در دین ما به همراه فراگیری علم بر آموزش آن به دیگران نیز تاکید شده است، به همین دلیل کسانی که با آگاهی از علوم مختلف حتی به میزان اندک به دیگران آموزش نمیدهند مورد نکوهش قرار گرفتهاند چه برسد به کسانی که علوم بسیاری را میدانند ولی آنها را به دیگران آموزش نداده و نیز به آن عمل نمیکنند.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آیه 5 از سوره «جمعه» در این رابطه سخن میگوید که در ادامه به متن، ترجمه و برخی از مفاهیم مرتبط با آن اشاره میشود:
متن آیه:
«مَثَلُ الَّذِینَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ یَحْمِلُوهَا کَمَثَلِ الْحِمَارِ یَحْمِلُ أَسْفَارًا ۚ بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِینَ کَذَّبُوا بِآیَاتِ اللَّهِ ۚ وَاللَّهُ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ»
ترجمه آیه:
"کسانی که مکلف به تورات شدند، ولی حق آن را ادا نکردند، مانند الاغی هستند که کتابهایی حمل میکند، (ولی چیزی از آن نمیفهمد). گروهی که آیات خدا را انکار کردند، مثل بدی دارند و خداوند قوم ستمگر را هدایت نمیکند."
مفاهیم مرتبط با این آیه:
در این آیه تمثیلی تند و هشداردهنده در مورد عالمان بیعمل دینی مطرح شده است. پیشوایان دینی نیز در این باره تمثیلات و تشبیهات بسیاری را بیان کردهاند که به گوشهای از آنها اشاره میکنیم:
عالم بیعمل، همچون شمعی است که دیگران از نورش بهرهمند میشوند، ولی خود هلاک میگردد.
عالم بیعمل، مانند گنجی است که انفاق نشود.
عالم بد، مثل سنگی است که در مسیر آب قرار گرفته است؛ نه خود از آن مینوشد و نه میگذارد آب به دیگران برسد.
عالم بیعمل مانند چاه فاضلابی است که درون آن متعفن است.
منابع:
کتاب دقایقی با قرآن، تالیف: حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی، ناشر: مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن نوبت چاپ: پانزدهم زمستان 1390.
پایگاه تخصصی ترجمه قرآن کریم www.maarefquran.net
انتهای پیام