میکنند در سایر تصمیمگیریها نیز مشارکت دارند. در این شرایط حتی شوهران همکاری بیشتری در زمینه انجام امور منزل میکنند.
وی با اشاره به افزایش آگاهی زنان، گفت: زنان تحصیل کرده نیازهای جسمی خود و فرزند مانند نیازهای عاطفی و تغذیهای را میدانند. آنان خود را حتی شش ماه پیش از بارداری برای حاملگی آماده میکنند و برای برآوردن نیازها وقت صرف میکنند و همین امر موجب به تاخیر افتادن بارداری میشود و حتی تلاش میکنند تعداد فرزندان خود را نیز کنترل کنند تا بتوانند به نیازهای آنان بهتر پاسخ دهند.
حریرچی تاکید کرد: لازم است در بعد فرهنگی بر سلامت مادر و نیازهای او در دوران بارداری تاکید کنیم، حتی مردان در دوران بارداری همسرانشان نقشهای خاص خودشان را باید ایفا کنند.
وی با اشاره به طلاق به عنوان یکی از عوامل کاهش زاد و ولد، اظهار کرد: در حال حاضر آمار طلاق در کشور به شدت افزایش یافته، به گونهای که از هر پنج ازدواج در تهران، یک ازدواج پیش از یک سالگی به طلاق منجر میشود.
حریرچی تاکید کرد: لازم است راههای انتخاب همسر مناسب را آموزش دهیم و بر اهمیت خانواده تاکید کنیم، چرا که تشکیل خانواده باعث افزایش سلامت مردان و زنان میشود. البته متاسفانه اگر زنان متاهل زندگی رضایتبخشی نداشته باشند، سلامتی آنها کمتر از دختران است.
این جامعهشناس با اشاره به سیاستهای تشویقی فرزندآوری، اظهار کرد: لازم است مرخصی طولانی مدت زایمان به مدت دو سال به زنان با احتساب همه حقوق و مزایای آنان داده شود. علاوه بر آن پس از زایمان مبلغ قابل توجهی به حساب مادر ریخته شود، البته منظور یک میلیون تومان نیست، چرا که زایمان یک زن حدود دو سه میلیون تومان خرج برمیدارد.
وی افزود: بر اساس قانون اساسی، بهداشت باید برای مردم رایگان باشد. پیش از این اگر زنی در دوران بارداری تحت نظر کلینیک بهداشت خانواده بود، با ارائه معرفینامه کلینیک به بیمارستان میتوانست به طور رایگان زایمان کند، اما در حال حاضر این قانون لغو شده است. این در حالی است که باید همانند گذشته هزینه زایمان به حداقل برسد.
این جامعهشناس با اشاره به ناباروری برخی زوجین، اظهار کرد: بر اساس آمارهای موجود، 25 درصد از زوجین به دلایل بیولوژیک باردار نمیشوند، بنابراین باید خدمات مناسب به آنان ارائه کرد و هزینههای این افراد را به حداقل کاهش داد و زمینه ارائه خدمات مددکاری اجتماعی را برای آنان فراهم کرد. 30 درصد از علل ناباروری مربوط به مردان، 30 درصد مربوط به زنان، 20 درصد هر دو و 20 درصد از این عوامل هنوز ناشناخته است.
حریرچی در پایان گفت: در صورت ادامه روند موجود در سالهای آینده با کمبود شدید نیروی کار مواجه میشویم و به نظر نمیرسد ایران آنقدر جذابیت داشته باشد که نیروی کار کشورهای دیگر مایل به مهاجرت به ایران باشند. علاوه بر آن جمعیت سالمندان کشور به شدت افزایش مییابد. در این شرایط باید خانوادهها را در عمل تشویق به فرزندآوری کنیم.
انتهای پیام