محققان دانشگاه یورک مدعیاند که ابتداییترین شواهد مستقیم برای استفاده از ظروف سرامیکی را یافتهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یافتههای مطالعات جدید نشان میدهد که شکارچیان باستانی که در شرایط یخبندان میزیستهاند، ظروفی را ساختند که برای پختن ماهی از آنها بهره میبردند.
آنها تحلیلی شیمیایی از رسوبات غذایی را در ظروف سفالین متعلق به بیش از 15 هزار سال پیش و مربوط به اواخر دوره یخبندان را صورت دادند.
محققان حاضر در این مطالعه، لیپیدههای تشخیصی متعلق به رسوبات سطح سوخته قدیمیترین ظروف سفالین را بازیابی کردند و دریافتند که بیشتر ترکیبات آنها مربوط به ارگانیسمهای موجود در آب تازه و موجودات دریایی بوده است.
دادههای ایزوتوپی نیز حضور شواهد لیپید را تایید میکنند و این پیشنهاد را ارائه میدهند که اکثر 101 رسوب سوخته که از ظروف سفالین سراسر ژاپن تحلیل شدهاند، از سطوح بالای تغذیه از غذاهای دریایی حکایت دارند.
اینها قدیمیترین ظروف سفالینی هستند که تاکنون در تلاش برای یافتن نخستین ظروف مورد استفاده بشر بررسی شدهاند.
نمونهموردیهای تحلیل شده، تعدادی از ظروف کشفشده در ژاپن بودند که به دوران «اواخر پلیستوسن» تعلق دارند؛ دورانی که انسانها در حال سازگاری با آبوهوای در حال تغییر و محیطهای جدید بودند.
تا این اواخر تصور میشد که فناوریهای ظروف سرامیکی با ورود کشاورزی به حوزه فعالیت بشر مرتبط بودهاند، اما هماکنون محققان دریافتهاند که این ظروف به دوران ماقبلتر یعنی دوره سازگاری شکارچیان بازمیگردد.
هنوز دلایل ظهور و استفاده گسترده از این ظروف در دورانهای بعد به درستی مشخص نشده است.
این مطالعه امکان تحقیق بیشتر ظروف سفالی شکارچیان را از دورانهای واپسین با هدف شفافکردن چگونگی توسعه فناوری انقلابی فراهم میسازد.
انتهای پیام