نهمین همایش خلیج فارس با عنوان «بینالمللی» در حالی که مهمانان خارجی آن شامل سفیران خارجی مقیم ایران بود، صبح امروز با حضور رییسجمهور برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمود احمدینژاد و اسفندیار رحیممشایی - رییس پیشین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - دو ساعت پیش از شروع همایش در تالار وزارت کشور حضور یافتند. در این همایش از اساتید و پژوهشگران برجستهی حوزهی خلیج فارس، تاریخ و جغرافیا و همچنین تعدادی از خانوادههای شهدای خلیج فارس تجلیل شد.
محمود احمدینژاد در حالی که وزیر فناوری اطلاعات، رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و همچنین معاون گردشگری سازمان همراه او بودند از پرویز کردوانی - پدر علم کویرشناسی -، احمد اقتداری - پژهشگر و استاد برجستهی حوزهی شناخت خلیج فارس -، محمدجواد صفینژاد، دکتر کیانی و ایرج افشار سیستانی - اساتید و پژوهشگران برجستهی حوزهی تاریخ - با اهدای لوح تقدیر کرد. همچنین حیاتی - مجری برنامه - چندبار از اسفندیار رحیممشایی دعوت کرد تا برای اهدای این لوحها حضور داشته باشد، ولی او قبول نکرد.
در ادامهی مراسم، اقدس سکالو (همسر شهید دارابی)، شهناز بهرامی (همسر شهید منصور واحدی) و محمد رییسی (فرزند شهید رییسی) از جمله خانوادههای شهدای خلیج فارس بودند که با اهدای لوح مورد تقدیر قرار گرفتند.
رییسجمهور همچنین از افشین عباسنژاد هنگامی با عنوان ناخدای نمونه، منوچهر روشنروان با عنوان هنرمند برجسته، سیدمجتبی عسگری با عنوان دهیار نمونه از روستای زلزلهزدهی دشتی در استان بوشهر، امیر دژاکام کارگردان نمونهی تئاتر و غلام حمزهای با عنوان رفتگر نمونه، با اهدای لوح تقدیر کرد. غلام حمزهای پس از دریافت لوح خود یک لباس نارنجی رفتگری را به احمدینژاد اهدا کرد و گفت: تقاضا دارم این هدیه را رد نکنید. احمدینژاد پس از گرفتن این هدیه، آن را بوسید.
سپس رییسجمهور از کتاب ویژهی نهمین همایش خلیج فارس و اطلس کشتیرانی خلیج فارس رونمایی و تمبر یادبود این روز ملی را مهر کرد.
به گزارش ایسنا، منوچهر جهانیان - معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - در این همایش متن پیام طالب ریفاعی - دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی - را خواند که در بخشهایی از این متن آمده بود: خلیج فارس دریای پهناوری است که پل ارتباطی ایران با دیگر کشورها نیز بهشمار میرود و اشتراک ایران با دیگر کشورها در این دریا سبب شده است مردم بتوانند از آن در حوزهی گردشگری دریایی استفاده کنند. جنوب غرب آسیا که ایران هم در این منطقه حضور دارد با بهرهگیری از آبهای خلیج فارس نقش موثری در گردشگری دریایی میتواند ایفا کند.
ریفاعی در پیام خود تأکید کرده بود: از ایران و دیگر کشورها میخواهم محیط زیست را بیش از هر چیزی ارج نهند.
در ادامه، کلیپی از احمد اقتداری - استاد پیشکسوت حوزهی خلیج فارس - پخش شد. او در این فیلم، اسنادی تاریخی را که بر مالکیت ایران بر جزایر خلیج فارس تأکید دارند معرفی کرد. اقتداری براساس آنچه مجری همایش اعلام کرد، حدود 70 سال از عمرش را صرف تحقیق و پژوهش در حوزهی خلیج فارس و خوزستان کرده و در سال 1387 نیز کتابخانهی شخصیاش را به مرکز دایرةالمعارف اسلامی اهدا کرده که به کتابخانهی خلیج فارس نیز معروف است.
اقتداری در ادامهی این همایش در سخنانی گفت: خلیج فارس در طول پنجهزار سال، هر روز شاید با حادثهی جدیدی روبهرو شده است که مردم بزرگ ایران آن حادثه را به نفع و نام خود برگرداندهاند.
او در عین حال یادآوری کرد: متأسفانه نام و یاد اشخاصی که در راه خلیج فارس شهید شدند در حافظهی تاریخی مردم ایران، بویژه نسل جوان باقی نمانده است و شاید استعمار کهنهکار روسیه، انگلیس و در حال حاضر، عربها سبب شدهاند این حافظهی تاریخی از بین برود.
این استاد پیشکسوت در ادامه به تأثیر امامقلیخان در آزادسازی جزیره و تنگهی هرمز از دست استعمارگرانی مانند پرتغالیها و دریادار «غلامعلی بایندر» برای حفظ هویت جزیرهی قشم از تسلط انگلیسیها اشاره کرد و افزود: استعمار متوجه شده است باید یاد و خاطرهی این اشخاص را محو کند تا فرزندان آنها دوباره به این فکر نیفتند؛ ولی این خیال باطل است چراکه در جنگ تحمیلی شاهد جاننثاری جوانان ایرانی بودیم.
اقتداری ادامه داد: گرفتاری حال ما مسائل نظامی و سیاسی خلیج فارس است و دیگر، آن مسأله نیست و سازمان ملل هم این موضوع را پذیرفته است؛ ولی این ادعای اعراب نادان سواحل جنوبی خلیج فارس دربارهی مالکیت جزایر سهگانه هنوز حلنشده باقی مانده و احتمال مخاطرات زیادی از طرف این مردم نادان اسیر دست استعمار وجود دارد، البته ارتش ما قوی است.
وی همچنین به اسناد تاریخی که دربارهی مالکیت ایران بر جزایر سهگانهی بوموسی، تنب بزرگ و تب کوچک تأکید دارد اشاره و اظهار کرد: سیاست بینالمللی و استعماری این مطالب را زیر پا میگذارد و بر ما است که هوشیار باشیم و جوانان ما بدانند خلیج فارس ماندنی است.
این پژوهشگر در ادامهی سخنانش از محققان، نویسندگان و اساتید دانشگاه درخواست کرد که دربارهی وقایع غمانگیز و افتخارآمیز ایران را تحقیق و آنها را در دانشگاهها تدریس کنند چراکه این مرز پرگهر بهآسانی بهدست ما نرسیده است.
اقتداری همچنین با اشاره به برپایی هایشهای دورهیی روز ملی خلیج فارس، افزود: سال پیش به رییسجمهور گفتم چه طرفدار شما باشم یا نباشم برای این کار بزرگ فرهنگی که انجام دادید، تبریک میگویم. هر کسی به ایران خدمت کند حالا هر کسی که میخواهد باشد از هر فرهنگ و مذهبی، برای ما محترم است.
به گزارش ایسنا، در ادامهی این همایش گروه موسیقی «لیان» قطعات «خلیج فارس» و «روی دریا» را اجرا کرد که سرپرست این گروه قطعه «روی دریا» را به احمد اقتداری بهعنوان گنجینهی خلیج فارس تقدیم کرد. این قطعه همچنین با همراهی پرشور حاضران مواجه شد. گروه لیان سومین قطعهاش را هم در حضور رییسجمهور اجرا کرد.
در ادامه، امیر نامی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - با توجه به پیشینهی نظامیای که دارد به بخشهایی از تاریخچهی حفاظت از خلیج فارس اشاره کرد و دربارهی ضرورت حفظ این منطقهی استراتژیک سخن گفت.
او به تجاوز صدام به خاک ایران در سال 1359 و هدف او برای تقسیم کشور اشاره و اظهار کرد: دشمنان تلاش میکنند با جعل اسمها از جمله خلیج فارس، مردم منطقه را درگیر کنند. آنها در مسیر اشتباه قدم گذاشتهاند، ولی باید بدانند ایران تلاش میکند مسیر درست را به کشورهای منطقه نشان دهد.
نامی تأکید کرد: ما در خلیج فارس دنبال تأمین امنیت هستیم چراکه تضادهای ژئوپلتیکی بین کشورهای حوزهی خلیج فارس و هژمونی تسلط آمریکا بر این کشورها، موجب ایجاد ظنهایی میشود که باید دربارهی آنها دقت کنیم. حضور قدرتهای خارجی در خلیج فارس برای رسیدن به منافع خودشان است؛ ولی برای ملتهای منطقه، آسیبرسان است و مردم منطقه هر روز با بیشتر ماندن آنها باید شرایط سنگینی را تحمل کنند.
وی در ادامه به آثار مخرب زیستمحیطی این حضورها اشاره کرد و افزود: ما در دریای کمعمق خلیج فارس که 6 / 76 درصد انرژی نفت و گاز را در خود دارد با حضور زیردریاییهای اتمی و شناورهایی با رانش هستهیی مواجهیم که کمترین اثر تخریبی آن، دفع فضولات ساکنان این شناورها در خلیج فارس است. جانداران دریایی، بویژه دلفینها وقتی در شعاع 500 متری این زیردریاییهای اتمی و شناورهای با رانش هستهیی قرار میگیرند یا کور میشوند یا عقیم.
او سپس به تمایل استعمارگران برای حضور در خلیج فارس اشاره کرد و گفت: کسینجر و برژینسکی، دو تئوریسین آمریکایی اعلام کردهاند که هر قدرتی از این دریا عقب بکشد، قدرت برتر جهان نخواهد بود. بنابراین باید روی خلیج فارس اشراف داشته باشیم و تضادهای ژئوپلتیکی آن را از بین ببریم و امنیت آن را توسط کشورهای منطقه، بویژه ایران تأمین کنیم.
ایرج افشار سیستانی - پژوهشگر تاریخ - نیز در ادامهی این همایش ضمن تبریک گفتن روز ملی خلیج فارس، بیان کرد: 10 اردیبهشتماه روزی است که پرتغالیها از تنگهی هرمز در خلیج فارس بیرون رانده شدند.
او سپس به تاریخچهی خلیج فارس اشاره کرد و در ادامه هم گفت: بهتر است کشورهای خلیج فارس با دادن دست دوستی به ایران، فضای کدورت را از بین ببرند.
محمدشریف ملکزاده - رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - نیز گفت: آنچه دربارهی خلیج فارس اهمیت دارد این است که بسیاری از صاحبان تفکر، خلیج فارس را بهعنوان گهوارهی تمدن جهان و نماد تاریخ حیات ایران میدانند. بحث ما تعصبگرایی ملت ایران در منطقه نیست، بلکه موضوع دفاع از هویت و تاریخ ملت بزرگ ایران است.
معاون رییسجمهور همچنین با اشاره به برپایی نهمین همایش خلیج فارس، بیان کرد: برگزاری این همایشها، بزرگداشت و ثبت ملی این روز به پیشنهاد اسفندیار رحیممشایی بوده است.
ملکزاده سپس گفت: روز ملی ثبتشدهی خلیج فارس را به ملت ایران و همسایگان ایران تبریک میگویم.
او در عین حال تأکید کرد: احتیاج نیست از خلیج فارس دفاع کنیم و بر نام همیشگی آن تأکید کنیم چون همه میدانند و نقشهها، نسخ خطی، آثار تاریخی و کتیبههای بهدست آمده این را نشان میدهند که نام خلیج فارس در حیات ملت ایران جاری بوده است. انشاءالله با هویتبخشی و حفظ این روزها بتوان هویت تاریخی ملت ایران را همیشه پاس داشت.
انتهای پیام