مذاکرهکننده ارشد هستهیی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اینکه جزئیات پیشنهاد ایران به 1+5 در آلماتی چه بود و آیا این پیشنهاد مورد استقبال طرف مقابل قرار گرفت؟ گفت: پیشنهاد ایران در مسکو بیان شده بود که رسانهای شد و بر روی اینترنت نیز قرار گرفت، شامل پنج محور بود که مهمترین محور آن این است که حق غنیسازی اورانیوم ایران به عنوان یک حق قانونی باید مورد احترام قرار گیرد و به رسمیت شناخته شود، همچنانکه ما مخالفت خود را با سلاحهای کشتار جمعی به جد بیان میکنیم.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جلیلی در ادامه نشست خبریاش در آلماتی، اضافه کرد: همچنین پیشنهادهایی برای همکاریهای متقابل در زمینههای اعتمادسازی و شفافسازی و همکاریهای متعارف هستهیی و همچنین همکاریهای منطقهای بیان کردیم. نکته مثبت آنها در هشت ماه گذشته که موضوع را بررسی کردند این بود که یک گام به پیشنهادهای ایران نزدیک شدند.
جلیلی ادامه داد: آنها سعی کردند به پیشنهادهای ایران نزدیک شوند که این نگاه واقعبیانه است که آن را مثبت تلقی میکنیم.
وی توضیح داد: پیشنهادی که ارائه دادیم همان مجموعه پیشنهادات مسکو بود و اینکه چگونه میشود این پیشنهادات را اجرایی کرد. جدید بودن پیشنهادات ما این بود که درباره سازوکار اجرایی شدن آنها هم پیشنهادهایی ارائه کردهایم.
خبرنگار دیگری پرسید شما تاکید کردید که ایران حق غنیسازی اورانیوم را دارد آیا راجع به درصد غنیسازی اورانیوم نیز با توجه به مجموع شرایط تحریمها علیه ایران نیز صحبتهایی شد، آیا زمان این نیست که ایران سازشی با جامعه جهانی انجام دهد؟
جلیلی پاسخ داد: حق غنیسازی، حق پذیرفته شده و شناخته شده برای همه اعضای ان.پی.تی است. ما نیز این را حق خود میدانیم. ما این حق را برای نیازهای خود اعمال میکنیم، ما هر آنچه که نیاز داشته باشیم انجام خواهیم داد چه پنج درصد و چه بیست درصد زیرا این نیاز ما است که باید آن را دنبال کنیم و برطرف نماییم.
مذاکرهکننده ارشد هستهیی ایران ادامه داد: زمانی که اورانیوم غنیشده بیست درصد را نداشتیم به همه دنیا آن را از طریق آژانس و حتی 1+5 اعلام کردیم زیرا آنچه که برای ما مهم بود این بود که بتوانیم سوخت 20 درصد را برای مصارف دارویی داشته باشیم اما آنها این سوخت را به ما ندادند و ما آن را تامین کردیم و آن را حق خود میدانستیم و امروز نیز حق خود میدانیم که این غنیسازی را انجام دهیم.
وی ادامه داد: اعمال این حق ما که چگونه آن را دنبال کنیم مبتنی بر نیازهای ما است. مادامی که نیازهایی داشته باشیم این حق را اعمال میکنیم و در این چارچوب غنیسازی انجام میشود.
جلیلی درباره واکنش غرب به تصمیم غنیسازی ایران نیز گفت: در این دوره از مذاکرات واکنشها واقعبینانهتر بود. آنها سعی کرده بودند به دیدگاههای ما نزدیک شوند اما همانطور که در بیانیه ایران نیز مطرح شده است این واکنش هنوز با نقطه مطلوب فاصله دارد اما در همین حد نیز گام مثبتی بوده است که آنها پیشنهادهایی برای شناخته شدن حق ما داشتند و یا اینکه پیشنهادهای آنها نافی حق ما نباشد و از سوی دیگر گامهایی برای رفع نگرانیهای ما از جمله رفع تحریمها بردارند.
مذاکرهکننده ارشد هستهیی ایران در پایان گفت: این اقدامات از جانب ما یک گام مثبت تلقی میشود اما در حد خودش.
انتهای پیام