محققان دریافتند: ورزش هوازی توام با تمرینات کششی منجر به تعدیل اثر شدت خستگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود.
به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، خستگی یکی از رایجترین علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس است، لذا به بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس ورزش توصیه می شود. در این راستا پژوهشی جهت مقایسه تأثیر ورزشهای کششی توأم با هوازی و هوازی بر میزان شدت خستگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس توسط مرضیه پازکیان، کارشناس ارشد پرستاری از دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکارانش انجام شد.
در این مطالعه تجربی با طراحی کارآزمایی بالینی، 80 نفر از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعهکننده به انجمن ام اس در شهر تهران که واجد شرایط بودند، به روش نمونهگیری آسان مطابق با معیارهای ورود انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه (کششی توأم با هوازی و هوازی) تقسیم شدند.
ابزارگردآوری دادهها پرسشنامهای شامل دو بخش بود که بخش اول از مشخصات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به بیماری و بخش دوم از مقیاس اندازهگیری خستگی (FSS (Fatigue SeverityScale تشکیل شده بود. تمرینات ورزشی به مدت 18 جلسه انجام شد و با استفاده از چک لیست انجام تمرینات و میزان به کارگیری آنها اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهایی نظیر کایدو، تی زوج، تی مستقل، آنالیز کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها حاکی از آن است که بین دو گروه از نظر شدت خستگی قبل از مطالعه اختلاف معنیداری وجود داشت. آزمون آنالیز کواریانس نشان داد میانگین شدت خستگی بعد از مداخله در دو گروه هوازی توأم با کششی و هوازی ضمن تعدیل اثر شدت خستگی قبل از مداخله تفاوت معنیداری داشته است.
طبق نتایج این پژوهش، ورزش چه از نوع هوازی و چه از نوع کششی در کاهش شدت خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تأثیرگذار است، اما ورزش هوازی به همراه کششی در کاهش خستگی مؤثرتر است.
یافتههای این تحقیق در مجله علوم پزشکی دانشگاه قم منتشر شده است.
انتهای پیام