ساخت نخستین جعبه دنده قابل برنامه‌ریزی در کشور

سامانه تبدیل دور هیدرولیکی (جعبه دنده) با قابلیت برنامه‌ریزی برای کاربردهای مختلف توسط یک پژوهشگر جوان کشور طراحی و ساخته شد.

سامانه تبدیل دور هیدرولیکی (جعبه دنده) با قابلیت برنامه‌ریزی برای کاربردهای مختلف توسط یک پژوهشگر جوان کشور طراحی و ساخته شد.

اسماعیل سلطانی تیرانی، طراح این سامانه تبدیل دور (جعبه دنده) در گفت‌وگو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره ویژگی‌های آن توضیح داد: این سامانه یک جعبه دنده پیوسته هیدرولیکی است که ضریب تبدیل مورد نیاز را بین ورودی و خروجی سیستم مکانیکی تنظیم می‌کند.

جعبه دنده از اجزای سیستم انتقال قدرت است که وظیفه اصلی آن تبدیل گشتاور (قدرت) و دور موتور به میزان دلخواه، برای تنظیم وضعیت سیستم مکانیکی است.

وی درباره ویژگی‌های این جعبه دنده گفت: این سامانه به جای چرخ دنده با دبی روغن هیدرولیکی کار می‌کند و می‌تواند ضریب‌های تبدیل مختلف به وجود بیاورد. همچنین این سامانه، پیوسته است و تمامی ضریب دنده‌ها را پوشش می‌دهد.

به گفته این دانش آموخته کارشناسی ارشد الکترونیک، ویژگی مهم و اصلی این جعبه دنده قابلیت برنامه‌ریزی برای آن است که می‌تواند با اتصال به رایانه و گرفتن برنامه برای کار در هر سیستم مکانیکی هماهنگ شود و دستور کار در شرایط مختلف را دریافت کند.

سلطانی خاطرنشان کرد: جعبه دنده در بیشتر سیستم‌های مکانیکی وجود دارد اما مشکل اصلی آن این است که برای کاربردهای خاص ساخته می‌شود و نمی‌توان آن را برای سیستم‌های مکانیکی مختلف از بازار تهیه کرد، بلکه باید آن را برای هر سیستم به صورت ویژه طراحی کرد و ساخت.

به گفته این پژوهشگر هدف اصلی او از طراحی چنین سیستمی، ساخت جعبه دنده‌ای بوده است که بتواند به صورت آماده و پیش ساخته در بازار به فروش برسد و برای هر سیستم مکانیکی‌ای از طریق برنامه‌نویسی قابل استفاده باشد.

وی با تاکید بر اینکه صنعت نیازمند تبدیل سیستم‌های مکانیکی به سیستم‌های مکاترونیکی قابل برنامه‌ریزی است، اظهار کرد: سیستم‌های مختلف در صنعت نباید از ابتدای ساخت یک کاربرد خاص داشته باشند بلکه باید بتوان کاربرد را بسته به موقعیت‌های مختلف برای آنها تعریف کرد.

سلطانی با بیان این که این نمونه با چنین ویژگی‌هایی مشابه خارجی ندارد، گفت: دیگر کاربرد این سامانه این است که می‌تواند به صورت یک جعبه دنده خودکار تنظیم و در انواع خودرو به کار گرفته شود و یا در خطوط تولید اتوماسیون صنعتی استفاده شود.

به گفته وی این سامانه به صورت کلی در سه حالت قابل استفاده است؛ نخست این که یک بار در کارخانه برای تنتظیم ضریب تبدیل دور موتور تنظیم و راهی بازار شود؛ دوم اینکه به صورت لحظه‌یی real time تنظیم شود و دور موتور را به صورت پیوسته و یا ضرایب مختلف تغییر دهد و در نهایت اینکه برای برخی کاربردهای صنعتی بدون نیاز به تجهیزات الکترونیکی، به صورت کاملا مکانیکی کار کند.

این پژوهشگر جوان که برای طراحی و ساخت این سامانه رتبه سوم طرح‌های ابتکاری را در گروه تخصصی مکاترونیک جشنواره جوان خوارزمی به خود اختصاص داده است، معرفی طرح‌های برگزیده صنعتی جشنواره را به بنیاد ملی نخبگان کافی نمی‌داند و معتقد است که ادامه حیات آن طرح‌ها و صنعتی شدن آنها نیاز به حمایتهای سازمان‌های مرتبط دارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۹ اسفند ۱۳۹۱ / ۱۰:۵۵
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 91121912240
  • خبرنگار :