معاون وزیر نیرو به ایسنا خبر داد:

آب شور پشت سد گتوند تخلیه می‌شود

سرپرست معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو از تخلیه آب شور سد گتوند علیا خبر داد.

سرپرست معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو از تخلیه آب شور سد گتوند علیا خبر داد.

علیرضا دائمی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار انرژی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در پاسخ به این پرسش که آیا امکان شیرین سازی آب سد گتوند که در ترازهای مختلف دارای ای.سی (سختی) متفاوت است، وجود دارد؟ گفت: به دلیل حجم زیاد آب شور نمی‌توان از روش شیرین سازی آب در گتوند استفاده کرد.

وی تصریح کرد: در سد گتوند علیا حتما باید سعی کنیم قسمت آب شور را تخلیه کنیم.

به گزارش ایسنا، آب در مخزن سد گتوند علیا در شش تراز دسته بندی شده است که پایین‌ترین تراز این سد آب بسیار شور را در خود نگاه داشته است که در بخش صنعت نفت می تواند کارایی داشته باشد اما تراز بالای سد گتوند که آب از آن رهاسازی می‌شود دارای آب با ای.سی حدود 1500 و قابل شرب است.

در حال حاضر نیز شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با صنعت نفت و پتروشیمی کشور در حال مذاکره است و این مذاکرات همچنان ادامه دارد.

آب تراز پایین سد گتوند علیا با توجه به نمک انباشته ای که دارد می تواند در صنعت نفت و پتروشیمی به کار گرفته شود اما این صنعت نیاز به آب شور فراوان دارد و باید دید که تخلیه آب شور برای مصرف در صنعت نفت توجیه اقتصادی دارد یا خیر.

سرپرست معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو پیش از این در گفت و گو با ایسنا اظهار کرده بود که این موضوع را که سد گتوند باعث شوری آب شده است تکذیب می‌کنیم.

دائمی با اعلام این خبر که برای تامین آب شرب خوزستان از بالادست آب منتقل می‌شود که آب بسیار با کیفیتی است، گفت: براساس وضعیت طبیعی رودخانه کارون میزان شوری آب را با توجه به برداشت آب از ترازهای مختلف مخزن کنترل می کنیم بنابراین میزان شوری معادل و یا کمتر از شوری طبیعی رودخانه کارون در همین مقطع است.

وی با تاکید بر این‌که قبل از احداث سد گتوند علیا آب رودخانه‌های خوزستان شور می‌شد گفت: چون آب رودخانه از رگه‌های نمکی عبور می کند و خاک‌های این منطقه شور است، آب شور می‌شود.

این مقام مسوول همچنین با تاکید بر این‌که زمین‌های کشاورزی خوزستان زهکشی نیستند و حتما آب زهکشی به کارون برمی‌گردد گفت: این آب شامل انبوهی از نمک و مواد دیگر است که ای.سی (میزان سختی آب) را بالا می‌برد.

سرپرست معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو ادامه داد: این شرایط طبعیت دشت خوزستان است و نمک قبل از احداث سد گتوند علیا نیز درآب وجود داشته است و اکنون با احداث سد مذکور ناحیه کنترل می‌شود.

دائمی در مورد رودخانه کارون تاکید کرد: آب سرچشمه‌ها که به کارون می ریزد بسیار آب با کیفیتی است اما ای.سی و TDS (ناخالصی‌های موجود در آب) وقتی آب از شهرها و مناطق مختلف به ویژه از مناطق کشت نیشکر و غیره عبور می‌کند به تدریج بالا می‌رود بنابراین با عبور آب از محل شهرها طبعا آلودگی هم بیشتر می‌شود.

خاک خوزستان مانند بتن است

وی ادامه داد: برای حل مشکل آب منطقه خوزستان دو روش پیش رو داریم که براساس یکی از آن‌ها باید از تمام آلودگی‌هایی که وارد کارون می‌شود جلوگیری کنیم که این کار دشوار است چرا که خاک دشت خوزستان کاملا مانند پرده بتنی عمل می کند و آب در آن نفوذ نمی‌کند، بنابراین تمام زه‌آب مورد استفاده شرب، صنایع و کشاورزی که کاملا آلوده است با منابع آلاینده زیاد به کارون برمی‌گردد.

سرپرست معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو به راه حل دوم اشاره کرد و گفت:غلظت آلودگی آب کارون به گونه‌ای است که برای کشاورزی مشکلی را ایجاد نمی کند اما راه‌حل دوم این است که برای تامین آب شرب از بالادست آب منتقل شود که آب بسیار با کیفیتی دارد.

تمایز گتوند نسبت به دیگر سدها و نیروگاه‌ها

دائمی در ادامه صحبت‌های خود تاکید کرد که به خاطر مباحث محیط زیستی و کشاورزی با توجه به مصارف پایین دست در مقطع اهواز باید حداقل 150 متر مکعب در ثانیه آب رهاسازی شود و این به معنی است که سد گتوند پایین ترین نظام کنترلی ماست همواره نیروگاه آن زیر بار مصرف قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: با توجه به روند تامین آب کشاورزی و رعایت محیط زیست که بحث تداوم داری است باید آب رهاسازی و نیروگاه‌ها کار کنند.

سرپرست معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو با تاکید بر این‌که مهم‌ترین مزیت و ویژگی سد گتوند این است که پایین‌ترین نقطه بعد از تعداد زیادی از سدهای زنجیره‌ای قرار گرفته است، گفت: مسوولیت گتوند در بدنه آبی کارون این است که با توجه به رهاسازی آب در بالا آب را ذخیره سازی کنند و میزان آب برای محیط زیست، کشاورزی و در نهایت ورود به دریا را کنترل کنند.

دائمی تصریح کرد: اگر میزان دبی رودخانه کارون کمتر از 150 باشد، به دلیل ورود فاضلاب ها و پساب‌هایی که بعضا تصفیه نشده هستند به داخل کارون مشکل بوجود می‌آید.

وی افزود: گتوند از اهمیت ویژه ای برای حفظ شرای زیست محیطی و کیفیت آب برخوردار است. در حال حاضر با نگاهی به پایین دست دیده می‌شود که بیش از 300 متر مکعب آب در ثانیه رها سازی شود که این مقدار با توجه به فصول مختلف تر و خشک، متفاوت است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ / ۱۰:۱۰
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 92022818456
  • خبرنگار :