حسن روحانی گفت: مهمترین برنامه من پس از مساله اقتصاد و معیشت مردم ساماندهی صحیح روابط با دنیا است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی به عنوان یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری طی سخنانی در برنامه انتخاب ایرانی و در شبکه یک جام جم، خاطرنشان کرد: نباید تصور کرد که در دنیای امروز دوست و دشمنی دائمی وجود دارد این اشتباه است، دوستی و دشمنی را منافع و احترام متقابل میسازد.
وی گفت: اگر در تئوری توهم رفتیم و گفتیم که جهان علیه ما متحد است و ما راهی جز تقابل همهجانبه و مقابله نداریم روابط ما بر اساس روابط خوبی نخواهد بود، در دنیای امروز هیچ کشوری نمیتواند دور خود حصار بکشد. هیچ کشوری در انزوا به توسعه نمیرسد و در جهان امروز بدون ارتباط با جهان زندگی خوب امکانپذیر نیست، نباید بگذاریم توطئه دشمن برای انزوای ایران عملی شود.
وی تاکید کرد: باید روابط خود را با دنیا تصحیح کنیم، البته اولویت در این زمینه با کشورهای همسایه است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: نوع رابطه ما با برخی کشورها به دلیل نوع تخاصم ما با آمریکاست، روابط امروز ما با آمریکا در حد تخاصم است، باید تلاش کنیم این حد را با برنامهریزی و تدبیر پایین آوریم و حداقل روابط را از تخاصم به تنش برسانیم. در شرایط کنونی نمیتوانیم بگوییم با آمریکا میخواهیم تنشزدایی کنیم زیرا امروز بحث تهدید و تخاصم است. در 8 یا 10 سال پیش میشد اما امروز در مرحله دیگری قرار گرفتهایم. امروز با برخی از کشورهایی که پیش از این به دنبال اعتمادسازی با آنها بودیم باید تنشزدایی کنیم و با آنها که خواهان تنشزدایی بودیم باید به دنبال رفع تهدید باشیم. شرایط متفاوت شده، اما باید بدانیم میتوان با دشمن هم تعامل داشت، تا نگذاریم دشمنیهایش تاثیرگذار شود. هنر، در شعار نیست، شعار آسان است، هنر در این است که نگذاریم دشمن در توطئهای که علیه ما دارد موفق شود.
وی گفت: کشور ایران در سالهای اخیر با معضلات و مشکلات اقتصادی و حتی اجتماعی مواجه شده، که این مساله شامل حال ایرانیان چه داخل و چه خارج از کشور شده است.
وی در پاسخ به پرسش یکی از ایرانیان خارج از کشور درباره علت کاندیداتوریاش در انتخابات با اشاره به سوابق تحصیلی و اجرایی اش گفت: فکر میکنم تجربهها و دانش عملیام این توان را در من ایجاد کرده که در خدمت مردم و کشور برای اداره بخش اجرایی باشم. البته اداره کشور به معنای استفاده درست از همه کارشناسان و ایجاد هماهنگی و اجماع ملی است. سابقه افراد گویای عملکردشان و تضمین اجرایی شدن برنامههایشان است.
روحانی همچنین درباره برنامههایش در زمینه اقتصادی نیز گفت: کشور ما در اینباره مشکلهای عمدهای مانند تورم و برخی موانع در صادرات را دارد. اساس برنامه اقتصادی من، بر دو محور تولید ثروت ملی و توزیع عادلانه ثروت است، مهمترین اقدام برای افزایش ثروت ملی بهبود فضای کسب و کار و رونق در تولید است. وقتی عرضه بالاتر از تقاضا است میتواند تعادل قیمتی ایجاد و تورم را مهار کند. البته تورم عوامل مختلفی دارد.
وی با بیان اینکه «رشد نقدینگی در سالهای اخیر 7 برابر شده است» گفت: قیمت کالا در طول 8 سال گذشته 300 درصد افزایش یافته و باید نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم. باید با رانتخواری و فساد مبارزه کردو تسهیلات لازم را در اختیار تولیدکنندگان قرار داد.
وی با بیان اینکه «5 میلیون نفر دارای بیمه خدمات درمانی هستند» گفت: باید بتوانیم این بیمه را توسعه دهیم و همگانی کنیم تا تمام مردم ایران زیر پوشش این بیمه قرار گیرند.
یکی دیگر از ایرانیان خارج از کشور درباره برنامههای دولت احتمالی روحانی برای رفع تحریمها پرسید که وی پاسخ داد: بخشی از تحریمها که مربوط به آمریکاست از دیرباز بوده و ما با آن مقابله کردهایم، اما در سالهای اخیر دو مشکل پیش آمده، بخشی مربوط به تحریم در شورای امنیت سازمان ملل است که این بیسابقه بوده زیرا تحریمهای گذشته تحریم سازمان مللی نبوده، مشکل دیگر این است که ما همواره تلاش میکردیم فاصلهای میان اتحادیه اروپا و آمریکا باشد و در پرونده هستهیی هم این فاصله را ایجاد کرده بودیم. این مساله وابسته به هنر دیپلماسی و دولتمردان و مسوولان است که نگذارند اجماع علیه یک کشور ایجاد شود، به دلیل ایجاد این اجماع مشکل کنونی برای ایران ایجاد شده است ما باید از راهی که دشمن استفاده کرد استفاده کنیم و برگردیم و باید با تلاش و فعالیت و مذاکره جدی بتوانیم کاری کنیم که این اجماع را بشکنیم، این کار یک شبه امکانپذیر نیست اما به دلیل تجربه فراوانی که دارم میدانم شدنی است.
وی توضیح داد: این کار با یک مذاکره جدی امکانپذیر است، مذاکره به معنای اعلام مواضع نیست، بلکه به این معناست که موضوعی مورد بررسی قرار گیرد و دو طرف وارد بحث شوند. در مذاکره باید پل زده شود تا به نقطه مشترک برسیم. موضوع تحریم در میانمدت قابل حل است نه در کوتاهمدت.
وی با بیان اینکه «دولت من دولت تدبیر و امید است» ادامه داد: فردی که رییسجمهور خواهد شد سلایق و شعارهایش این علامت را به داخل یا خارج از کشور میدهد که عقلانیت ، منطق و اعتدال را دنبال میکند یا افراطیگری و تندروی، کلید این کار در اختیار مردمی است که 24 خرداد پای صندوقها خواهند رفت.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که چه برنامهای برای بالابردن ارزش پاسپورت ایرانی دارید؟ گفت: ارزش پاسپورت ایرانی علامت نوع رابطه ما با دنیاست که در آن اعتماد ، احترام و منافع متقابل باعث گرمی روابط میشود. اما اگر برنامه دشمن برای ایرانهراسی و اسلامهراسی به نتیجه رسیده باشد، که دشمن تاکنون در گامهایی هم به نتیجه رسیده است، این احترام و اعتماد کاسته میشود، هر مقدار بتواند ایران هراسی و اسلام هراسی را در سطح جهان جا بیاندازد مشکلات بیشتر میشود.
یکی از ایرانیان درباره مشکلات حمل و نقل پول بانکی برای ایرانیان خارج از کشور سوال کرد که روحانی پاسخ داد: ایشان خبر ندارند که حتی ایرانیان داخل کشور هم که میخواهند در زمینه تجارت، مسافرت و مسائل دانشجویی با خارج ارتباط داشته باشند هم مشکل بانکی دارند. این مشکل یکی از تبعات تحریم است، برنامه دولت تدبیر و امید تعامل سازنده با جهان است و نه تقابل. در آن انزوا مفهومی نخواهد داشت و با همه کشورهایی که احترام و منافع متقابل مد نظرشان است با اولین علامتهای اعتماد گفتوگو و مذاکره میکنیم.
وی درباره مواضع دولت احتمالیاش در خصوص موضوع هستهیی ایران نیز گفت: اصل فنآوری هستهیی جزء برنامه توسعهای کشور ماست و در چارچوب مقررات بینالمللی بوده و ادامه پیدا کرده است. تنها بخشی که کشور را مقداری دچار مشکل کرد موضوع مربوط به غنیسازی است که اول آمریکا آن را مطرح و سپس آژانس آن را دنبال کرد. ما ادعاها درباره این موضوع را دروغ نمیدانیم زیرا تمام فعالیتهایمان زیر نظر آژانس و بر اساس مقررات بینالمللی است. ادامه این فعالیتها جزء ضرورتهای برنامه توسعهای است اما باید با مذاکرات جدی بتوانیم مشکلات را حل و فصل کنیم. ما برای ساخت و تولید سوخت نیروگاه تلاش میکنیم ، کشور این برنامه را ادامه خواهد داد اما در کنار آن حتما برنامه اعتمادسازی را دنبال میکنیم.
وی درباره دیدگاهش درباره توسعه سیاسی و آزادی بیان نیز گفت: توسعه اقتصادی بدون توسعه سیاسی امکانپذیر نیست، نقد میتواند موجب تصحیح خطاهای دولت شود، نقد حق مردم است و از لحاظ دینی یک وظیفه محسوب میشود. دولت تدبیر و امید از نقد استقبال میکند.
روحانی با بیان اینکه در دوره مسوولیتش در پرونده هستهیی ایران نقدهایی فراتر از نقد سازنده و گاه تخریبی علیه وی شده که بعد هم برخی از بداخلاقها و بداخلاقان آن را ادامه دادهاند، گفت: هیچگاه شکایتی نکرده و در مواقع ضروری تنها به دادن پاسخ اکتفا کردم.
وی اظهار کرد: باید توجه داشت که مشارکت مردم فقط برای فصل انتخابات و صندوق آرا نیست، باید در همه برنامههای اقتصادی و از جمله انتخاب وزیران نیز از صاحب نظران بخشها استفاده کرد.
وی درباره تلاشش برای رفع مشکلات ایرانیان خارج از کشور نیز گفت: زمانی که دبیر شورای امنیت ملی بودم برای تردد سه ماه در سال برای افرادی که خدمت سربازی را نگذراندهاند تلاش کردم؛ زیرا باید روابط ایرانیان با فرهنگ و مردمشان حفظ شود.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: برای ایرانیانی که حتی مشکل حقوقی و قضایی دارند نیز با هماهنگی قوه قضاییه اقدامی انجام میدهیم تا آنها بتوانند برای کوتاهمدت وارد ایران شوند و برگردند. رابطه ایرانیان با داخل کشور نباید قطع شود، و تلاش میکنیم بازگشت این افراد را تضمین کنیم. باید ایرانیان احساس کنند که همه آنها سفیران ما در سراسر جهان هستند.
وی بر ضرورت تقویت دولت الکترونیک برای انجام کارهای ایرانیان در سراسر جهان بدون نیاز به مراجعه حضوری تاکید کرد و گفت: باید زمینه جذب سرمایه خارجی را فراهم کنیم که این سرمایه برای توسعه کشور ضروری است. اگر در این مسیر مشکلاتی بود حتما لوایح لازم را به مجلس ارائه میکنیم.
وی تاکید کرد: در زمینه حقوقی نیز اگر مشکلی برای یک ایرانی ولو با تفکر متفاوت پیش آمد باید با همه ابزارهای حقوقی و سیاسی به حمایت او بپا خیزیم.
یکی از دانشجویان ایرانی خارج از کشور در زمینه مشکلات ارزی دانشجویان پرسید که روحانی پاسخ داد: برنامه دولت تدبیر و امید آن است که آنها که در دوره کارشناسی هستند و مشکلی دارند بتوانند به داخل برگردند، ادامه تحصیلشان در دانشگاههای داخل کشور باشد زیرا ظرفیت کافی برای جذب آنها وجود دارد، اما آنهایی که در دوره کارشناسی ارشد و دکترا هستند برای به اتمام رسیدن این تسهیلاتشان مشکل ارزیشان حل و فصل خواهد شد؛ زیرا جذب آنها به داخل کشور بسیار مهم است، برنامهای داریم که تمام متخصصین ایرانی در کشور استفاده شوند.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: تنگنظریهایی که امروز در رابطه با دانشجویان و اساتید وجود دارد را قبول ندارم. فرصتهای مطالعاتی، حضور در سمینارها، سفرها و رفت و آمد دانشجویان بسیار کم شده، گذشت آن دنیایی که ما فکر کنیم اگر دو نفر با هم تماس گرفتند همه مسائل از بین خواهد رفت. جهان امروز جهان اطلاعات است، باید به مردم خودمان اعتماد کنیم. آنها که قصد خیانت دارند تعدادشان بسیار بسیار اندک است. حساب آنها جداست اما قاطبه ملت ایران عاشق منافع ایران هستند، باید زمینه رفت و آمد اساتید و دانشجویان و حضور و جذب آنها را فراهم کنیم. البته عزیزان ما در خارج از کشور میدانند که حتی فارغالتحصیلان داخل کشور هم قالبا شغل مناسبی در اختیارشان قرار نمیگیرد. ما برای اشتغال ، برنامه جدی خواهیم داشت و جدیترین برنامه اقتصادیام در ماههای اول حل معضل اشتغال است؛ بخصوص برای تحصیلکردگان دانشگاهها.
وی درباره تصحیح نظام اداری نیز گفت: دولت باید کوچک شود و در کنار آن مقررات نیز اصلاح گردد. دولت باید به سمت الکترونیک شدن پیش رود. این اقدامات فوری است در زمینه فساد نیز به غیر از سازمانهای نظارتی، دو کار مهم گردش صحیح اطلاعات و شفاف بودن اطلاعات باید انجام شود. با گردش اطلاعات و شفاف بودن آن و آزادی رسانهها و مطبوعات بسیاری از فسادها جلوگیری میشود.
وی گفت: به هموطنان عزیزم در سراسر جهان اعلام میکنم که در دولت تدبیر و امید برای زبان فارسی تلاش ویژه میکنم ، گسترش این زبان برای نسل سوم و چهارم ایرانیان در خارج از کشور ضروری است و به هموطنم قول خواهم داد، بزرگان و افتخارات ایران و میراث فرهنگیمان را که از سوی بخشی از همسایگان و غیر همسایگان در حال تصاحب شدن است را با قاطعیت بر میگردانم؛ زیرا جزء فرهنگ و تاریخ ما هستند قول میدهم احترام را به پاسپورت ایرانی برگردانم.
انتهای پیام