"بیش تمرینی" در ورزشکاران و راه‌های پیشگیری از آن

یک فیزیوتراپیست معتقد است "بیش‌تمرینی" یکی از عوامل افت عملکرد ورزشکاران است که با شناخت علائم و نشانه‌هایش، می‌توان از بروز آن پیشگیری کرد.

یک فیزیوتراپیست معتقد است "بیش‌تمرینی" یکی از عوامل افت عملکرد ورزشکاران است که با شناخت علائم و نشانه‌هایش، می‌توان از بروز آن پیشگیری کرد.

دکتر فرشاد غزالیان در گفت‌وگو با خبرنگار علم ورزش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره بیش تمرینی و علائم آن، اظهار کرد: بیش تمرینی به هر گونه عدم تعادل بین میزان تمرین و استراحت گفته می‌شود. قبل از بروز این حالت، علائمی در فرد دیده می‌شود که با شناخت آنها، می‌توان از بیش تمرینی و عوارض آن جلوگیری کرد. این علائم که در نوع «سمپاتیک» و «پاراسمپاتیک» وجود دارند به ترتیب در ورزشکاران سرعتی با افزایش ضربان قلب و در ورزشکاران قدرتی با کاهش ضربان قلب ایجاد می‌شوند.

وی درباره تاثیر بیش تمرینی بر ورزشکاران گفت: بیش تمرینی در سیستم‌های مختلف بدن از جمله سیستم‌ ایمنی و هورمون‌های بدن تاثیر می‌گذارد. مجموع این تغییرات باعث بروز اختلالاتی در ورزشکاران مثل بی‌اشتهایی، اختلال در خواب و خستگی زودرس می‌شود. علاوه بر تاثیرات جسمی، از لحاظ روحی و خلقی هم باعث کاهش انگیزه برای تمرین شده و عملکرد ورزشکاران را در مسابقات تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

غزالیان همچنین به مسافرت‌های طولانی و تاثیر آن در بروز بیش تمرینی اشاره و تصریح کرد: علاوه بر موارد فوق، مسافرت‌های طولانی هم می‌توانند بیش تمرینی ورزشکاران را شدت دهند. زمانی که ورزشکار برای انجام مسابقات مسافت طولانی در سفر است، پس از رسیدن به مقصد نمی‌تواند خود را با محیط سازگار کند. در این حالت اگر فشار تمرین زیاد شود، ویژگی‌هایی در ورزشکار ایجاد می‌شود که عملکرد او را هنگام مسابقات کاهش می‌دهد. دانش و تجربه مربیان و همچنین برنامه‌ریزی و طراحی یک برنامه تمرینی مناسب می‌تواند راهکار مناسبی برای جلوگیری از بیش تمرینی باشد.

وی افزود: همچنین نحوه تغذیه در اردوها می‌تواند عامل بروز بیش تمرینی باشد. وقتی در محیط جدید ورزشکار از نظر تغذیه به درستی ریکاوری نشود و فشار تمرین وجود داشته باشد ، ورزشکار تحت فشار قرار می‌گیرد و تعادل بین میزان تمرین و استراحتش به هم می‌خورد.

این متخصص علوم ورزشی در ادامه درباره راهکارهای پیشگیری از بیش تمرینی هم گفت: با کاستن از حجم و شدت تمرین پیش از مسابقه و زمانبندی تمرینات به صورت سیکل‌های هفته‌ای و ماهیانه و همچنین چک کردن علائم ورزشکار می‌توان از بیش تمرینی پیشگیری کرد. علاوه بر این توجه به ریکاوری ورزشکار و حفظ تعادل بین تمرین و استراحت، تغذیه مناسب، ماساژ و استراحت کافی می‌تواند در پیشگیری از بیش تمرینی در ورزشکاران تاثیر مستقیم و قابل توجهی داشته باشد.

غزالیان در پایان خاطر نشان کرد: مسائل روحی مثل اضطراب و استرس هم در بروز بیش تمرینی نقش دارند. برخی از ورزشکاران به علت حضور در اردوهای مسابقات بزرگ، در طولانی مدت از نظر روحی افت می‌کنند و روحیه جنگندگی و مبارزه خود را از دست می‌دهند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۵ فروردین ۱۳۹۲ / ۰۰:۳۸
  • دسته‌بندی: علم ورزش
  • کد خبر: 92012508407
  • خبرنگار :