مرحله‌ی نخست نقشه‌ی باستان‌شناسی کشور رونمایی شد

ملک‌زاده: همه‌ی جوانب نکته‌هایی را که می‌گویم سنجیده‌ام

نرم‌افزار مرحله‌ی نخست نقشه‌ی باستان‌شناسی کشور در ارگ آزادی با حضور رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و تعدادی از باستان‌شناسان پیشکسوت رونمایی شد.

نرم‌افزار مرحله‌ی نخست نقشه‌ی باستان‌شناسی کشور در ارگ آزادی با حضور رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و تعدادی از باستان‌شناسان پیشکسوت رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این مراسم محمدشریف ملک‌زاده اظهار کرد: در این دوره، یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها نگاه ویژه به باستان‌شناسان، دانشمندان‌ و اساتید این حوزه است.

رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خطاب به رییس پژوهشگاه سازمان - پریسا محمدی - و معاون میراث فرهنگی - مسعود علویان‌صدر - گفت: برای این‌که بتوانیم تاریخ ایران را رصد کنیم و به یک نگاه مطلوب و ویژه در این زمینه برسیم، باید به پیشکسوتان و اساتید حوزه‌ی باستان‌شناسی نگاهی ویژه داشته باشیم. در واقع اگر بخواهیم باستان‌شناسی کشور در حوزه‌های مختلف و کاوش به پکیجی همیشگی و قابل دسترس و مطمئن تبدیل شود به حمایت‌های ویژه از این حوزه نیازمندیم.

او ادامه داد: یک باستان‌شناس نباید برای انتشار آثار خود، زحمت زیادی بکشد. پژوهشگاه موظف به انتشار آن آثار است. در واقع پژوهشگاه باید به‌دنبال کتاب‌ها،‌ مقالات و آثار باستان‌شناسان برود تا آن‌ها را چاپ کند.

ملک‌زاده نقشه‌ی باستان‌شناسی کشور را کتابی راهنما و هدایت‌گر برای محققان و اساتید این حوزه دانست و اظهار کرد: 60 سال از آغاز این پروژه می‌گذرد. همین باستان‌شناسان و محققان بودند که توانستند امروز هویت و قدرت ایران را نشان دهند و کمک کنند تا ما به داشته‌های‌مان افتخار کنیم. اگر می‌خواهید در باستان‌شناسی کشور کار کاملا تخصصی انجام شود، باید همه‌ی کارها از حوزه‌ی اجرایی در سازمان باشد. این اتفاق یک فرصت خوب است معتقدم سیاست‌گذاری‌ها در این حوزه باید براساس نظرات باستان‌شناسان صورت گیرد. پژوهشگاه نیز باید کارهای مطالعاتی، علمی و تحقیقاتی را با تفاهم، تعامل و نظرات باستان‌شناسان انجام دهد.

وی استفاده نکردن از باستان‌شناسان بازنشسته را در حوزه‌های مختلف یک خطر دانست و گفت: باید همکاری دو جانبه‌یی را با باستان‌شناسان آغاز کنیم. خانه‌ی باستان‌شناسی به همین منظور ایجاد شد. این خانه باید محلی برای کارهای تحقیقاتی باشد. ما باید توجه ویژه‌ای داشته باشیم به این‌که چگونه می‌توانیم حوزه‌های باستان‌شناسی را رصد کنیم، چه داریم، کجا داریم و چگونه داریم؟ باید چگونه داشتن‌ها را رصد کنیم. باید داشته‌های‌مان در یک‌جا تجمیع شوند. نقشه‌ی باستان‌شناسی می‌تواند در حفظ و صیانت از میراث طبیعی و تاریخی کشور کمک کند.

معاون رییس‌جمهور افزود: بارها صحبت شده است که جایگاه ایران در عرصه‌ی بین‌المللی چگونه است. باید این آثار را در عرصه‌های علمی داشته باشیم. در یک محوطه‌ی تاریخی زمانی که کاوش انجام می‌شود باید ببینیم دنبال چه هستیم. این‌گونه موارد باید برای عرضه در سطح بین‌المللی تهیه و آماده شوند.

او گفت: امروز شروع بسیار خوبی است تا باستان‌شناسی را تقویت کنیم.

وی همچنین خطاب به معاون میراث فرهنگی بیان کرد: دوماه پیش در مشهد درباره‌ی ایجاد یک دفتر ثابت در پایگاه‌های جهانی با هدف رصد کردن میراث فرهنگی کشور صحبت شد. اکنون تأکید می‌کنم که باید مدیریت‌های ثابتی در پایگاه‌های جهانی باشند تا بتوانیم در عرصه‌ی علمی نیز به‌خوبی بدرخشیم باید مدیریت پایگاه‌های جهانی به‌صورت علمی، علاوه بر بحث‌های اجرایی در عرصه‌ی جهانی باشد.

او ایجاد و راه‌اندازی دفتر ثابت در پایگاه‌های جهانی کشور را عاملی برای نزدیک‌تر شدن به تهیه‌ی اطلس‌باستان شناسی کشور دانست و گفت: باید در این زمینه برنامه‌ریزی کنیم تا علاوه بر مدیریت اجرا، مدیریت علم و نوآوری نیز در دستور کار قرار گیرد.

ملک‌زاده با تأکید بر این‌که معاونان بخش‌های مختلف سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نباید خود را درگیر بروکراسی‌های اداری کنند، اظهار کرد: آنچه می‌تواند ما را در حوزه‌ی میراث فرهنگی به نتیجه برساند کار علمی و تحقیقاتی است. ما اگر می‌خواهیم تمدن را رصد کنیم و ریشه‌های تمدنی داشته باشیم، تحقیقات‌مان باید ملموس و قابل درک باشد. معتقدم در این سازمان، هیچ مشکلی برای انجام چنین اقداماتی نداریم. تنها مشکل ما برنامه‌ریزی نکردن و نداشتن انسجام در حوزه‌ی تاریخ و میراث فرهنگی کشور است که اگر این قضیه به‌عنوان یک مشکل مطرح باشد، تهدید محسوب می‌شود.

او افزود: رصد تمدن ایران در حوزه‌های جهانی باید توسط مثلث اساتید دانشگاه، سازمان میراث فرهنگی و بخش خصوصی انجام شود. همه‌ی ما می‌دانیم تاریخ و تمدن ایران چه بوده است، فقط باید ببینیم از این چه بوده‌ها،‌ چگونه استفاده کنیم.

وی در ادامه خطاب به رییس پژوهشگاه اظهار کرد: بدون توجه به گرایش‌های فکری، باید از ظرفیت‌های علمی همه‌ی باستان‌شناسان کشور استفاده کنیم. شرایط ما در حوزه‌های علمی، باز و آزاد است. این باید محقق شود که از ظرفیت‌های علمی باستان‌شناسان کشور استفاده کنیم و همه‌ی داشته‌ها و برداشت‌های‌مان را انتشار دهیم.

او با تأکید بر این‌که یک باستان‌شناس نباید برای جزیی‌ترین مسأله‌اش دچار سردرگمی در حوزه‌های مختلف شود، گفت: با داشتن یک نگاه علمی و تخصصی باید تاریخ و تمدن ایران را به همه معرفی کنیم. این اتفاق بسیار خوب است که یک ساختار اداری در پژوهشگاه و معاونت میراث فرهنگی کشور داریم، ولی باید این شیوه عوض شود.

ملک‌زاده در ادامه به علویان‌صدر دستور داد تا خانه‌ی باستان‌شناسان ایران در استان‌هایی که هویت و تمدن بیشتری نسبت به دیگر استان‌ها دارند، ایجاد شوند و افزود: استان‌هایی مانند فارس‌، اصفهان‌ و خراسان رضوی‌ به‌تنهایی به خانه‌ی باستان‌شناسان نیاز دارند. ما باید شرایطی را فراهم کنیم تا این‌گونه اتفاق‌ها به بهترین نحو رخ دهند.

رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور با تأکید بر این‌که همه‌چیز در این سازمان لازم و ملزوم یکدیگر است، گفت: اگر می‌خواهیم توسعه داشته باشیم باید به این سه حوزه در کنار یکدیگر توجه کنیم و کارهای مطالعاتی را در پژوهشگاه انجام دهیم. باید فراخوانی ملی برای انجام کارهای تحقیقاتی به باستان‌شناسان بدهیم تا آن‌ها نیز بتوانند در همه‌ی کارهای علمی و تحقیقاتی حضور داشته باشند. حتا باید از باستان‌شناسان ایرانی خارج از کشور دعوت کنیم تا در تحقیقات و پژوهش‌هایی که در ایران انجام می‌شود، شرکت کنند. ما به برقراری چنین تعامل‌هایی نیاز داریم.

ملک‌زاده ادامه داد: زمانی که من درباره‌ی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و بخصوص در حوزه‌ی میراث فرهنگی، نکته‌ای را می‌گویم همه‌ی جوانب کار را سنجیده‌ام و به آن اعتقاد دارم. اگر می‌خواهیم میراث فرهنگی در کشور و در سطح بین‌المللی رونمایی شود، نخست باید در سطح ملی به آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

او در پایان، خطاب به دکتر صادق ملک شهمیرزادی - باستان‌شناس پیشکسوت - اظهار کرد: به‌دلیل همه‌ی تلاش‌هایی که در طول عمر کاری خود در حوزه‌ی باستان‌شناسی کرده‌اید، دست شما را می‌بوسم. امروز اگر ما شعار می‌دهیم به پشتوانه‌ی تألیفات‌، تلاش‌ها و اقداماتی است که در این حوزه توسط شما و دیگر باستان‌شناسان پیشکسوت انجام شده است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۴ اسفند ۱۳۹۱ / ۱۲:۵۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91121409300
  • خبرنگار : 71191