رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور گفت: همایش بینالمللی جیرفت برگزار میشود تا چشمانداز این محوطهی مهم تاریخی در کشور ترسیم و برنامههای آیندهی آن طرحریزی شود.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پریسا محمدی صبح امروز (چهارشنبه، چهارم اردیبهشتماه) در نشست خبری همایش بینالمللی جیرفت که با حضور تعداد کمی از خبرنگاران برگزار شد، اظهار کرد: هدف ما از برگزاری این همایش ترسیم چشمانداز کاوش و کار در این محوطهی تاریخی در آینده است تا به پرسشها، خلأها و نقاط ابهام در این حوزه پاسخ دهیم و یک برنامهی کاری منظم و منطقی برای جیرفت ترسیم کنیم.
وی ایران را سرزمینی با تنوع اقلیمی، فرهنگی، زبانی و قومی گسترده دانست و ادامه داد: این امر، ویژگی منحصربهفرد و بستری بیمانند برای پژوهشگران فراهم کرده است تا در همهی نقاط این سرزمین با نگاه تیزبینانه زوایای پنهان سرزمین را بگشایند. جنوب شرق کشور نیز از این قضیه مستثنا نیست و یکی از حوزههای فرهنگی غنی را در دامن خود دارد. به همین دلیل، با برگزاری همایش علمی - بینالمللی جیرفت قصد داریم نقاط ابهامآمیز را برطرف کنیم.
او بیان کرد: از نقطهنظر پژوهش باستانشناسی، حوزهی فرهنگی جنوب شرق ایران یکی از شاخصترین حوزههای فرهنگی کشور است که دستاوردهای باستانشناختی در این حوزه نشانگر تداوم و تسلسل فرهنگی از دوران پارینهسنگی، نوسنگی، دوران شهرنشینی و دوران تاریخی اسلامی با سابقهای از تأثیرات منطقهیی و فرامنطقهیی است.
وی با اشاره به آغاز حضور باستانشناسان ایرانی و خارجی در حوزهی هلیلرود جیرفت و جازموریان از سال 1380 و انجام پژوهشهایی دامنهدار در این منطقه، گفت: با توجه به دستاوردهای ارزشمند بهدست آمده، اهمیت این حوزه فرهنگی، بویژه در زمینهی تکمیل و توسعهی فنآوری فلز و پژوهشهای باستانشناسی و دانشهای میانرشتهیی مشخص است.
محمدی ادامه داد: پژوهشگاه و پژوهشکدهی باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با رویکردی پویا، پژوهشهای بنیادی و کاربردی را برای همهی کشور مد نظر دارد. به همین دلیل نخست باید مشکلات و مباحث باستانشناسی در هر حوزه از ایران را بهخوبی شناسایی کنیم. بنابراین هدف اصلی از برگزاری همایش بینالمللی مباحث باستانشناسی جیرفت را میتوان بازنگری، بررسی و تحلیل پژوهشهای انجامشده در این بخش از کشور دانست.
وی مهمترین محورها و مباحث در نظر گرفتهشده برای این سمینار را شامل پژوهشهای باستانشناسی در جیرفت، گاهنگاری جنوب شرق ایران و دانش و فنآوری فلز با تأکید بر مس دانست و گفت: امیدواریم در این همایش با روشن کردن خلأها و کمبودهای پژوهشی و پرسشهای گاهنگاری، راهکارها و چشمانداز پژوهشهای آینده در این حوزه، بخصوص در جیرفت مشخص شود.
رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری این همایش را سومین سمیناری دانست که در حوزهی جیرفت و هلیلرود برگزار میشود و افزود: به بسیاری از تیمهای مختلف باستانشناسی که تعدادی از آنها در این حوزه کار کردهاند فراخوان داده شد و برخی، مقاله و پژوهشهایی را برای ارائه معرفی کردند که از میان آنها کتابچهای 83 صفحهیی با 40 مقاله چاپ شد. در این همایش 27 سخنران شامل کارشناسان و تیمهای کارشناسی و باستانشناسی که در این حوزه کار کردهاند به ارائهی مقاله میپردازند.
محمدی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا دربارهی فردی که قرار است امسال سرپرست کاوشها در جیرفت باشد گفت: این سمینار را برگزار میکنیم تا چشمانداز جیرفت را ترسیم کنیم. به همین دلیل اکنون پاسخ دادن به این پرسش، کاری علمی نیست، باید نتیجهگیریهای کلی انجام شود که برای جیرفت چه چیزی ضرورت دارد. در واقع جیرفت به یک اولویتبندی علمی نیازمند است.
او دربارهی حضور مجیدزاده در گروه کاوش باستانشناسی در جیرفت نیز اظهار کرد: هیچ تعصبی روی اشخاص نداریم، تجربه و مهارت دکتر مجیدزاده برای همه شناخته شده است، ولی باید شرایط را نیز مد نظر قرار داد. نمیتوان آینده را پیشبینی کرد این نگاه علمی و تخصصی است که آینده را میسازد. حتما دکتر مجیدزاده به کشور و هویت کشورش عِرق دارد، اگر او نتواند گروه باستانشناسی را همراهی کند حتما شاگردان بسیار زیادی که تربیت کرده است، نمیگذارند کار باستانشناسی در این منطقه روی زمین بماند.
وی نگاه پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را به موضوع باستانشناسی یک نگاه تخصصی دانست و ادامه داد: ما با این نگاه از همهی پتانسیلهای علمی در حوزههای داخلی و بینالمللی استفاده میکنیم. در واقع، با سیاستهایی که پژوهشگاه تعریف میکند و براساس نقشهی جامع علمی کشور این اتفاق میافتد.
او با اشاره به حضور بیش از 100 نفر متخصص در حوزهی باستانشناسی و حوزهی تمدن هلیلرود و جازموریان، بیان کرد: در حاشیهی این همایش حدود 130 اثر از این محوطه که چند سال پیش توسط انگلیس به ایران پس داده شد بهنمایش درمیآیند. همچنین نمایشگاهی شامل محصولات فرهنگی برپا میشود و از کتاب جیرفت، همسایگان و خویشاوندان که به همت حمیده چوبک تألیف شده است نیز رونمایی میشود.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا دربارهی زمان اعلام نتایج کاوشهای باستانشناسی در جیرفت، اظهار کرد: نیاز داریم مقالات تیمهای باستانشناسی که در جیرفت کار کردهاند نخست بهصورت کامل تکمیل شوند تا بعد از آن بتوانیم پس از بررسی مقالات، آنهایی را که ارزش چاپ و انتشار دارند منتشر کنیم؛ ولی هنوز کاوشگران قبلی مقالات خود را به ما ندادهاند.
رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا استانی شدن بودجههای مربوط به کاوشهای باستانشناسی برای این کاوشها مشکلساز میشود؟ گفت: براساس قوانین و با توجه به اینکه بودجهی همهی دستگاهها به استانها تفویض شده است، اقدامات مورد نیاز برای کاوش در یک محوطهی استانی به همان استان بازگردانده میشود. اگر بخواهیم روی پتانسیلهای محلی تأکید کنیم این قضیه به همین صورت تنظیم میشود.
سیامک سرلک - سرپرست جدید پژوهشکدهی باستانشناسی - نیز در این زمینه اظهار کرد: حدود 9 سال است که این مصوبات روند قانونی خود را طی میکند. اعتبارات از زمانی که استانی شدهاند در همهی دستگاهها به استانها جذب میشوند؛ اما مدیریت و برنامهریزیها در کاوشهای هدفمند براساس پژوهشهای باستانشناسی صورت میگیرد. بنابراین در این پژوهشکده نخست کارها اولویتبندی میشوند و مهمترینها مورد بررسی قرار میگیرند و پس از آن، مشخص میشود که اعتبارات در کجا جذب شوند. این اتفاقات در دو شورای پژوهشی پژوهشکدهی باستانشناسی رخ میدهند.
محمدی در ادامهی این نشست، در پاسخ به این پرسش که کسری بودجه در پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری چگونه جبران خواهد شد؟ گفت: من خوشبینانه نگاه میکنم. یک مجموعهی پژوهشی توانایی درآمدزایی دارد و تلاش میکند پروژههای خود را بهنوعی از مجموعههای دیگر تأمین کند. هرچند این درآمدزایی ایدهآل نیست، ولی خوشبختانه این امکان برای ما وجود دارد.
وی دربارهی منابع درآمدزای پژوهشگاه نیز توضیح داد: ترجمه و فروش گزارشهای باستانشناسی انجامشده در کشور که بهصورت اطلاعات بکر برای پژوهشگاهها و دانشگاههای خارج از کشور هستند، از مهمترین منابع درآمدزاییاند که قصد داریم از امسال این کار را در قالب کتابهای اینترنتی انجام دهیم. گزارشهای باستانشناسی علمی به زبانهای مختلف ترجمه و به دانشگاههای برونمرزی فروخته میشوند.
او اظهار کرد: با تربیت نیروها در مقطع دکتری با محوریت کارهای پژوهشی میتوانیم درآمد کسب کنیم. با این وجود، معتقدم وضعیت پژوهشگاه نسبت به دیگر مراکز پژوهشی بهتر است.
رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در پایان به همکاری چند دانشگاه در برگزاری سمینار علمی - بینالمللی جیرفت شامل دانشگاههای تهران، تربیت مدرس، هنر اصفهان، سیستان و بلوچستان، آزاد واحد تهران مرکز، آزاد واحد ورامین و دانشگاه همدان اشاره کرد.
انتهای پیام