آب، خاک، هوا، گیاهان، حیوانات و مناسبات بیولوژیک متعادل بین آنها شکل دهنده محیط زیست طبیعی است.
به گزارش ایسنا، این سرمایه طبیعی موهبتی بزرگ است که خداوند متعال به بشر ارزانی داشته تا در تمامی ادوار تاریخ با عمران و آبادانی زمین همه انسانها و موجودات از آن بهرهمند باشند، از این رو حق بهرهمندی از آن را باید از مصادیق مهم حقوق بشر یاد کرد که قرآن کریم در آموزههای خود ضمن یادآوری این مطلب، بر مصونیت طبیعت و منابع طبیعی و تعادل زیست محیطی از هر گونه تجاوز و تعدی تأکید ورزیده است.
بر این اساس، تجاوز و تعدی به طبیعت را فساد در زمین دانسته که عذاب اخروی و مسؤولیت دنیوی را در پی خواهد داشت.
قانون جدید منابع طبیعی به صحن علنی مجلس میرود
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی از مطرح کردن قانون جدید منابع طبیعی در صحن علنی مجلس در آینده نزدیک خبر داد.
دکتر "ابراهیم کارخانه"، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، اظهار کرد: قانون جدید منابع طبیعی در صحن علنی مجلس به زودی مطرح میشود که جزییات این قانون از قوام بالایی برخوردار است.
وی افزود: با اجرای این طرح هماهنگی بیشتری بین مجموعه محیط زیست، منابع طبیعی و سازمان صنعت، معدن و تجارت ایجاد میشود که درباره فعالیت معدنکاران بهتر تصمیم خواهند گرفت.
نماینده مردم همدان در مجلس گفت: این قانون از سال 67 تا کنون تغییری نداشته است، اما تمامی تجربیات و مسائلی که در مورد محیط زیست، معادن و منابع طبیعی باشد، در این قانون آمده است.
وی ادامه داد: اجرای این قانون زمینه هماهنگی بیشتر بین محیط زیست و منابع طبیعی را فراهم میکند و به این ترتیب از تخریب محیط زیست جلوگیری به عمل میآید.
دکتر کارخانه خاطرنشان کرد: هر گونه فعالیت معدن کاوی باید بر اساس ضوابط بوده و مجوز لازم را داشته باشد در غیر این صورت سوء استفاده از حق و حقوق مردم است چراکه تخریب محیط زیست را به همراه دارد و علاوه بر آن معادن متعلق به تمام ملت است.
وی تاکید کرد: فعالیت تمامی معادن باید تحت نظر مسؤولان باشد، در غیر این صورت هیچ معدن کاری حق فعالیت خودسرانه و بدون مجوز ندارد.
فعالیتهای معدنی غیر مجاز سیمای سد اکباتان را تخریب کرده است
معاون معاون فنی اداره کل محیط زیست استان همدان گفت: در منطقه سد اکباتان و ارتفاعات اطراف سد و روستاهای آن منطقه فعالیتهای معدنی غیر مجاز سیلیس موجب تخریب سیمای این منطقه شده است.
"سید عادل عربی"، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، اظهار کرد: از اواخر سال 88 استعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت از اداره کل حفاظت محیط زیست در خصوص معادن محدود به مناطق تحت مدیریت این اداره کل بوده و استعلام سایر معادن به ندرت انجام میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: فعالیتهای معدنی مغایر ضوابط، مخرب محیط زیست تلقی میشوند، چراکه این گونه معادن بعد از اتمام کار باید عمل بهسازی را در محدوده معدنی انجام دهند، این در حالیست که بیشتر معادن فعال در استان بعد از اتمام کار در منطقه عملیات بهسازی انجام نداده که این موضوع موجب شده تا به عنوان واحد مخرب محسوب شوند.
عربی همچنین از فعالیت واحدهای سیلیس کوبی اظهار نگرانی کرد و افزود: فعالیت واحدهای سیلیس کوبی برای مجموعه محیط زیست از نظر آلودگیهای زیست محیطی نگران کننده است، در حالی که راهکارهای زیادی برای این واحدها ارائه شده، اما همچنان برخی از این واحدها بعنوان واحد آلاینده به فعالیت خود ادامه میدهند.
وی تصریح کرد: واحدهایی که سیلیس کوبی انجام میدهند، به طور عمده در جاده ملایر فعال بوده و موجب آلودگی شدید محیط زیست منطقه میشوند.
فعالیت معادن در مناطق روستایی موجب نارضایتی روستاییان شده است
عربی اضافه کرد: فعالیت برخی معادن در نزدیکی روستاها موجب نارضایتی روستاییان شده، چون کامیونهایی که در این مناطق تردد میکنند علاوه بر ایجاد آلایندگی موجب پراکنده شدن خاک در این مناطق میشوند.
وی ادامه داد: در حال حاضر بر اساس آمار موجود در مجموعه صنعت، معدن و تجارت حدود 259 معدن در استان وجود دارد که دو مورد از آنها در مناطق حفاظت شده استان فعالیت میکنند که 18 مورد به عنوان واحد آلاینده محسوب میشوند.
عربی گفت: متولی اصلی امورات معادن مجموعه صنعت، معدن و تجارت و اداره کل منابع طبیعی و محیط زیست استان هستند که باید اقدامات موثرتری در مورد جلوگیری از تخریبات گسترده بخش معادن انجام دهند.
وی در ادامه تصریح کرد: برابر اصل 50 قانون اساسی تمامی افراد جامعه مسؤول و غیر مسؤول باید خود را حافظ محیط زیست بدانند و نسبت به هر گونه تخریب و آلایندگی زیست محیطی در قالبهای مختلف زودتر از مجموعه محیط زیست واکنش نشان دهند.
فعالیت معادن بدون مجوز زیست محیطی سوءاستفاده از حق مردم است
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، فعالیت معادن بدون مجوز زیست محیطی را سوء استفاده از حقوق مردم معرفی کرد.
دکتر "احمد آریایینژاد"، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: در صورتی که معادنی بدون مجوز زیست محیطی در حال فعالیت هستند، این عمل سوءاستفاده از حق و حقوق مردم است.
وی همچنین بر هماهنگی بیشتر مجموعه محیط زیست و سازمان صنعت، معدن و تجارت برای جلوگیری از تخریب محیط زیست تاکید کرد و گفت: مجموعه محیط زیست و سازمان صنعت، معدن و تجارت باید با یکدیگر هماهنگ باشند تا از تخریب محیط زیست جلوگیری شود.
مسؤولان برای خدمت آمدهاند نه خیانت
آریایینژاد افزود: اینکه سازمانی دغدغه زیست محیطی نداشته باشد، درست نیست، چرا که ما مسؤولان برای خدمت به مردم آمدهایم نه برای خیانت، بنابراین در صورتی که مجموعهای دغدغه زیست محیطی نداشته باشد، به مردم خیانت کرده است.
وی ادامه داد: بر اساس قانون هرگونه فعالیتی که انجام میشود، نباید مغایر با سلامت مردم باشد، بنابراین تخریب محیط زیست سلامت مردم را نیز تهدید میکند.
اولویت معدن کاری با روستاییان است
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در مورد نارضایتی برخی روستاییان از فعالیت معدنکاران در منطقه آنها گفت: باید اولویت فعالیت معدنکاری را به اهالی آن منطقه بدهیم و در ابتدا توانایی و امکانات آنها سنجیده شود، سپس فعالیت معدنکاری به اهالی منطقه مورد نظر واگذار شود.
دولت یازدهم حق امضاء محیط زیست را برگرداند
دبیر انجمن مردم نهاد حیات سبز سرزمین همدان گرفتن حق امضاء محیط زیست را عامل اصلی تخریب و از بین رفتن محیط زیست دانست.
"محمدسوزنچی"، در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: در دولت دهم با تصویب عدم نیاز به گرفتن حق امضاء زیست محیطی برای انجام پروژههای فعالیت معادن عاملی برای از بین رفتن محیط زیست و تخریب گونههای مختلف گیاهی و جانوری شد و قدرت مجموعه محیط زیست در این زمینه از بین رفته است.
وی افزود: امید است دولت تدبیر و امید حق امضاء محیط زیست را به این مجموعه برگرداند، چرا که این موضوع موجب نگرانی فعالان محیط زیست شده و بسیاری از فعالیتهای معدنکاوی علاوه بر به خطر افتادن گونههای مختلف گیاهی و جانوری سلامت مردم را نیز به خطر میاندازد، همچنین امور کشاورزی منطقه مورد نظر را مختل میکند.
سوزنچی خاطرنشان کرد: در گذشته بر اساس قانون هر پروژهای برای اجرا ارزیابی محیط زیستی لازم داشت، اما در حال حاضر پروژههایی از جمله معدنکاوی بدون استعلام محیط زیستی تنها با نگاه اشتغالزایی به تصویب میرسد، در حالیکه محیط زیست را نابود میکند.
این کارشناس محیط زیست افزود: فعالان محیط زیست موافق اشتغال در کنار حفظ و حراست از محیط زیست هستند اما در حال حاضر به موضوع حفظ و حراست از محیط زیست که در قانون آمده است، هیچ توجهی نمیشود.
معادن مجوزدار بعد از فعالیت بهسازی نمیکنند
سوزنچی ادامه داد: معادنی که مجوز محیط زیستی دارند، باید بعد از فعالیت معدن کاوی عمل بهسازی را انجام دهند و پوکههای غیر قابل مصرف را از منطقه پاکسازی کنند، در حالیکه این عمل به ندرت دیده میشود.
وی تصریح کرد: رها کردن پوکههای غیر قابل مصرف در منطقه علاوه بر زشت کردن چهره منطقه و تخریب زیست محیطی موجب به خطر افتادن سلامت مردم منطقه میشود و بسیاری از گونههای طبیعی را از بین میبرد، به این ترتیب این عمل موجب تغییر اکوسیستم میشود.
فعالیت معدنکاوی در "لشکردر" منطقه را شوکه کرده است
سوزنچی تاکید کرد: در منطقه حفاظت شده "لشکر در" فعالیت معدنکاوی در این منطقه علاوه بر ایجاد اضطراب و شوک برای حیوانات این منطقه پوکههای غیر قابل مصرف در این منطقه رها میشود که این موضوع موجب نگرانی فعالان محیط زیست شده است.
روستاییان حسن آباد نگرانند
وی همچنین به نارضایتی روستاییان منطقه حسن آباد همدان اشاره کرد و گفت: در این مناطق پوکههای غیر قابل مصرف بعد از فعالیت معادن در منطقه رها میشود که سلامت مردم این منطقه را به خطر انداخته و موجب نارضایتی آنها شده است.
به گزارش ایسنا، فعالیت معدنکاوی با ایجاد اشتغال زایی و کمک به توسعه اقتصادی بدون در نظر گرفتن محیط زیست عواقب جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت، بنابراین امید است قفل این معضل که در حال حاضر منجر به چالش بین فعالان محیط زیست و معدنکاران شده با تدابیری مناسب باز شود.
گزارش از: زهرا فرامرزدوست، خبرنگار ایسنا، منطقه همدان
انتهای پیام