یک پژوهشگر تاریخ معاصر تاکید کرد که رییسجمهور منتخب باید فرهیختگانی را در بحث قومیتها مشارکت دهد که رویکردشان به مسائل هویتی کشور، رویکردی فرهنگی - ایرانی و به دور از نزاع خطرناک قومی و ناسیونالیسم حاشیهیی باشد.
عرفان قانعیفرد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با اشاره به تلاش کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری درباره اهمیت دادن به مساله قومیتها به پیشنهادهایی مبنی بر تشکیل معاونت اقوام اشاره کرد و با انتقاد از چنین پیشنهادهایی اظهار کرد: دست زدن به بازی خطرناک قوم و ایجاد ستاد اقوام و غیره چاره درد نیست. جامعه کرد سالهاست برای حفظ هویت ایرانی کوشیده است تا ایران را متحد و یکپارچه نگهداریم ولی اکنون برخی سراغ تفکر بیات شده، قوم و اقلیت میروند. البته گاه نشناختن و درک درست از تاریخ و سیاست و منافع و مصالح ملی ایران چنین تفکرهایی تخریبگر و زیانآور را به وجود میآورد.
وی ادامه داد: اگر گاه در یک نقطه از ایران بنا به پیشینه و رخدادهای پیرامون، نوعی نگاه امنیتی وجود داشته است، باید ریشه تاریخی آن را پیدا کرد و جریانها و رخدادها و مسایل تجزیهطلبانه که علیه وحدت ملی و تمامیت ارضی ایران است را سنجید.
وی درباره میزان مشارکت در انتخابات اخیر در مناطق کردنشین خاطرنشان کرد: در این مناطق مشارکت در انتخابات، نشانه شعور شناختی است و مردم این مناطق به جای عناد و تحریم، همراهی و مشارکت را برگزیدند و مخالفان هم بنا به خطای محاسبه و یا درک نادرست از واقعیت داخل ایران، فراخوانها و درخواستها و تلاشهای مکرر بیثمر در تهییج کاذب و ایجاد مخالفت با انتخابات داشتند اما جامعه کردها، با همدلی و آهنگ وفا، شور و حال انتخاباتی را پدید آوردند. خوشبختانه مردم ایران با شرکت در انتخابات وحدت ملی را تقویت کردند که حرکتی ناشی از عقلانیت، بلوغ و خردورزی جمعی آنان بود و شاید بتوان گفت که «تحریمیها و عنادگران و شیفتگان ترقهبازی و فروپاشی و ...» غرق در جزییات هستند و نگاهی جامع به سیاست کلان نداشته و ندارند و یا از درک آن عاجزند.
این پژوهشگر مسائل سیاسی با اشاره به انتخاب حسن روحانی به عنوان رییسجمهور منتخب ملت با بیان اینکه «شخص آقای روحانی و اطرافیانشان را میشناسم» اظهار کرد: حلقه اطراف آقای روحانی عدهای دیپلمات تکنوکرات هستند و وحدت ملی، تدبیر و مصلحت اندیشی را به مخاطرههای موهوم ترجیح میدهند و البته روحانی بر محور مسوولیت در مشارکت ملی، کشش و کنش دارد.
وی با انتقاد از طرحهایی مثل «ایجاد معاونت اقوام» تاکید کرد: چنین طرحهایی ایجاد نوعی دیوار حائل بین ایرانیت فرهنگ ایران زمین و رویکردی هیجانی احساسی است و در سطح کلان امنیت کشور هم مورد توجه نیست. آقای روحانی تهدید امنیت ملی را خوب میشناسد و قلبا امیدوارم که چنین معاونتی تشکیل نشود؛ زیرا یک عمارت خیالی است و تقویت فرهنگ خرد هم چاره درد نیست و باید با نگاه کلان به قضایا نگریست.
وی با اشاره به سفر حسن روحانی به کردستان و سنندج و صحبتهایش در میان مردم گفت: روحانی بر روی مسائل ملی تاکید کرد نه قومیتی. او در سنندج اظهار کرد که هر کس اقوام ایرانی را جدا جدا ببینید، ایرانی نیست و ملت ایران را یک "ملت یکپارچه" دانست و در خوزستان هم تاکید کرد که همه "افراد ایرانی" مساوی هستند. روحانی، تبعیض علیه اقوام را نکوهش کرد و بر توسعه و تحول اقتصادی خاطرنشان کرد؛ بنابراین باید روحانی را از گفتمان قومیتگرایی دور کرد و روی مسائل ملیگرایی تاکید ورزید.
قانعیفرد با اعتقاد به «برخی تلاشها برای سیاسی کردن مقوله فرهنگی اجتماعی اقوام ایرانی» گفت: قومیتگراها، چه بخواهند و چه نخواهند، مردم ایران در حرکتی منسجم، مشارکت سیاسی را در این انتخابات ترجیح دادند و خواهان ایرانی آزاد و آباد هستند. به هر حال پس از انتخابات بزرگ ریاست جمهوری ایران، ماجراجوها با ذهنیتهای غیرمرتبط با واقعیت داخل جامعه فعلی ایران، دچار سردرگمیاند. متاسفانه مافیای محفلی رسانه خارج از کشور هم به دنبال عقده گشایی است. اما در پاسخ ایشان، مردم کردنشین، 80 درصد مشارکت سیاسی در آینده سیاسی و حرکت اجتماعی ایران زمین را برگزیدند و یک توافق و اجماع نانوشته در دفاع از آزادی و دمکراسی و خط استقلال و وحدت ایران زمین را دارند.
وی ادامه داد: هویت ملی ایرانیان بر مبنای فرهنگ است و برای رفع برخی مسایل در این حوزه چاره درد، کار فرهنگی است و بس. آموزش، مقوم فرهنگ جامعه است و بسط و گسترش فرهنگ در جامعه هم با شناخت بر اساس عقلانیت میسر است. هویت ملی ایرانی بنای فرهنگی تاریخی دارد و قومیتگرایان هم از رشد فرهنگی وحشت دارند.
وی با بیان اینکه «در گفتمان قومیت، مطالبه فرهنگی و سیاسی درهم آمیخته است و معمولا به تدریج از خواستههای فرهنگی شروع و سپس به مطالبات سیاسی میرسد» ابراز عقیده کرد: متاسفانه همواره در پشت بازیگردانان این قضیه، دست کشورهای خارجی دیده میشود که گفتمان ملت - ملت و قومیت - قومیت را راه میاندازند.
این پژوهشگر کرد ایرانی در پایان با اشاره به انتخاب حسن روحانی در یازدهمین انتخابات ریاستجمهوری تصریح کرد: چنین شخصیتی با سابقه و دانش امنیتی که سیاستمداری لیبرال مسلک است، قطعا در جهت ثبات امنیتی کشور و نظارت بر مسائل امنیتی کلان، گام برخواهد داشت و چه بسا اگر وزیر اطلاعات وی هم علی یونسی باشد، تصور میکنم بنا به شخصیت و بینش وی از نظام امنیت کشور، تحولی مثبت رخ میدهد و مدیریت مسائل اصلی بر خط تلاش در رفع عناد با مخالفان و اتخاذ سیاست بیطرفی در نزاع سیاسی با تعامل سازنده با اقوام ایرانی را دنبال میکند.
انتهای پیام