واکنش‌ها به جنگ قدرت اتحادیه اروپا و روسیه برسر سوریه

در پی پافشاری‌های فرانسه و انگلیس و توافق اخیر وزیران خارجه اتحادیه اروپا برای لغو ممنوعیت ارسال سلاح به مخالفان سوریه، کشورهای مختلف جهان واکنش‌های متفاوتی به این مساله نشان دادند.

در پی پافشاری‌های فرانسه و انگلیس و توافق اخیر وزیران خارجه اتحادیه اروپا برای لغو ممنوعیت ارسال سلاح به مخالفان سوریه، کشورهای مختلف جهان واکنش‌های متفاوتی به این مساله نشان دادند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از پایگاه خبری سوریه نیوز، جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به تصمیم اخیر مقامات اتحادیه اروپا برای لغو ممنوعیت ارسال سلاح به مخالفان سوریه اعلام کرد: واشنگتن از این تصمیم استقبال می‌کند.

وی با اشاره به تصمیم اخیر روسیه برای ارسال موشک‌های اس 300 به سوریه گفت: آمریکا عدم موافقتش با موضع روسیه در خصوص ادامه صادرات سلاح‌ دفاعی به سوریه را اعلام کرده بود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: ادامه پایبندی روسیه به توافقنامه دفاعی امضا شده خود با سوریه باعث می‌شود که سوریه در حل بحران رو به جلو حرکت نکند.

پاتریک ونترل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در این باره گفت: ما همواره گفته‌ایم با ادامه ارسال سلاح به حکومت سوریه توسط روسیه مخالفیم و آن را محکوم می‌کنیم، و این شامل همه انواع سلاح‌ها می‌شود.

ونترل تاکید کرد: واشنگتن مخالفت خود را صریحا با روسیه در میان گذاشته است.

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه پیشتر گفته بود قرارداد فروش این سلاح‌ها چند سال پیش میان کشورش و دولت سوریه امضا شده و باید عملی شود.

نماینده روسیه در ناتو نیز گفت: تحویل این سیستم به سوریه در چارچوب قوانین بین‌المللی صورت می‌گیرد.

موشک‌های اس 300 یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های ضدهوایی در جهان است که علاوه بر هواپیماها، می‌تواند موشک‌های بالستیک را هم هدف قرار دهد.

این موشک کم و بیش با سیستم موشکی پاتریوت آمریکا قابل مقایسه است که ناتو در ترکیه نصب کرده است.

رژیم صهیونیستی پیش‌تر نگرانی خود را از این مساله ابراز کرده و گفته بود که امیدوار است دولت روسیه حساسیت‌‎های تل‌آویو را در نظر بگیرد. اسرائیل می‌گوید سوریه می‌تواند با موشک‌های اس 300 ، هواپیماها را بر فراز فرودگاه بن‌گورین هدف بگیرد.

یووال استاینیتز، وزیر اطلاعات و امور استراتژیک اسرائیل در این باره گفت: موشک‌های اس 300 می‌تواند خطری برای هواپیماها در آسمان اسرائیل باشد.

وی گفت: اس 300 فقط یک سلاح دفاعی نیست بلکه در مورد ما سلاحی تهاجمی محسوب می‌شود چون با برد 200 تا 300 کیلومتر می‌تواند به هواپیماها بر فراز فرودگاه بن‌گوریون در تل‌آویو حمله کند.

همچنین فیلیپ لالیو، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز در واکنش به ارسال موشک‌های اس 300 روسیه به سوریه اعلام کرد:در صورتی که تصمیمی برای ایجاد گذرگاه‌های امن هوایی در سوریه اتخاذ شود، فروش اس 300ها باعث ایجاد مشکلات فراوان خواهد شد.

عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه نیز روز سه شنبه در واکنش به تصمیم اخیر اتحادیه اروپا ضمن استقبال از این تصمیم اعلام کرد: ترکیه با این اقدام اتحادیه اروپا موافق است.

وی در اظهاراتی که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با منصف المرزوقی، همتای تونسی‌اش در ترکیه ایراد کرد نسبت به آغاز جنگ طائفه‌ای در جهان اسلام نیز هشدار داد.

منصف المرزوقی نیز به نوبه خود ضمن اعلام حمایت کشورش از متحد شدن مخالفان سوریه و برگزاری کنفرانس ژنو 2 تاکید کرد: تونس از راهکار سیاسی در خصوص بحران سوریه حمایت می‌کند.

در همین حال معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل با انتقاد از موافقت اتحادیه اروپا در لغو ممنوعیت ارسال سلاح به مخالفان سوریه اعلام کرد: سازمان ملل معتقد است که درگیری‌های نظامی در سوریه به نفع هیچ یک از طرفین سوری و یا کشورهای منطقه نیست.

وی افزود: موضع سازمان ملل همچنان ثابت است و سازمان ملل تاکید دارد که مسلح کردن هر یک از طرفین درگیر در سوریه به حل بحران سوریه نمی‌انجامد و نه تنها به نفع سوریه نیست بلکه به نفع هیچ یک از کشورهای منطقه خاورمیانه نبوده و دایره خشونت‌های کنونی را وسیع‌تر می‌کند.

معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در ادامه نسبت به خطرات گسترش اقدامات نظامی و کشیده شدن آن به کشورهای همسایه هشدار داده و تاکید کرد: سازمان ملل تاکنون در مناسبت‌های مختلف مکررا اعلام کرده است که راهکار سیاسی تنها را حل بحران سوریه است.

جان برد، وزیر خارجه کانادا نیز در میان جمعی از خبرنگاران اعلام کرد: سوریه در حال حاضر شاهد اوضاع فاجعه آمیزی است و اگر اتحادیه اروپا مخالفان سوریه را به سلاح مجهز کند سوریه شاهد خشونت و کشتار و ناآرامی بیشتری خواهد بود.

وی گفت: موضع کانادا موضعی قاطع است و آن اینکه تنها راه حل بحران سوریه و پایان دادن به رنج‌های مردم این کشور را راهکار سیاسی می‌داند.

وزیر خارجه کانادا، خاطرنشان کرد: غرق کردن سوریه و منطقه در انبوهی از سلاح تنها به خشونت بیشتر و افزازیش آمار کشته‌ها و قربانیان می‌انجامد لذا کانادا هیچ تصمیمی برای ادامه این مسیر ندارد.

وی افزود: آنچه در درجه اول ما را نگران می‌کند تعداد گروه‌های تکفیری است که به مخالفان سوریه پیوسته‌اند و به عقیده من اوضاع همچنان نگران کننده است و در صورت تجهیز مخالفان به سلاح وضع بدتر می‌شود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در واکنش به این تصمیم اتحادیه اروپا اعلام کرد: برخی اقدامات که با مشارکت و حمایت‌های کشورهای غربی صورت می‌گیرد تلاش‌ها برای برگزاری کنفرانس بین‌المللی ژنو 2 را به شکست می‌کشاند.

لاوروف ضمن غیرقانونی خواندن تصمیم اتحادیه اروپا اعلام کرد: برخی از کشورهای غربی از جمله آمریکا و فرانسه چنین اقداماتی را حمایت و تایید می‌کنند. اما ما باید مشخص کنیم که آیا می‌خواهیم کنفرانس بین‌المللی سوریه برگزار شود یا خیر و اگر چنین است پس باید از هرگونه اقدامی که به شکست این کنفرانس می‌انجامد ممانعت کنیم. اما اگر می‌خواهیم چنین اقداماتی را ادامه دهیم نباید از کنفرانس سوریه صحبت کنیم.

وی در ادامه تصمیم اتحادیه اروپا را از لحاظ قوانین بین‌المللی غیرقانونی خوانده و اعلام کرد: این تصمیم کاملا با اصول قوانین بین‌المللی در تناقض است.

لاوروف با اشاره به متن توافقنامه بین‌المللی تجارت سلاح‌های متعارف که ماه گذشته در سازمان ملل به تصویب رسید تاکید کرد: در این توافقنامه بندی وجود دارد که چنین اقدامی را محکوم می‌کند. لذا سوالی که پیش می‌آید این است که براساس کدام سند کشورهای اروپایی برای مخالفان سوریه سلاح ارسال می‌کنند.

لوئی مقداد، یکی از چهره‌های مخالف سوریه و هماهنگ کننده سیاسی ارتش آزاد سوریه نیز اعلام کرد: سلیم ادریس،‌ رئیس ستاد ارتش آزاد سوریه به مسئولان اتحادیه اروپا ضمانت‌هایی را در خصوص صادرات سلاح به مخالفان داده است.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری آناتولی ترکیه عنوان داشت: یکی از مهمترین ضمانت‌ها این است که عملیات تحویل سلاح به مخالفان براساس ضوابط و قوانینی است که فرمانده ارتش آزاد تایید می‌کند و پس از سقوط بشار اسد از قدرت این سلاح‌ها به کشورهای صادر کننده بازگردانده خواهد شد.

سرگئی ریابکف، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت: تصمیم اتحادیه اروپا برای ارسال سلاح به مخالفان سوری را عاملی در شکست کنفرانس ژنو2 دانسته و نسبت به آن ابراز ناامیدی کرد.

وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه در نشست بروکسل و پس از ماه‌ها پافشاری فرانسه و انگلیس برای لغو ممنوعیت ارسال سلاح به مخالفان سوری، با این مساله موافقت کردند.

بعضی تحلیل گران می‌گویند که تایید صادرات این سلاح‌ها به سوریه می‌تواند معادلات را در بحران این کشور تغییر دهد.

آنتونی کوردسمن از مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی می‌گوید این کار عملا می‌تواند فرآیند کنفرانس صلح را بی‌اثر کند و اسرائیل را به مناقشه سوریه بکشاند.

فرانسه و انگلیس از مدت‌ها پیش خواهان لغو این تحریم‌ها بودند، اما چندین کشور دیگر از جمله اتریش با این اقدام به‌شدت مخالف هستند و معتقدند ارسال سلاح به شورشیان باعث بدتر شدن اوضاع خواهد شد.

تحریم‌های اتحادیه اروپا در حال حاضر لغو شده، اما به نظر نمی‌رسد که تا پیش از ماه اوت سلاحی در اختیار شورشیان مخالف بشار اسد قرار داده شود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۸ خرداد ۱۳۹۲ / ۰۹:۴۲
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 92030804799
  • خبرنگار : 71434