معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور گفت: ایجاد خانهی باستانشناسان، یک جریان نو است که فضای آن را باید به فضایی بالنده تبدیل کنیم تا رشد کند و شکوفا شود.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مسعود علویانصدر که در مراسم افتتاح خانهی باستانشناسان ایران سخن میگفت، ادامه داد: تا کنون زیاد به بحث باستانشناسی بهشکل توصیفی پرداختهایم. اکنون دیگر باید این بحث را به سمت باستانشناسی تحلیلی حرکت دهیم، تا با بهرهگیری از حوزههای مختلف، در حوزههای دیگر بتوانیم بقیهی وظایفمان را به منصهی ظهور برسانیم.
وی با اشاره به اینکه علم باستانشناسی تا کنون بیشتر در حوزههای پژوهشی رشد کرده است، اظهار کرد: این بار، این علم را باید در حوزهی اجرا و در جهت رهیافتی که در زمینههای حفاظت، مرمت و معرفی میتوان شناخت، ببینیم. نسل جوان به حمایت نسل با سابقه در حوزهی باستانشناسی نیاز دارد. آنها به فضایی نیازمندند تا بتوانند همهچیز را ببینند. معتقدم ما میتوانیم نام این خانه را خانهی همدلی باستانشناسان بگذاریم.
او با اشاره به دستوری که رییس پیشین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - سیدحسن موسوی - دربارهی ایجاد سازمان نظام باستانشناسی داده بود، گفت: با ایجاد آن سازمان، قرار بود یک هماهنگی میان باستانشناسان ایجاد شود، ولی حالا این خانه تشکیل شده و اتفاق اولیه را برای ایجاد همدلی به وجود آورده است.
علویانصدر با تأکید بر لزوم ارتباط مراکز دانشگاهی، اساتید و پژوهشگران این حوزه با خانهی باستانشناسان، افزود: باید باستانشناسی را در کشور به نقطهی عطف خود برسانیم بهگونهای که حرف نخست را بزند.
به گزارش ایسنا، در ادامهی این مراسم یک باستانشناس پیشکسوت در سخنانی گفت: نخستین سوالی که از مسئولان دارم این است که آیا انتقاداتی که باستانشناسان از مسئولان و عملکرد آنها دارند، تا کنون به جایی رسیده است؟
خسرو پوربخشنده با اشاره به برگزاری یازدهمین همایش باستانشناسی کشور در آذرماه امسال بعد از چند سال وقفه، اظهار کرد: در افتتاحیهی این همایش آقای ملکزاده به ضرورت گردهمایی باستانشناسان اشاره کرد و بعد از اینکه پیشنهاد ایجاد خانهی باستانشناسان را داد، نخست این پیشنهاد را جدی نگرفتیم و فکر کردیم یک پیشنهاد گذرا و مجلسگرم کن است. به همین دلیل بعد از مدتی دیدارهایی را با باستانشناسان قدیمی و جوان کشور داشتیم و دربارهی مسائل و مشکلات علمی و تخصصی این حوزه بحث و مشورت کردیم تا اینکه امروز این خانه افتتاح شد.
او خانهی باستانشناسان را پایگاهی برای بحث و تبادل افکار و نظریات فرهنگی و ارائهی تحقیقات و نمایشگاهی دائمی برای دستاوردهای باستانشناسان دانست و افزود: این خانه در صورت حمایت مقامات سازمان، بخصوص از جنبهی مالی برای انتشار و ایجاد نمایشگاههایی از یافتههای باستانشناسان بهصورت دائمی، پایگاهی برای کارهای پژوهشی و علوم میانرشتهیی در حوزهی باستانشناسی میتواند باشد.
وی خطاب به ملکزاده بیان کرد: اگر ایجاد خانهی باستانشناسی فقط در حد قطع کردن یک نوار سه رنگ باشد، ما به جایی نمیرسیم. ما به چیزهای دیگری برای تشکلی به نام خانهی باستانشناسان نیاز داریم. اگر میخواهیم این خانه به راه خود ادامه دهد، باید جایگاهی برای مقولههای علمی باشد. با توجه به اساسنامهی آن، میتوانیم این مسأله را ادامه دهیم.
او با تأکید بر لزوم حفظ این خانه، اظهار کرد: هر خانهای هرچند هم محکم باشد، اگر در آن سکونت نباشد بدون نیاز به هر گونه ویرانگری، به مرور زمان پوسیده میشود.
به گزارش ایسنا، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران نیز در سخنان کوتاهی با اشاره به مرمت بخش عمدهای از خانهی جلال آل احمد در دو ماه گذشته، گفت: در چند جلسهای که با حضور تعدادی از باستانشناسان کشور برگزار شد، دستورالعملی تهیه کردیم تا این خانه بهصورت هیأت امنایی اداره شود.
محمدحسین فرمهینی فراهانی ادامه داد: آنچه اکنون نیاز است یافتهها و کارهایی است که باستانشناسان انجام دادهاند تا حلقههای کور را باز کنیم. این مکان مرکزی برای اشاعهی فرهنگ و تمدن ایران باید باشد.
به گزارش ایسنا، رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در سخنانی گفت: جامعهی باستانشناسان کشور را آقای ملکزاده خانهدار کرد. خانهی باستانشناسان که به پیشنهاد رییس سازمان میراث فرهنگی گشایش یافت، خانهی همهی باستانشناسان ارزشمند و مکانی برای تضارب اندیشهها و کمک به این حوزه است. این خانه محلی برای غبارروبی اختلافات بیپایه و بررسی نقدهای این حوزه میتواند باشد.
پریسا محمدی حرکت باستانشناسی در کشور را حرکتی رو به رشد دانست و افزود: افتتاح این خانه به این حرکت کمک میکند. پژوهشکدهی باستانشناسی بهعنوان خادم علم باستانشناسی همهی تلاش خود را برای ایجاد این همفکری به کار میگیرد تا فکرهای جدید را که در این زمینه مطرح میشوند به منصهی ظهور برساند.
وی تأکید کرد: حضور باستانشناسان در این خانه روند رو به رشد آن را تسریع میکند.
به گزارش ایسنا، رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور بعد از پایان سخنرانیها، در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که ایجاد خانهی باستانشناسان چه کمکی به جامعهی باستانشناسان میکند، آن هم زمانی که باستانشناسان علاوه بر داشتن مشکلات بودجهیی برای کارها، با وضعیتهای بحرانی دیگری مانند آبگیری یک سد مواجه میشوند و بسیار دیرهنگام از چنین موضوعاتی اطلاع مییابند؟ گفت: با ایجاد خانهی باستانشناسان بخشی از مشکلات این حوزه در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برطرف میشود. ما فکر کردیم باید محلی را در کشور راهاندازی کنیم تا در آن، از پیشکسوتان و متخصصان استفاده شود. به همین دلیل، یکی از بناهای تاریخی را برای این کار قرار دادیم که از این به بعد همهی کارهای مربوط به میراث فرهنگی و گردشگری و بخصوص در پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، باید با همکاری این خانه انجام شود.
وی ادامه داد: ما از همهی اساتید و نخبگان دعوت میکنیم این خانه را که بهعنوان یک محیط غیرانتفاعی و محلی برای بررسی نظرات و پیشنهادات در حوزهی باستانشناسی کشور است، بپذیرند و در آن حضور داشته باشند، تا فرصتهای ایجادشده به پکیجی مطمئن در این حوزه تبدیل شود.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا کمبود بودجه در حوزهی باستانشناسی را تکذیب میکنید؟ گفت: در کل، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در حوزههای عمرانی با مشکل بودجه مواجه است که امیدواریم مجلس در سال 1392 در این زمینه بتواند به ما کمک کند.
معاون رییسجمهور تأکید کرد: در حوزهی باستانشناسی نیز ما مشکلات زیادی داریم. به همین دلیل دست یاری به طرف همهی باستانشناسان و مراکز تحقیقاتی دراز کردیم تا این خانه با کمک آنها افتتاح و بهروز شود. امیدوارم در بودجه سال 1392 اعتبار قابل توجهی در حوزهی پژوهشها و کاوشها داشته باشیم.
براساس این گزارش، در افتتاحیهی خانهی باستانشناسان ایران که بهدلیل دیر آمدن ملکزاده با یک ساعت تأخیر آغاز شد و همهی حاضران در حیاط کوچک خانهی «جلال آل احمد» منتظر آمدن او بودند، فقط تعداد کمی از باستانشناسان مانند سیامک سرلک و خسرو پوربخشنده حضور داشتند.
انتهای پیام