رییس مرکز تحقیقات و استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: انتخابات در صورتی پرشور میشود که مسئولان نظام به همه مردم اطمینان دهند که به هر کسی رای دهند، آن رای محترم است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی با حضور در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در برنامهای که از سوی انجمن اسلامی این دانشکده برگزار شد، اظهار کرد: بیتردید برای بقای یک نظام و پیشرفت کشور هیچ رکنی بالاتر از رکن مشروعیت آن نظام نیست.
وی افزود: ممکن است مشروعیت نظام در جامعهای به مفهوم مشروعیت دینی یا مشروعیت حقوقی و قانونی یا مشروعیت سیاسی و اجتماعی باشد، اما نکته مهم آن است که مشروعیت یک اصل ثابت نیست و در شرایطی تقویت و در شرایطی تضعیف میشود.
روحانی با بیان اینکه "ممکن است نظام حکومتی در آغاز مشروع و مورد پذیرش آن جامعه باشد اما در ادامه راه و مسیر از مشروعیت آن کاسته شود"، گفت: این امکان هم وجود دارد که نظام حکومتی در آغاز دارای مشروعیت ضعیفی باشد و در ادامه راه مشروعیت آن تقویت شود.
این کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در ادامه اظهار کرد: ممکن است حکومتی با رای مردم دارای مشروعیت و مقبولیت مردمی باشد و آن حکومت در چارچوب قوانین و موازین اسلامی و مشروعیت دینی قرار گرفته باشد، اما بعد از گذشت چند سال هر دوی این مشروعیتها مورد تردید قرار نگیرند و عدهای بگویند روند حرکت با نظام اسلامی و موازینی دینی سازگار نیست و گروه دیگر هم بگویند این مشروعیت با افکار و خواست عمومی توأم نیست و بنابراین مشروعیت آن تضعیف شده باشد.
وی با بیان اینکه "یک عامل برای تضعیف یا تقویت مشروعیت، کارآمدی نظام و به طور اخص کارآمدی دولت است"، اظهار کرد: دولت کارآمد میتواند مشروعیت را تقویت و دولت ناکارآمد هم میتواند مشروعیت نظام را تضعیف کند و زمانی که نظام سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در جامع کارآمدی لازم را نداشته باشد، میتواند با ادامه ناکارآمدی مشروعیت را نیز زیر علامت سوال قرار دهد و این سوال را مطرح کند که آیا چنین نظامی میتواند خواست عمومی مردم را برآورده سازد یا خیر؟
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه "جملهای را میخواهم مطرح کنم که این جمله اگرچه زیبا نیست اما نشان از یک حقیقت دارد"، افزود: اگر خدای نکرده به روزی برسیم که عدهای فکر کنند در بالا بیعرضگی و در پایین نارضایتی وجود دارد، آنگاه دیگر مشروعیت مفهومی ندارد. در واقع اگر مردم در کارآمدی مسئولان نظام و بویژه دولت دچار تردید شوند، رضایت عمومی کاسته خواهد شد و به گفته امیرالمومنین علی(ع) آن نظامی مشروع است که رضایت عمومی مردم را به همراه داشته باشد.
روحانی در ادامه سخنان خود، انتخابات را یک عامل بسیار مهم در جهت تقویت یا تضعیف مشروعیت خواند و خاطرنشان کرد: شما میدانید که برای هیچ نظامی بحرانی بالاتر از بحران مشروعیت وجود ندارد و هیچ دستاوردی هم بالاتر از دستاورد تقویت مشروعیت برای یک نظام نیست و انتخابات به مفهوم تقویت مشروعیت نظام و یا بالاتر اصل مشروعیت نظام است.
وی اضافه کرد: بحث در مورد اینکه چند درصد مردم در انتخابات شرکت میکنند، نیست. ممکن است در جامعهای مردم از حکومتی کاملا راضی باشند و دل را به آن حکومت سپرده باشند و کاملا آن حکومت را قانونی بدانند و در انتخابات هم 30 درصد واجدین شرایط شرکت کنند؛ البته هرچه تعداد شرکت کننده بیشتر باشد بهتر است اما مشکل اساسی آن زمانی رخ میدهد که مردم نسبت به اصل انتخابات سوالات یا تعریضهایی داشته باشند.
این فعال سیاسی با بیان اینکه "اگر مردم احساس اطمینان داشته باشند نسبت به اینکه در انتخابات به هر کاندیدایی رای بدهند، این موضوع تفاوتی ندارد با اینکه به کاندیدای دیگری رای بدهند، این موضوع، موضوع حائز اهمیتی است"، اظهار کرد: چرا بعد از انتخابات از افراد میپرسیم که به چه کسی رای داده است و در این موضوع تفتیش انجام میدهیم و بعد از این هم که فهمیدیم به چه کسی رای داده است او را مورد تنبیه قرار میدهیم و چنین شخصی از ارتقاء مقام باز میماند و به او فشارهایی وارد میشود؟
وی ابراز عقیده کرد: انتخابات در صورتی پرشور میشود که مسئولان نظام به همه مردم این اطمینان خاطر را بدهند که رای شما به هر کسی باشد محترم است؛ حال اگر این صدای رسا به گوش مردم نرسد تردیدهایی شنیده میشود. اصلا طرح این سوال که "تو فکر میکنی رایها خوانده میشود؟"، خود برای یک حکومت قانونی فاجعه است.
روحانی با طرح این پرسش که "امروز چگونه باید این تردیدها رفع شود؟" افزود: بنده به عنوان یک کاندیدا اگر اعلام کنم که آرای مردم از لحاظ اثربخشی و تشویق در این حکومت یکسان است، ممکن است از من نشنوند اما اگر همه مسئولان این نظام با صراحت و شفافیت بگویند و اعلام کنند که اگر بعد از این انتخابات مامور اطلاعاتی و امنیتی و حراستی بپرسد که فردی به چه کسی رای داده، باید مورد تنبیه و مواخذه قرار بگیرد، آنگاه اگر این چنین شد در واقع آزادی به معنای واقعی کلمه وجود دارد.
وی با بیان اینکه "هیچ جوان و هیچ ایرانی در این کشور وجود ندارد که نسبت به سرنوشت آینده کشور خود بیتفاوت باشد"، تصریح کرد: همه لمس کردهاند که در این هشت سال به آنها چه گذشته است. دعوا بر سر این نیست که من یا او عذرخواهی کنیم. همینکه به اینجا رسیدیم که یک عذرخواهی بدهکار این ملتیم، بحثی است. ما باید تلاش کنیم که چهار سال بعد همه بگویند یک تشکر بدهکاریم و در واقع اگر به این نقطه رسیدیم، کشور را در مسیر پیشرفت و تعالی قرار دادهایم.
رییس مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: باید در این انتخابات کاری کنیم که همه مردم به صندوق امانت اطمینان پیدا کنند و بدانیم هیچ خیانتی در کشور بالاتر از خیانت به صندوق امانت ملی نیست. اگر همه احساس کردند که انتخابات سالم است، آن وقت صندوقها پررونق خواهد شد.
وی همچنین گفت: چه اشکالی دارد که در محل شعبههای اخذ رای دوربینی وجود داشته باشد و ما مانیتوری را هم بیرون آن بگذاریم و همه آنچه که در شعبهها اتفاق میافتد همچنین حرفهایی را که زده میشود، ببینند و بشنود و یک نسخه از لیستی که در آخر تهیه میشود نیز به تابلوی اعلانات آن شعبه زده شود؟ چرا لیست کنار صندوقها محرمانه تلقی میشود؟ محرمانهای وجود ندارد. آرا، آرای مردم است و مردم باید به خوبی از آرای خود مطلع باشند. ضمن اینکه لازم است تا این روند در سایت وزارت کشور و شورای نگهبان بالافاصله منعکس شود و نباید منتظر باشیم تا آرای صندوقها به ستاد انتخابات برود و آنجا جمع زده شود.
روحانی در ادامه با بیان اینکه "اگر میخواهیم انتخابات شکوهمند داشته باشیم باید بگذاریم دانشگاه نشاطش را بازیابد"، افزود: حتما اینجا دانشگاه تهران است و قطعا پادگان نیست. مگر دانشجو چه میکند و اگر فضا آزاد باشد دانشجو چه خواهد کرد؟ مگر دانشجوی عزیز ما سرمایه ملی ما نیست؟ مگر او مدیر فردا نیست؟ بگذاریم نقد کند.
این کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ابراز عقیده کرد: اینکه امروز اقتصاد در حال مرگ و سیاست خارجی مرده است، به این دلیل است که دانشگاه نشاط ندارد. در حالی که اگر دانشجو از وضع اقتصادی، سیاست داخلی، سیاست خارجی، مسائل فرهنگی و اجتماعی صحبت کند و به نقد بپردازد و مقاله بنویسد و در کلاس با استاد بحث کند، مشکلات ما حتما کمتر از این بود.
وی با بیان اینکه "مسیر کجِ هیچ نظامی جز با نقد سازنده نسل پرشور جوان آن جامعه تصحیح نمیشود"، گفت: بنا بود کرسیهای آزاد اندیشی تشکیل شود. مگر بنا نبود دانشگاه مرکز نشاط سیاسی باشد؟ صحبت از مشارکت میکنند، حال چطور است که وقتی آفتاب مشارکت به دانشگاهها میرسد به زودی غروب میکند؟ چرا اساتید ما نباید حق داشته باشند در انتخاب رئیس خود نقش ایفا کنند؟
روحانی با بیان اینکه "انتخابات و کلمه انتخابات مبارک است پس بگذارید این انتخابات وارد فضای دانشگاه شود و انتصابات به انتخابات تبدیل شود"، افزود: نباید در اتاق در بسته برای دانشجویان تصمیم بگیریم و باید نظر آنها را هم بخواهیم.
به گزارش ایسنا، این کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: در شرایطی که از حزب در این جامعه خبری نیست، اگر افرادی به معنای واقعی کلمه فعال بودند، از روی دوش دانشجو و دانشگاه باری برداشته میشد. اسلامی کردن دانشگاهها به این معنا نیست که دهها رشته دانشگاهی تاسیس شود، دانشگاه میتواند اسلامی شود اما حرکت خود را هم ادامه دهد.
وی همچنین گفت: میگویند دختران دانشجو از بسیاری رشتهها محرومند؛ آیا در این زمینه کار تخصصی انجام شده است؟ اگر اینطور است، لطفا اعلام کنند و اگر نظرسنجی انجام شده، آن نظرسنجیها را در معرض افکار عمومی قرار دهند.
روحانی با بیان اینکه "یکی از برنامههای دولت تدبیر و امید، استفاده از نظرات دانشگاهها اعم از اساتید و دانشجویان برای اصلاح امور اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی، فرهنگی و سیاسی است"، گفت: امید داریم با استفاده از تخصص دانشگاهها و با مشارکت آنها، در برنامهریزی برای کشور و کارآمدی نظام گام برداریم.
در ادامه این مراسم، از سوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران منشور مطالبات دانشگاهیان در انتخابات پیش رو قرائت شد که در آن تعیین روسای گروههای علمی دانشکدهها و دانشگاهها از سوی اساتید و به صورت انتخابی، بازگرداندن تمامی اساتید اخراج شده یا به اجبار بازنشسته شده به دانشگاه، رفع موانع تحصیل برای دانشجویان ممنوعالتحصیل و حل مشکلات دانشجویان ستارهدار، توقف دخالت نهادهای امنیتی و نظامی خارج دانشگاه در مسائل انضباطی دانشگاه و جلوگیری از برخوردهای غیرقانونی نهادهای انتظامی دانشگاه از جمله کمیتههای انضباطی، فراهم کردن شرایط ادامه تحصیل نخبگان در داخل کشور و حمایت مادی و معنوی از آنها، سپردن سیاستگذاری در حوزه علوم انسانی به اساتید و متخصصان و پرهیز از سیاستزدگی و عوامزدگی در برخورد با علوم انسانی، رفع موانع و محدودیتهای فعالیتهای اتحادیهها و تشکلهای دانشجویی با اندیشهها و جهتگیری واقعا متنوع، همچنین توقف گزینش دانشجویان و دانشگاهیان با معیارهای غیرعلمی از جمله جنسیت، قومیت، مذهب و... مورد توجه قرار گرفت.
در ادامه، از حسن روحانی در این رابطه توضیحاتی خواسته شد که وی اظهار کرد: اکثر مطالباتی که در این منشور آمده است، با قانون اساسی ما منطبق بوده و چیزی برای قانون اساسی نیست.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه "فضای کشور را باید از فضای امنیتی خارج کرد"، خطاب به دانشجویان گفت: بسیاری از این مشکلاتی که برشمرده میشود، مربوط به فضای امنیتی در کشور است، در حالی که فضای حاکم در جامعه باید فضای فرهنگی و سیاسی و نه امنیتی باشد. متاسفانه شاهد هستیم که در صحنه بینالملل هم دشمن فشارهایی را به ما تحمیل کرده و برخی افراد هم بدون دقت آن را دنبال کردند و به خاطر این است که فضای داخلی کشور ایران را با دنیا امنیتی کردهاند؛ بنابراین لازم است که این فضای امنیتی در بحث داخلی و بینالملل از بین برود.
روحانی با تاکید بر اینکه "رییسجمهور قادر است با اجماعسازی این فضا را از بین ببرد"، گفت: من در محضر شما اعلام میکنم یکی از اهداف اصلی دولت تدبیر و امید، خارج کردن فضای کشور از فضای امنیتی است. همه امید من این است که فضای انتخابات چنین بحثهایی را از بین ببرد اما میبینیم که لحن روزهای اخیر موجب شده که شکاف زیادی در جامعه ایجاد شود. نترسیم؛ بگذاریم مردم به هر که میخواهند رای دهند. آرای مردم پشت سر کسی است که مردم او را دلسوز جامعه میدانند.
در ادامه، دانشجویی از روحانی درباره بحث قانونی بودن حصر و حبس خانگی پرسید که وی پاسخ داد: طبق اصول قانون اساسی، هیچ فردی را نمیشود بدون محاکمه مجازات کرد.
دانشجوی دیگری پرسید "آیا رییسجمهور با اختیارات محدودی که دارد، میتواند صحبتهای شما در این مورد را عملیاتی کند؟" که روحانی در پاسخ گفت: رییسجمهور موظف به اجرای قانون اساسی است. برخی از اصول در اختیار قوه مجریه و برخی نیز در اختیار قوای دیگر است، اما دولت میتواند با سایر قوا تعامل برقرار کند و اصلا رییسجمهور باید توان اجماعسازی در کشور و تعامل با سایر قوا را داشته باشد.
در ادامه، مجری برنامه اظهارات گذشته روحانی را در مورد آنچه در 25 بهمن 88 رخ داد، قرائت کرد که در آن روحانی گفته بود "اقدام فتنهگران در روز 25 بهمن اقدامی خطرناک و حساب نشده بوده است". روحانی نیز در واکنش به این مساله اظهار کرد: ممکن است در جامعه نظری داشته باشیم و آن را اعلام کنیم اما در این مورد باید بگویم به نظر من 22 بهمن یک روز ملی برای همه ملت ایران است که به یک جناح و گروه و حزب خاص متعلق نیست و ما باید مصالح و منافع ملیمان را در نظر بگیریم. هرگونه حرکتی که بخواهد عظمت روز 22 بهمن و راهپیمایی مردم را تضعیف کند مورد پذیرش جامعه ما نیست.
رییس مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: ما هرگونه آزادی بیان و اجتماعات قانونی را تایید میکنیم اما خط قرمزهای مربوط به نظام باید محترم شمرده شود. اگر ما بخواهیم به وحدت ملی برسیم، باید زیر چتر منشور ملی که قانون است به وحدت برسیم.
در ادامه، از روحانی پرسیده شد زمانی که آیتالله منتظری در حصر بودند، شما چه کردید؟" که وی پاسخ داد: کسی که به مدت یک سال و نیم در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جلسات متعدد برگزار کرد و به هماهنگی دستگاهها پرداخت تا این حصر برداشته شود، بنده بودم و برداشتن حصر آیتالله منتظری با نامه من از سوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی حاصل شد.
وی در ادامه درباره نوع فعالیتهایش در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در بحث پرونده هستهیی ایران نیز گفت: در آن زمان یک کار بزرگ انجام شد و آن این بود که کشور از خطر جنگ در بحث ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل فاصله گرفت و صلحآمیز بودن برنامه هستهیی ایران به تصویب جامعه جهانی رسید.
روحانی افزود: در آذر سال 83، 35 کشور از جمله آمریکا به اتفاق آرا تصویب کردند که فعالیت هستهیی ایران انحرافی نداشته است و این موضوع بسیار مهمی قلمداد میشود. اینکه نگذاریم پرونده به شورای امنیت برود، کار سختی است اما سختتر این است که پروندهای را که به شورای عالی امنیت رفته بتوانیم برگردانیم و یکی از رسالتهای رییسجمهور آینده این است که بتواند ظلم بزرگی را که از سوی قدرتهای بزرگ با تحریم به ما روا شده از میان بردارد و این کار برای رییسجمهوری که در این زمینه تجربه داشته باشد، امکانپذیر است.
این فعال سیاسی همچنین در پاسخ به یکی از دانشجویان درباره حوادث پس از انتخابات 88 نیز اظهار کرد: آنچه که در ابتدا آغاز شد، اعتراضات طبیعی و مردمی بود، اما من ادامه آن را نمیپسندیدم به این دلیل که نمیتوانست مسالهای را حل کند. من در جلسه مهم بعد از انتخابات 88 پیشنهاد دادم که به مردم اعلام کنیم 20 درصد صندوقها را جدا و یک بار دیگر بازشماری کنیم و اگر دیدیم اختلاف زیادی وجود دارد، کل صندوقها کل آرا بازشماری شود که البته در آن جلسه این موضوع موافق نداشت و عملیاتی هم نشد.
وی با بیان اینکه "بحث فتنه و قصه فتنه سر درازی دارد"، یادآور شد: فتنه برای بعد از انتخابات سال 88 نیست، برای روزهای قبل از رایگیری است و باید منشاءاش پیدا شود. ای کاش از آن زمان که حرکت خلاف قانون در صداوسیما انجام شد، مسئولان با آن برخورد میکردند.
روحانی در ادامه، درباره حقوق اقلیتها نیز گفت: حقوق همه شهروندان در قانون در نظر گرفته شده است و بین مردم اقوام مختلف تفاوتی وجود ندارد.
در ادامه، یکی از دانشجویان از روحانی پرسید که "اگر پس از انتخابات عدهای علیه شما شعار دادند، آنها را معترض میدانید یا اینکه درهای کهریزک را به رویشان باز میکنید؟" که وی در پاسخ به این سوال اظهار کرد: تظاهرات علیه من زیاد بوده و همچنین در طول مسئولیتم حتی یک بار از رسانهای شکایت نکردم. حتی زمانی که یکی از سایتها نسبت به من مطالب موهن مینوشت و دوستان از من خواستند که حداقل یک شکایت شفاهی داشته باشم، من به آنها گفتم این کار لازم نیست.
وی افزود: میبینیم که علیه شخصیتهای سرشناس همچون آیتالله هاشمی حرفهایی زده میشود در حالی که افرادی که آن حرفها را زدند، جای آن حرف برای آنها نبود و اصلا عدهای در بازی بزرگان وارد شدند که نباید وارد میشدند.
وی همچنین تاکید کرد: اینکه بعضی نمیپسندند فردی که دو بار رییسجمهور شده است، بار سوم هم بیاید، چنین چیزی در قانون پیشبینی نشده است و هرکس آزاد است بار دیگر کاندیدا شود.
دانشجویی در بین جمع گفت: حتی آقای موسوی؟ و روحانی گفت: هرکس خواست باید بتواند اعلام کاندیداتوری کند و شورای نگهبان هم اعلام نظر کند.
روحانی همچنین درباره حضور خاتمی و هاشمی در عرصه انتخابات اظهار کرد: بیتردید اگر چهرههای بهنام در انتخابات شرکت کنند، انتخابات شکوهمندتر و رقابتیتر خواهد بود.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: اینکه به فردی که میخواهد کاندیدا شود، تهمت زده شود، بدون اینکه آن اتهامات جایی نیز اثبات شده باشد، خلاف قانون و شرع است. همچنین، کاری که نسبت به آقای خاتمی در برخی رسانهها انجام میشود، خلاف اخلاق و قانون است.
دانشجوی دیگری درباره حصر موسوی و کروبی و زهرا رهنورد از سوال پرسید که روحانی پاسخ داد: اصول قانون اساسی به ما میگوید که هر فردی که میخواهد مجازات شود، این کار باید در دادگاه صالحه انجام شود.
دانشجویی گفت: بگویید این کار خلاف قانون است، که روحانی نیز گفت: بیان من اینگونه است؛ هر وقت شما پشت تریبون قرار گرفتید، بیان خود را بگویید.
در ادامه، دانشجویی از روحانی درباره روابط او با خاتمی، هاشمی و مقام معظم رهبری پرسید که وی پاسخ داد: من با آقای خاتمی و هاشمی روابط نزدیکی داشته و دارم. با مقام معظم رهبری هم همینطور. با هر سه این نفرات روابط نزدیک و صمیمی دارم و انشاءالله این روابط صمیمی را حفظ خواهم کرد.
وی همچنین درباره کاندیداتوری خاتمی و هاشمی گفت: اگر این افراد کاندیدا شوند، ما هم استقبال میکنیم.
دانشجویی از روحانی پرسید "اگر رهبری حکم حکومتی دهد، شما میپذیرید؟" که وی اظهار کرد: منشور حاکم در این کشور و بین دولت و ملت قانون اساسی است و حکم حکومتی هم در قانون اساسی آمده است.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود درباره مسائل مربوط به وضعیت اقتصادی کشور نیز با بیان اینکه "ما باید تولیدمان را در بخشهای کشاورزی و صنعت افزایش دهیم"، تاکید کرد: تولید باید در بخشهای مختلف رشد پیدا کند.
وی ادامه داد: مگر میشود بدون روابط خارجی درست، اشتغال و تولید را در کشور سامان بدهیم؟ یک عامل گرانی همین مساله است. ما باید روابط خارجیمان را با دنیا تسهیل کنیم تا بتوانیم مساله اشتغال و گرانی را حل و فصل کنیم. همچنین بحث کاهش ارزش پول ملی هم بحث مهمی است. در این هشت سال بیشترین درآمد ارزی نصیب کشور شد ولی آنچه که نصیب مردم شد، بیکاری و گرانی بود.
زوحانی بار دیگر درباره بحثهای مربوط به غنیسازی و تعلیق در زمان دولت خاتمی گفت: اگر ما بتوانیم باعث شویم که دشمنانمان به هدفشان نرسند، این خود یک موفقیت است. ما به خاطر شکست آمریکا در پروژه هستهیی خوشحال میشویم و همه هم از این موضوع خوشحال خواهند شد.
در پایان این نشست، حسن روحانی به دانشکده حقوق دانشگاه تهران رفت و با توجه به اینکه خود زمانی دانشجوی این دانشکده بوده است، به این دانشگاه سری زد و از دفتر بسیج دانشجویی این دانشکده نیز بازدید کرد. دفتر انجمن اسلامی دانشکده نیز در زمان بازدید روحانی بسته بود.
انتهای پیام