درحالیکه رییس اتحادیه میادین میوه و ترهبار علت افزایش قیمت سیبزمینی را صادرات بیش از حد و کمبود این محصول در بازار عنوان کرده است، رییس اتحادیه سیبزمینیکاران، انحصاریبودن مبادی عرضه در دست دلالان را عامل افزایش قیمت این محصول بیان کرد.
به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، امسال میزان قابل توجهی از سیبزمینی تولید شده به دلیل انبارداری طولانیمدت و نامناسب با افت کیفیت مواجه شد اما تولیدکنندگان معتقدند با توجه به تولید بیش از چهار میلیون تنی سیبزمینی کمبودی در بازار مصرف وجود ندارد و دلالان باعث افزایش 100 درصدی قیمت این محصول از مزرعه تا سفره مصرفکنندگان شدهاند.
حسن محمدی - رییس اتحادیه سیبزمینیکاران - به ایسنا گفت: امسال چهار میلیون و 100 هزار تن سیبزمینی تولید شده که با در نظر گرفتن مصرف سرانهی 45 کیلوگرمی و مصرف سالانه 500 هزار تنی بذر سیبزمینی، هیچ کمبودی وجود ندارد.
وی افزود: علیرغم اینکه غرفههای میادین ترهبار باید در اختیار تولیدکنندگان قرار میگرفت تا محصول را مستقیم از تولید به مصرف عرضه کنند، برخی سودجویان با گرفتن مدارک کشاورزان و پرداخت رشوه، مزایده غرفههای میادین ترهبار را در اختیار گرفته و سود 100 درصدی در بازار سیبزمینی را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته رییس اتحادیه سیبزمینیکاران قیمت تمامشده هر کیلوگرم سیبزمینی در پایان فصل برداشت 320 تومان بود که با احتساب 30 تومان هزینهی انبارداری برای هر کیلوگرم در هر ماه، قیمت تمامشده سیبزمینی پس از پنج ماه انبارداری به 470 تومان رسیده است.
محمدی گفت: در حال حاضر کشاورزان هر کیلوگرم سیبزمینی را 350 تا 500 تومان میفروشند اما این محصول در میادین ترهبار حدود 1000 تومان فروخته میشود. همچنین قیمت تمامشده سیبزمینی نوبرانه جیرفت کیلویی 700 تومان است اما در بازار بیش از 1400 تومان عرضه میشود.
وی با بیان اینکه افزایش قیمت سیبزمینی در بازار مصرف ارتباطی به کمبود و صادرات بیش از حد ندارد، اظهار کرد: حدود 200 هزار تن سیبزمینی به کشورهای مختلف صادر شده است و تنها عامل افزایش قیمت سیبزمینی در بازار داخلی، انحصاری بودن مبادی عرضهی محصولات کشاورزی و ادارهی غرفههای میادین ترهبار توسط دلالان و سودجویان است.
رییس اتحادیه سیبزمینیکاران پیشنهاد کرد: این اتحادیه آمادگی دارد بر اساس قانون افزایش بهرهوری با در اختیار گرفتن مدیریت تولید و بازار سیبزمینی، وضعیت تولید، صادرات و قیمت آن را در بازار داخلی و خارجی تنظیم کند.
ایران با تولید سالانه پنج میلیون تن سیبزمینی در رتبه چهاردهم تولید این محصول در جهان قرار دارد و هر ساله حدود 200 هزار تن سیبزمینی را به کشورهای عراق، ترکمنستان، افغانستان و آذربایجان صادر میکند.
انتهای پیام