داروخانه‌های معین به کمک‌ داروخانه‌های دولتی می‌آیند

معاون سازمان غذا و دارو: یارانه دارو از اول مرداد در اختیار بیمه‌ها قرار می‌گیرد

معاون داروی سازمان غذا و دارو وضعیت دارویی حال حاضر کشور را ترسیم کرد و به اقدامات انجام شده برای حل مشکلاتی نظیر بروز شدید کمبودهای دارویی، مشکلات بیماران خاص، جبران مابه‌التفاوت تغییر نرخ ارز دارو، روند توزیع دارو و افزایش قیمت دارو اشاره کرد.

معاون داروی سازمان غذا و دارو وضعیت دارویی حال حاضر کشور را ترسیم کرد و به اقدامات انجام شده برای حل مشکلاتی نظیر بروز شدید کمبودهای دارویی، مشکلات بیماران خاص، جبران مابه‌التفاوت تغییر نرخ ارز دارو، روند توزیع دارو و افزایش قیمت دارو اشاره کرد.

به گزارش خبرنگار سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شمسعلی رضازاده در نشست خبری که در خبرگزاری نسیم که پیرامون مشکلات دارویی کشور برگزار شد با بیان اینکه از ابتدای امسال کمبود جدی در بازار اتفاق افتاد و تعداد کمبودهای دارویی به بیش از 350 قلم می‌رسید، عنوان کرد: علت بروز کمبودهای شدید دارویی در ابتدای سال 92 را باید در مشکلاتی که سال گذشته با آن روبرو بودیم، جستجو کرد.

وی ادامه داد: پس از دو نرخی شدن ارز در سال گذشته سیستم دوگانه‌ای برای تخصیص ارز ایجاد شد و شرکت‌های دارویی دچار مشکلات ناشی از کمبود نقدینگی و انتقال ارز شدند.

معاون داروی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در نهایت سردرگمی صنایع دارویی باعث شد ذخایر دارویی به تدریج مصرف شوند، عنوان کرد: با این حال و با وجود تمام مشکلات، از ابتدای امسال عزم جدی به وجود آمد تا مشکلات با همکاری مراجع و نهادهای مختلف از شورای عالی امنیت ملی و بانک مرکزی حل شوند.

رضازاده یکی دیگر از مشکلات موجود در حوزه دارو را قیمت‌گذاری آن دانست و گفت: طی چند ماه اخیر روند تولید دارو کند شده بود و اولین اقدامی که باید برای به حرکت درآوردن چرخ صنعت دارو انجام می‌دادیم، همین بحث قیمت‌گذاری داروها بود. در همین راستا 1030 قلم دارو در اردیبهشت ماه قیمت‌گذاری شدند که قوت گرفتن صنایع تولیدی و سرریز شدن دارو به بازار را در پی داشت.

وی به تعامل جدی با بانک مرکزی در مسیر انتقال و تخصیص ارز نیز اشاره کرد و گفت: در همین راستا ارز قابل توجهی از داروها پرداخت شد و بخشی از داروهای کمبود خورده از طریق واردات تامین شدند.

معاون داروی سازمان غذا و دارو اضافه کرد: علی‌رغم کمبودهای چند ماهه در بازار دارویی و کاهش ذخایر شرکت‌های پخش و داروخانه‌ها در حال حاضر عدد کمبودهای دارویی به کمتر از 50 تا 60 قلم رسیده است و با نبود دارو روبرو نیستیم.

رضازاده با بیان اینکه بیشتر، مشکلات ما برای تامین دارو داخلی بود تا بیرون مرزی و شرکت‌های خارجی برخلاف گفته‌ها، ایران را تحریم نکرده‌اند، عنوان کرد: اکنون در صورت توان پرداخت نقدی هزینه دارو، امکان دسترسی به آن و خرید از شرکت‌های خارجی وجود دارد.

انتقاد از اقدام غیرقانونی بانک‌های عامل در داخل کشور

وی از روند همکاری بانک‌های عامل با وزارت بهداشت برای تامین دارو انتقاد کرد و گفت: متاسفانه برخی بانک‌های عامل در حق صنایع داروسازی جفا کرده‌اند و آنها را ناچار می‌کردند 130 درصد معادل مبلغ ریالی ارز دارو را پرداخت کنند. بلوکه کردن این هزینه توسط بانک‌های عامل غیرقانونی بود و علی‌رغم اینکه تعاملاتی با بانک مرکزی انجام شده و این مسئله را پیگیری کرده‌ایم، اما هنوز هم این اقدام غیرقانونی از سوی بانک‌های عامل ادامه دارد.

معاون داروی سازمان غذا و دارو در ادامه به وضعیت تامین داروهای بیماران خاص نیز اشاره وعنوان کرد: به جز فاکتور هشت که در درمان بیماران هموفیلی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به علت مشکل با بانک عامل دو ماه است که نتوانسته‌ایم آن را از گمرک ترخیص کنیم، مشکل جدی‌ دیگری برای تامین داروی بیماران خاص وجود ندارد.

رضازاده همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه آمار اعلامی مربوط به کمبودهای دارویی و قیمت داروها با واقعیت موجود در بازار متفاوت است، گفت: ملاک ارزیابی ما برای اعلام کمبودهای دارویی، آماری است که از سطح داروخانه‌ها و تماس‌های مردمی با 1490 دریافت می‌شود و تقریبا با برآوردها و آمار اعلامی خودمان با واقعیت موجود در بازار مطابقت دارد.

وی ادامه داد: آماری که شرکت‌های پخش در اختیار سازمان قرار می‌دهند، حکایت از بهتر شدن روند ذخایر دارویی کشور دارد. به عنوان مثال در مدت مشابه سال گذشته شرکت‌های پخش برای حدود 50 روز ذخیره دارویی داشته‌اند، اما اکنون این عدد به حدود 80 روز رسیده است.

معاون داروی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه علت اینکه هنوز کمبودهای دارویی را احساس می‌کنیم، وجود یک عطش سه ماهه در بازار برای تامین دارو است، گفت: همیشه ذخایر دارویی داروخانه‌ها برای حدود دو تا سه ماه است، اما وقتی کمبود اتفاق می‌افتد، این معادلات جابه‌جا شده و در این مدت اخیر وضعیت به گونه‌ای شده بود که ذخایر داروخانه‌ها به حدود دو تا سه هفته کاهش یافته بود.

رضازاده اضافه کرد: از سوی دیگر علی‌رغم اینکه بیماران برای تامین نیاز سه تا پنج ماهه خود دارو طلب می‌کنند، اما داروخانه‌ها برای کنترل ذخایر دارویی‌شان فقط برای حدود یک ماه به بیمار دارو می‌دهند، این تصور به وجود می‌آید که هنوز کمبود دارو وجود دارد، اما این نوع عرضه دارو بیشتر مربوط به مدیریت داروخانه‌ها برمی‌گردد.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی پیرامون افزایش قیمت‌های دارویی، عنوان کرد: امسال تاثیر افزایش قیمت ارز روی مواد اولیه زیاد بود و از 20 درصد شروع و به حدود 67 درصد رسیده بود. بنابراین باید گفت با توجه به تاثیر هزینه مواد اولیه دارویی روی قیمت دارویی، برخی اقلام افزایش قیمت‌های بیشتری پیدا کرده‌اند.

معاون داروی سازمان غذا و دارو ادامه داد: البته دولت با کاهش تعرفه واردات دارو از 65 درصد به 33 درصد باعث شد علی‌رغم پیش‌بینی 100 درصدی افزایش قیمت داروهای خارجی بتوانیم قیمت داروهای خارجی را نیز تا حدودی کنترل کرده و اجازه افزایش بیش از 100 درصدی را به آنها ندهیم. البته برخی اقلام خاص که در مقاطع زمانی ناچار شده با ارز آزاد واردشان کنیم، تا 200 درصد هم افزایش قیمت داشته‌اند.

یارانه دارو از اول مرداد در اختیار بیمه‌ها قرار می‌گیرد

رضازاده همچنین در توضیح جزئیات تخصیص یارانه دارو از طریق سازمان‌های بیمه‌گر، گفت: بحث در خصوص چگونگی تخصیص یارانه دارو به بیماران خاص از حدود چهار ماه پیش شروع شد و در نهایت به این جمع‌بندی رسیدیم که به جای پرداخت یارانه به حساب بیمار، آن را به صورت کامل در اختیار بیمه‌ها قرار دهیم.

وی با بیان اینکه در مقطع فعلی که سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت بخشی از هزینه‌های ناشی از مابه‌التفاوت تغییر نرخ ارز را برای دارو پوشش نداده‌اند، واریز مابه‌التفاوت به حساب خانوار را در دستور کار داریم، گفت: اطلاعات مربوط به بیماران صعب‌العلاج و خاص از سازمان‌های بیمه‌گر دریافت شده و به حساب بیمارانی که از 25 اردیبهشت تا 18 تیر مابه‌التفاوت قیمت دارو را شخصا پرداخت کرده‌اند، واریز خواهد شد.

معاون داروی سازمان غذا و دارو اضافه کرد: در حال حاضر مشغول مشخص کردن حساب‌های بانکی خانوار و اطلاعات مربوط به آن هستیم.

رضازاده از در اختیار قرار گرفتن یارانه دارو به طور کامل به سازمان‌های بیمه‌گر از اول مرداد ماه خبر داد و گفت: اعتبار لازم برای پرداخت‌های اولیه تامین شده که برای حدود 523 هزار قلم دارو، دو میلیارد و 900 میلیارد تومان است.

داروخانه‌های منتخب به کمک‌ داروخانه‌های دولتی می‌آیند

وی در ادامه با بیان اینکه یکی از مشکلات موجود در حوزه توزیع دارو، تمرکز آن بر داروخانه‌های دولتی است، گفت: وقتی کمبود ایجاد می‌شود، تنها 15 تا 20 داروخانه داروهای خاص و گرانقیمت را توزیع می‌کنند. در نظر داریم برای افزایش سطح دسترسی بیماران به دارو و برداشتن بار مالی از دوش داروخانه‌های دولتی، داروخانه‌های منتخب یا داروخانه‌های معین را به کمک بگیریم.

معاون داروی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه 200 داروخانه منتخب در سطح شهر تهران به کمک داروخانه‌های دولتی خواهند آمد، گفت: این داروخانه‌ها بر حسب اعلام آمادگی خودشان و همچنین ارزیابی دانشگاه‌های علوم پزشکی انتخاب خواهند شد.

وی اضافه کرد: این اتفاق به تدریج در شهرستان‌ها هم خواهد افتاد، اما در حال حاضر در تهران و کرج اجرا خواهد شد.

رضازاده همچنین در پاسخ به این پرسش که چه زمانی آرامش بر بازار دارویی کشور حاکم خواهد شد، گفت: حدود دو ماه طول می‌کشد تا بازار از دارو اشباع شود، خریدها به اندازه کافی انجام و دارو به میزان مورد نیاز در دسترس مردم قرار بگیرد.

معاون داروی سازمان غذا و دارو درباره ذخایر دارویی کشور نیز توضیح داد: سال گذشته 800 میلیون دلار برای خرید داروهای وارداتی صرف شد. این در حالی است که تاکنون تخصیص ارز حدود 650 میلیون دلار برای داروهای وارداتی اتفاق افتاده و تاکنون دو سوم آن پرداخت شده است.

وی ادامه داد: برای مواد اولیه دارویی 250 میلیون دلار تخصیص ارز داشتیم و درخواست‌ها برای تامین 350 میلیون دلار دیگر ارز دارویی ارسال شده است. بنابراین تا دو ماه آینده برای داروهای وارداتی بیش از شش ماه ذخیره و برای داروهای تولید داخل بیش از 9 ماه ذخیره خواهیم داشت.

سونامی عوارض تالاسمی در راه است

به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست خبری محمدرضا مشهدی، دبیر انجمن تالاسمی با بیان اینکه شرکت‌های داخلی طی چهار ماه گذشته تولید دارو نداشته‌اند و داروهای تزریقی بیماران تالاسمی از جمله دسفرال به شدت دچار کمبود است، عنوان کرد: مسئولان انجمن تالاسمی از سوی بیمارها تحت فشار هستند و این در حالی است که علی‌رغم استقبال از مصرف داروهای تولید داخل، متاسفانه شرکت‌های داخلی نیز به تعهدات خود عمل نمی‌کنند و نوع ایرانی داروهای تزریقی نیز در دسترس بیماران نیست.

وی ادامه داد: از سوی دیگر روند تولید این داروها توسط برخی شرکت‌ها عوض شده و این داروهای عرضه شده نیز عوارض جدی برای بیماران به همراه داشته‌اند.

دبیر انجمن تالاسمی ضمن تاکید بر این مسئله که صدمه اصلی به بیمار وارد می‌شود، عنوان کرد: بر اثرعدم مصرف دارو، فریتین خون در بیماران تالاسمی بالا رفته و سونامی عوارض تالاسمی در راه است. باید فکری برای این مسئله کرد تا عوارض ناشی از بالا رفتن آهن در بیماران تالاسمی را کاهش دهیم.

مشکل تامین داروی تزریقی دسفرال تا چند روز آینده حل می‌شود

رضازاده، معاون داروی سازمان غذا و دارو در پاسخ به مسائل مطرح شده از سوی این مقام مسئول در انجمن تالاسمی عنوان کرد: دسفرال ایرانی توسط سه شرکت داخلی در حال تولید است.

وی ادامه داد: متاسفانه دسفرال از فهرست داروهای یارانه‌ای حذف شده بود و در تامین آن محدودیت داشتیم و ناچار شدیم نوع خارجی آن را وارد کنیم. در حال حاضر بخشی از این داروها توزیع شده و بخش دیگر در حال حمل است.

معاون داروی سازمان غذا و دارو درباره علت حذف دسفرال از داروهای یارانه‌ای، گفت: طبق ضوابط و مقررات تعیین شده برای محصولاتی که تولید داخل دارند، مجوز واردات صادر نمی‌شود، اما از آنجا که ممکن است نوع داخلی برخی داروها بر روی بیماران عوارض داشته باشد و بیمار وابسته به مصرف نوع خارجی داروست، برای تنظیم مصرف داروی این بیماران، اجازه واردات نیز صادر می‌کنیم. در حال حاضر در حال پیگیری مسئله حذف یارانه این داروی بیماران تالاسمی هستیم.

رضازاده با بیان اینکه باید در نظر داشت منابع مالی ما محدود است و برای مدیریت منابع اگر بتوانیم مسیر را به سمت داروهای ارزان‌ قیمت‌تر اما با کیفیت مشابه عوض می‌کنیم، عنوان کرد: علی‌رغم تولید نوع ایرانی دسفرال (دفروکسامین)، راه تامین وارداتی آن را نبسته‌ایم و برای واردات این دارو تا 20 درصد سهمیه در نظر گرفته‌ایم و تا زمانی که مطمئن نشویم تولید داخل به اندازه کافی و با کیفیت و قابل تحمل برای بیماران انجام می‌شود، واردات نوع خارجی آن را قطع نکنیم.

وی همچنین با بیان اینکه اگر در این میان تولیدکنندگان داخلی به تعهدات خود برای تولید دارو عمل نکنند با آنها برخورد می‌کنیم، به بیماران تالاسمی وعده داد که مشکل تامین داروی تزریقی دسفرال تا چند روز آینده حل شود.

معاون داروی سازمان غذا و دارو افزود: قطعا وزارت بهداشت مدافع بیماران است و اگر شرکت‌های دارویی به خوبی به وظیفه خود عمل نکنند، مسیر تامین دارو را از تولید داخل به سمت واردات عوض خواهد کرد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۳ تیر ۱۳۹۲ / ۱۶:۵۹
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 92042314437
  • خبرنگار : 71424