/انفجار شهاب سنگی، منشاء بلندترین صدای جهان/

طنین موج صوتی انفجار شهاب‌سنگ روسیه در سراسر زمین شنیده شد

موج شوک فراصوت ایجاد شده توسط انفجار شهاب‌سنگی که چندی پیش با مرکز روسیه برخورد کرد، بلندترین صدای ثبت شده توسط دیده‌بان جهانی آزمایشهای هسته‌ای بوده است.

موج شوک فراصوت ایجاد شده توسط انفجار شهاب‌سنگی که چندی پیش با مرکز روسیه برخورد کرد، بلندترین صدای ثبت شده توسط دیده‌بان جهانی آزمایشهای هسته‌ای بوده است.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، 17 ایستگاه شنود در سراسر جهان که توسط سازمان پیمان جامع ممنوعیت آزمایش هسته‌ای اداره می‌شوند، این موج صوتی را در زمان عبور آن از زمین شناسایی کرده‌اند.

دورترین ایستگاهی که این صدای زیر حد شنود را ثبت کرده، در مسافت بیش از 14 هزار 484 کیلومتری در قطب جنوب بوده است.

بیش از 1200 شهروند روس در زمان انفجار این سنگ آسمانی بر فراز شهر چلیابینسک روسیه در روز 15 فوریه(27 بهمن) آسیب دیدند.

این شهاب‌سنگ که طبق برآوردهای ناسا حدود 17 متر بوده و از وزن نزدیک به 10 هزار تن برخوردار بوده است، تصور می‌شود بر فراز کوهای اورال با نیروی برابر 500 کیلوتون منفجر شده باشد.

این نیرو 25 برابر قدرتمندتر از بمب اتمی ناکازاکی در سال 1945 است.

امواج با فرکانس پائین که در اثر این انفجار عظیم منتشر شده، با گوش انسان قابل شنود نبودند اما در زمان عبور از میان قاره‌های زمین توسط شبکه حسگرهای سازمان پیمان جامع ممنوعیت آزمایش هسته‌ای ثبت شدند.

تا پیش از این، انفجار شهاب‌سنگی در سولاوسی اندونزی در اکتبر 2009 به عنوان بزرگترین رویداد فراصوت ثبت شده توسط 15 ایستگاه شنود محسوب می‌شد.

فراصوت آوریل 2001 و با آنلاین شدن اولین ایستگاه در آلمان به عنوان بخشی از ابزارهای سازمان پیمان جامع ممنوعیت آزمایش هسته‌ای برای شناسایی انفجارهای اتمی مورد استفاده بوده است.

داده‌های ایستگاهها به شکل تقریبا بلادرنگ برای بررسی به مقر سازمان در وین ارسال می‌شود. هر دو نوع داده خام و بررسی شده به کشورهای عضو ارائه می‌شود.

در حال حاضر 45 ایستگاه شنود فراصوت در شبکه جهانی سازمان قرار دارند که تغییرات ریزفشار جو را که توسط امواج فراصوت تولید می‌شود، اندازه‌گیری می‌کنند.

انفجارهای اتمی مانند انفجارهای شهاب‌سنگی از امواج صوتی ویژه و با فرکانس پائین خاص خود برخوردارند که در قاره‌ها سفر می‌کنند.

فراصوت یکی از چهار فناوری مورد استفاده این سازمان برای نظارت بر جهان برای نقص این پیمان است که تمام انفجارهای هسته‌ای را منع می‌کند. دیگر فناوریها شامل زمین‌لرزه، آبی‌صوتی و ایزوتوپ پرتوزا هستند.

علائم زمین‌لرزه‌ای ناشی از این شهاب‌سنگ نیز در چندین ایستگاه قراقستان در نزدیکی محل برخورد و انفجار ثبت شده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۱۱ اسفند ۱۳۹۱ / ۱۲:۲۷
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 91121107191
  • خبرنگار :