وزیر ارشاد تاکید کرد: تلاش میکنیم از امکانات دولت برای افراد خاص در جریان انتخابات آینده ریاست جمهوری استفاده نشود ولی نمیتوانیم نامزدهای انتخابات را از حضور در مراسم فرهنگی و هنری منع کنیم.
به گزارش خبرنگار بخش سینمایی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، سیدمحمد حسینی که 26 فروردین ماه در آستانهی برپایی نمایشگاه تخصصی عملکرد و دستاوردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست رسانهای حاضر شده بود به سوالات خبرنگاران در حوزههای مختلف سینمایی، ادبی و فرهنگی پاسخ گفت.
بودجههای میلیاردی فیلمها مصوبه مجلس بود
او در پاسخ به این اظهارنظر که تولید فیلم با بودجههای میلیاردی در دولت دهم رخ داد که تجمیع بودجه باعث ضربه به فیلمهای دیگر شد، گفت: بودجه سینما در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده و در مجلس ردیفی به عنوان ردیف بودجه فیلمهای فاخر قرار داده شده است. در واقع این موضوع مصوبه مجلس را داشت و ما باید آن را اجرا میکردیم، همچنین برخی فیلمها هزینه دارند و وقتی قرار است فیلمی جنگی مثلا درباره شهید چمران یا فیلمی تاریخی ساخته شود، هزینههای بیشتری صرف خواهد شد.
وزیر ارشاد ادامه داد: این یک ضرورت است که در سال یک،دو و یا سه فیلم با اعتبار بیشتر که در سطح جهانی هم قابل مطرح شدن باشند، داشته باشیم.
کارهای برزمین مانده فراوان است
حسینی دربارهی ریزش مخاطب سینما نسبت به سالهای اخیر هم که چشمگیر بوده، بیان کرد: این مساله از قبل هم بوده و عوامل مختلفی تاثیر دارند مانند شبکههای تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی اما نکته مهم این است که فیلمی که به سینما میآیند باید از جاذبه لازم برخوردار باشد، دیدیم که در این سالها فیلمهایی که خوب بودند با استقبال روبرو شدند به این ترتیب بخشی از این مساله به سینماگران مربوط است که تولیداتی داشته باشند که مخاطب را جذب کند و امسال هم با توجه به استقبالی که در ابتدای سال شاهد بودیم به نظر میرسد سال خوبی داشته باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست در پاسخ به اینکه با نزدیک شدن به پایان عمر دولت دهم چه کارهای فرهنگی بر زمین مانده که باید انجام شوند، گفت: نمایشگاهی که از عملکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار است برگزار کنیم ظرفیتها را معرفی میکند و بخش عمده کارهایی که در نظر داریم انجام دهیم به وجود اعتبارات مربوط میشود.
او اظهار کرد: الان دنیا تشنه فیلمها و فرهنگ ایرانی است ولی اعتبارات ما را محدود کرده است. براین اساس کارهای بر زمین مانده فراوان است و یک مورد آن این است که اعتبار مهم از اول انقلاب تا کنون به این بخش اختصاص پیدا نکرده است. البته خیلی حرفها زده شده است ولی وقتی بررسی کنیم، میبینیم که به موضوع فرهنگ توجهای نشده است.
سید محمد حسینی گفت: میتوانیم در آخر دولت لیستی را ارائه کنیم تا افرادی که میخواهند، مسیر کاری ما را دنبال کنند.
به گزارش ایسنا، وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنانش درباره بودجه جشنواره بینالمللی امام رضا (ع) هم گفت: دکتر رحیمی قول داده بود که این بودجه افزایش پیدا کند اما عملا آنچه به مجلس ارائه شد جهشی در اعتبار جشنواره نیست. البته هنوز فرصت است و نمایندگان در حال بررسی هستند و امیدوارم توجه بیشتری به این موضوع صورت بگیرد.
توصیه به مدیران
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توضیح اینکه عدهای رکود سینما را به ویژه در سال 91 ناشی از سوء مدیریت میدانند، اظهار کرد: عوامل متعددی در پیشرفت یا ایستایی یک مقوله موثر است. در بحث سینما عوامل متعددی دخیل بودند که یکی از آنها نگاههای سیاسی و اختلافنظرهای سیاسی به فرهنگ و هنر و سینما است. ما سعی کردیم این موارد را کاهش دهیم و به مدیران هم توصیه کردیم که نگاه فراگیری داشته باشند.
او با اشاره به اینکه در آستانه انتخابات هستیم و نمیخواهم چیزی را به کسی تکلیف کنم ادامه داد: گاهی میگویم راهی که جلوی شماست میتواند الگویی از آوینی یا مخملباف باشد. که در این مسیر فاصله زیاد است اما حرف ناقص بیان میشود و میگویند که فلانی تکلیف کرده است که چه بکنید و چه نکنید اما منظور من این نیست.
حرفها و هتاکیها را نادیده میگیریم
وی اضافه کرد: خیلی وقتها حرفها حتی هتاکیهایی هم صورت گرفته که آن را نادیده گرفتیم. با این حال در موضوع سینما نمیگوییم که مدیرانمان هیچ ضعفی نداشتند اما اینکه صرفا این موضوع ضعف مدیریت را در نظر بگیریم و بگوییم دیگران هیچ نقشی نداشتند، هم نیست.
دنبال تعطیلی یا انحلال خانه سینما نیستیم
حسینی در پاسخ به اینکه گویا آقای شمقدری نمیخواهد واقعا خانه سینما باز شود، گفت: ما از ابتدا تاکید کردیم حامی فعالیتهای صنفی هستیم و در موضوع سینما هم یک بحث قانونی وجود داشت که پذیرفتند اساسنامه مجددا نوشته شود و الان مراحل نهایی را میگذراند. چند روزی پیش هم آقای جوزانی نامهای نوشتند که اساسنامه گرفته شده است و امیدوارم هرچه زودتر این مساله به نتیجه برسد اما تاکید میکنم که اینطور نیست بخواهیم دنبال تعطیلی یا منحل کردن باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی درباره استعفاهایی که در معاونت هنری صورت میگیرد و سرپرستهایی که منصوب میشوند توضیح داد: اینکه گاهی مدیری جابه جا شده به روحیه خود افراد مربوط است، مخصوصا هنرمندان که روحیه لطیفی دارند و گاهی نمیتوانند به امور اجرایی و مدیریتی کنار بیایند و خودشان میخواهند سراغ کار و خلق آثارشان بروند.
سید محمد حسینی همچنین درباره گلایههایی که از ممیزیها و سلیقهای بودن آنها مطرح میشود، هم گفت: از آنجا که خطکشی دقیقی در این باره وجود ندارد، گاهی ممکن است اعمال سلیقه صورت گیرد و این موضوع را کسی انکار نمیکند. با این حال ما سعی کردیم در زمینههایی که میسر است ضوابطی را تعیین کنیم، مانند ضوابط نشر که در شورای عالی انقلاب تصویب شد.
او در ادامه در پاسخ به اینکه این شائبه وجود دارد که قرار است از هنرمندان در تبلیغ کانونهای ریاست جمهوری استفاده شود و هدایایی هم به برخی از آنها داده شده است، توضیح داد: اینکه هنرمندان در بحث انتخابات فعال باشند را کسی نمیتواند محدود کند. آزادی وجود دارد ولی باید مراقبت شود تا شان و جایگاه هنر و هنرمندان حفظ شود. نباید این طور باشد که سیاست مداران از هنرمندان استفاده کنند و بعد هم اتفاقات سال 88 بیفتد و آن نگاههای سیاسی به این عرصه وارد شود.
وی یادآور شد: در پایان سال 90 حمایتی از هنرمندان با مبالغ ناچیزی از سوی رئیس جمهور صورت گرفت، همانطور که از خبرنگاران هم حمایت شد. این کار در پایان سال 91 هم اجرا شد که البته خود سینماگران و صنوف نامهای را نوشته بودند و ما حمایت لازم را انجام دادیم.در این باره خبرنگاران هم این شرایط را داشتند و هر کس اسمش در معاونت مطبوعاتی ثبت شده بود، هدیه به او تعلق گرفت.
فردی که با شبکههای معاند نظام همکاری داشته، امکان مجوز گرفتن ندارد
حسینی درباره مجوزهای موسیقی هم توضیح داد: در این بخش رشد قابل توجهی داشتیم و هر کس مراجعه کند به او مجوز میدهند، مگر اینکه مشکل خاصی داشته باشد مثلا وقتی فردی آمده باشد که با برنامههای شبکههای معاند نظام همکاری داشته امکان مجوز دادن به او نیست ولی مبنای ما بر این بوده که نگاه انسدادی نداشته باشیم و همه را پوشش دهیم و مجوز بگیرند.
وضعیت جوانفکر چه شد؟
در ادامه این نشست درباره وضعیت جوانفکر پرسیده شد که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پاسخ داد: معاون حقوقی رئیس جمهور پیگیر این مساله است.
او همچنین درباره یارانههایی که سال گذشته به برخی روزنامهها داده شد و به برخی دیگر بسیار کمتر تعلق گرفت، توضیح داد: آنچه سال گذشته در بخش نشر به ما اختصاص پیدا میکرد، سی درصد بود که کتاب و مطبوعات را در بر میگرفت و ما تا پایان سال به بیشتر روزنامهها یارانه را پرداخت کردیم. البته فقط توانستیم 60 درصد آن چیزی که توقع داشتیم بپردازیم و این امر به طور کامل میسر نشد.
حسینی درباره وام مسکن خبرنگاران هم توضیح داد: با جدیت پیگیر این مساله هستیم و آخرین بار موضوع را در شورای پول و اعتبار مطرح کردهایم و قرار شده با اعضای این شورا صحبت کنیم تا موافقت نهایی انجام شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در حاشیه این نشست اظهار کرد: کاغذی که وارد میشود در اختیار ناشرین مطبوعات قرار میگیرد اما باید حمایتی هم در این حوزه صورت گیرد تا کارهای فرهنگی افت پیدا نکند این مساله را میشود از نمایندگان مجلس خواست تا اعتبار و ردیف نشر را افزایش دهند.
او همچنین در پاسخ به اینکه به نظر میرسد شما در صدد حذف نهادهای صنفی هستید؟ گفت: اینگونه نیست و ما تشویق کردیم که حضور داشته باشند. در حال حاضر در سینما 12 صنف ثبت شده وجود دارد و ما تنها بحثی که داشتیم این بود که ضوابط حاکم باشند چون گاهی خود اعضای صنوف شکایتهایی را مطرح میکردند علاوه بر این باید نظارتی هم وجود داشته باشد به همین دلیل ما مسئولیت داشتیم تا ساماندهی را در این باره انجام دهیم.
سیدمحمدحسینی درباره حضور برخی از نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری در مراسم فرهنگی و هنری هم گفت: هفته گذشته که مراسم سالروز شهید آوینی و هفته هنر و انقلاب اسلامی برگزار میشد، برخی از کاندیداها درخواست داشتند تا در مراسم حضور داشته باشند و سخنرانی کنند و این مساله یکی از مشکلات ما است چون برخی از آنها مسئولیت رسمی هم دارند. در واقع این افراد بیشتر میخواهند در مراسم رونمایی و یا اهدای جوایز حضور داشته باشند ولی ما تلاش میکنیم از امکانات دولتی برای افراد خاصی استفاده نشود ولی نمیتوانیم از حضور آنها در مراسمها ممانعت به عمل آوریم.
***********
یک روز هم در کارهای فرهنگی وقفه ایجاد نشده است
وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی تاکید کرد: قاطعانه میگویم که در مدت مسوولیتم یک روز هم در کارهای فرهنگی وقفه ایجاد نشده است و نمایشگاه «ره توشه» را برای معرفی عملکرد این وزارتخانه برپا میکنیم.
به گزارش خبرنگار ایسنا، قرار است از فردا 27 فروردین ماه تا 4 اردیبهشت ماه نمایشگاهی با عنوان «رهتوشه» در محل تالار وحدت برگزار شود که در آن به گفته حسینی تلاش شده همه معاونتها و زیر مجموعههای مرتبط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عملکرد و فعالیتهای خود را با رقم و عدد به صورت خیلی دقیق معرفی کنند.
او با بیان اینکه این نمایشگاه برای آینده است، در عین حال اذعان داشت: البته گذشتگان هم زحمت کشیدهاند و این مسئولیت امانتی بود که ما تحویل گرفتیم و اکنون میخواهیم عملکرد خود را نشان دهیم.البته لازم به ذکر است که برپایی این نمایشگاه در راستای توصیههایی که صورت گرفت برای معرفی اقدامات انجام شده دنبال میشود.
حسینی ادامه داد: ما در این مدت یک ضعف اطلاعرسانی داشتیم و نتوانستیم زحماتی که در سراسر کشور کشیده شده است به خوبی ارائه و اطلاع دهیم. البته گاهی هم کم لطفیها و بیاعتنایی برخی از رسانهها و رسانه ملی وجود داشت، به طوری که مباحث اقتصادی و سیاسی موضوعات دیگر را تحت الشعاع قرار داد و کمتر به امور فرهنگی پرداخته شده است.
وی با اشاره به گفته مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه فرهنگ باید از مظلومیت خارج شود، افزود: بخشی از این مساله به مدیران فرهنگی و بخش دیگر هم به دستگاههای دیگر و رسانهها مربوط میشود.
وزیر ارشاد با تاکید بر اینکه اگر میخواهیم از فرهنگ به عنوان یک نقطه قوت صیانت کنیم باید دستگاههای اطلاع رسانی در این زمینه فعال باشند، گفت: به همین دلیل یکی از دلایل برگزاری این نمایشگاه همین بود که یکجا عملکرد و حتی کارهایی را که برای اولین بار پایه گذاری وانجام شدند به معرض دید بگذاریم.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدت برگزاری این نمایشگاهها هر روز برنامههای مختلفی در حوزههای موسیقی، شعر و سینما برگزار میشود و معاونتهای مختلف برنامههایی را پیشبینی کردند.
انتقاد از برخی رسانهها
او با انتقاد از برخی رسانهها که فقط خبرهای جنجالی یا منفی را مورد توجه قرار میدهند اظهار کرد: گاهی به اینکه چه تعداد سالن سینما در چند سال گذشته در کشور ساخته شده، پرداخته نمیشود ولی اگر شهرستانی سینمایی نداشته باشد بسیار مورد توجه قرار میگیرد. یا نمونه دیگر اینکه چندی قبل که رسانهها از انفجارهایی که در بغداد رخ داد به عنوان یک روز خونین در بغداد یاد کردند ولی در همان روز هیاتی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جلسههای مهمی با وزرای آموزش عالی فرهنگ و ورزش کشور عراق برگزار کرد اما به این مساله کمتر توجه شد.
حسینی در ادامه این نشست برگزاری جشنواره خلیج فارس، تاسیس معاونت امور قرآن و عترت، ارتقای معاونت سینمایی به سازمان سینمایی، تشکیل شورای عالی سینما، برپایی جشنواره مد و لباس و تاسیس بنیاد ملی مد و لباس، دریافت اعتبار خاص به موسسه هنرمندان پیشکسوت در پایان سال 91 که حداقل 1/5 میلیارد تومان است و تکریم از شاعران و بزرگان در حوزه شعر و ادب را از جمله اقداماتی دانست که در مدت مسئولیت او برای نخستین بار انجام شدهاند.
او درباره تکریم برخی از بزرگان هم خاطر نشان کرد: برخی معتقدند که چرا برای فلان شخص مراسم بزرگداشت یا تکریم برگزار میشود چون او عقاید خاصی داشته در حالی که با این نگاه سختگیرانه هیچ شخصی را نمیتوان تکریم کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دوره مسوولیت خود را جهشی در اعطای درجههای هنری دانست و گفت: در سال 91، 477 مورد هنری اعطا شد که 50 مورد آن درجه یک بودند، همچنین در این مدت مجوز موسسات فرهنگی به روز شده که کار خیلی سختی هم بوده است.
وی ادامه داد:در بخش نشریات در دولت دهم به بیش از دوهزار و 30 مورد مجوز نشریه دادهایم و برای اولین بار هم نشان دولتی برای اساتید و حافظان قرآن در نظر گرفتیم.
حسینی با تاکید بر اینکه در مدتی که مسئولیت داشتم یک روز در کارهای فرهنگی وقفه ایجاد نشده است، بیان کرد: چند روز قبل به افغانستان سفر کردم که در آنجا اجلاسی برای انتخاب پایتختهای فرهنگی برگزار شد و با وجود اینکه بسیاری از کشورها به این مساله توجه نکرده بودند اما از آنجا که می دانستیم حضور ما در آن جمع میتواند اثربخش باشد تلاش کردیم، برویم و برای سال 2017 مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی آسیا انتخاب شده است.
انتهای پیام