با کنار گذاشته شدن محمد مرسی از قدرت طی یک کودتا در مصر این سئوال مطرح میشود که چه کسانی پس از این کودتا برنده و چه کسانی بازنده هستند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه گاردین در گزارشی، برندگان و بازندگان کودتای نظامی اخیر در مصر را اینگونه تقسیم بندی کرده است:
برندگان
- عبدالفتاح السیسی
وزیر دفاع و فرمانده نیروهای مسلح مصر که ماه اوت سال گذشته میلادی توسط محمد مرسی، رئیس جمهوری مخلوع این کشور منصوب شد. وی یک فرد مذهبی ومحافظه کار اما کاملا نظامی است. وی که اکنون 58 سال سن دارد جوانترین عضو شورای عالی نیروهای مسلح مصر که پس از سقوط حسنی مبارک این کشور را اداره کرد، بود. در ماه فوریه سال 2011 وی به عنوان رئیس بخش اطلاعات ارتش مصر و همین طور وابسته نظامی در عربستان سعودی خدمت کرد. وی دانش آموخته آکادمیهای نظامی در انگلیس و آمریکا است.
- عدلی منصور
رئیس جمهوری موقت مصر. وی یک وکیل است که 68 سال سن دارد و رئیس نه چندان شناخته شده دادگاه عالی قانون اساسی مصر است. وی به تدوین قوانین انتخاباتی که باعث روی کار آمدن محمد مرسی در قدرت شدند کمک کرده است. درباره گرایشهای سیاسی وی اطلاعات چندانی وجود ندارد. سابقه وی محدود به بازنویسی قوانین انتخاباتی بوده و وی احتمالا به مجرد پایان یافتن دوران انتقالی ناپدید خواهد شد.
- محمد البرادعی
وی یک وکیل و دیپلمات و برنده جایزه صلح نوبل است که ریاست آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سازمان ملل را برعهده داشت. وی رهبر مخالفان دولت مصر است که پایگاه قدرت چندانی ندارد اما ریاست حزب الدستور و جبهه نجات ملی مصر را برعهده دارد. وی در اعلام اینکه محمد مرسی از قدرت کنار گذاشته شده به عبدالفتاح السیسی پیوست و انتظار میرود در دولت غیرنظامی جدید به حمایت ارتش در مصر نقش مهمی که شاید نخست وزیری باشد، ایفا کند.
- احمد شفیق
وی آخرین نخست وزیر حکومت حسنی مبارک و فرمانده سابق نیروی هوایی مصر است. در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 با اختلاف کمی از محمد مرسی شکست خورد ودر انتخابات به عنوان کاندیدای رژیم سابق تلقی میشد. وی در کشور امارات متحده عربی در تبعید زندگی کرده است. اخوانالمسلمین مصر وی را به دسیسه چینی به منظور سقوط محمد مرسی متهم کرده است. گمانهزنیهای زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه شاید وی به مصر بازگردد. وی همچنین با اتهامات فساد روبه رواست که آنها را با انگیزه سیاسی خوانده و رد کرده است.
بازندگان
- محمد مرسی
رئیس جمهوری مصر از ماه ژوئن سال 2012 تا اول ژوئیه سال جاری بوده که اکنون در بازداشت خانگی قرار دارد. زمانی که وی کاندیدای ریاست جمهوری شد مخالفان او لقب "لاستیک زاپاس" را به او داده و او را غیرکاریزماتیک خواندند. وی پس از ریاست جمهوری پروژه رونسانس مصر را رونمایی کرد اما متهم شد به اینکه نتوانسته است آنگونه که وعده داد رهبر همه مصریها باشد و تنها به دنبال پیش برد منافع حزب اخوانالمسلمین بوده است. با وجود آنکه مرسی از بسیاری از بخشهای جامعه مصر فاصله گرفته است اما همچنان توسط حامیان خود به عنوان رئیس جمهوری منتخب، مشروع و دموکراتیک کشور تلقی میشود. وی خواهان تظاهرات صلح آمیز در حمایت از خود شده است.
- محمد البدیع
وی را مرشد اخوانالمسلمین و یا به عبارتی رهبر معظم آن میخوانند. در ابتدا گزارش بود که وی هنگامی که تلاش داشته تا به لیبی فرار کند بازداشت شده است. این گزارش بر این اساس بوده که وی قصد داشته از موج بازداشتهایی که یادآور روزهای تاریک تحت حکومت مبارک بودهاند، فرار کند. اما اخوانالمسلمین گزارشها مبنی بر اینکه وی در قاهره در بازداشت است رد کرده است.
- خیرت الشاطر
وی معاون بدیع و استراتژیست و سرمایهدار اخوانالمسلمین است که پیش از انقلاب سال 2011 اغلب به زندان میافتد. وی سال گذشته میلادی به منظور کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری رد صلاحیت شد. مخالفان محمد مرسی وی را به عنوان یک فرد در سایه میخوانند که تصمیمات اجرا شده توسط محمد مرسی را اتخاذ میکند. وی یک تاجر ثروتمند و کاریزماتیک است. اخون المسلمین همچنین گزارشها را مبنی بر اینکه وی نیز در قاهره در بازداشت است رد کرده است.
- آن پاترسون
وی سفیر آمریکا در مصر است. با وجود آنکه یک دیپلمات با تجربه است اما مخالفان محمد مرسی وی را به دلیل آنکه بیش از حد خود را به اخوانالمسلمین نزدیک کرده بود، قبول ندارند. وی عمدتا به دلیل روابطش با اخوانالمسلمین و نشست محرمانه اخیرش با خیرت الشاطر مورد حمله قرار گرفته است. با وجود این وزارت امور خارجه آمریکا از وی به دلیل اجرای سیاستهای دولت اوباما در قبال مصر حمایت کرده است.
انتهای پیام