همایش حفاظت و مرمت در موزه‌ی ملی ایران آغاز شد

سازمان میراث فرهنگی به‌دنبال ایجاد تشکل مرمت‌گران

دهمین همایش حفاظت و مرمت اشیای تاریخی - فرهنگی و تزیینات وابسته به معماری پس از یک دوره وقفه، با استقبال نسبتا کم پژوهشگران و بدون حضور رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آغاز شد.

دهمین همایش حفاظت و مرمت اشیای تاریخی - فرهنگی و تزیینات وابسته به معماری پس از یک دوره وقفه، با استقبال نسبتا کم پژوهشگران و بدون حضور رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آغاز شد.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، صبح امروز (سه‌شنبه، 24 بهمن‌ماه) همایش دو روزه‌ی «حفاظت و مرمت اشیای تاریخی - فرهنگی و تزیینات وابسته به معماری» در موزه‌ی ملی ایران در حالی آغاز به کار کرد که براساس اعلام روابط عمومی سازمان، قرار بود رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هم در آن حضور داشته باشد؛ اما به جای او معاون میراث فرهنگی به این همایش آمد.

در ابتدای این همایش که با حدود یک ساعت تأخیر آغاز شد، سرپرست پژوهشکده‌ی حفاظت و مرمت گفت: برگزاری این همایش، شیرینی خاصی دارد زیرا پس از گذشتن اتفاقاتی که در چند سال اخیر برای این پژوهشکده رخ داده، شاهد برپایی دوباره‌ی همایش هستیم و می‌بینیم فعالیت‌های پژوهشکده همان‌طور که انتظار می‌رفت، ادامه پیدا کرده است.

شهزاد امین‌شیرازی با اشاره به این‌که با وجود تنگناها پس از یک سال تأخیر، این همایش را دوباره برگزار می‌کنیم، اظهار کرد: در همایش‌های تخصصی‌ای که در کشور سراغ داریم، برگزاری دهمین دوره‌ی یک همایش در مدت 16 سال، نشان‌دهنده‌ی اتفاقات خوب در آن حوزه است و همچنین این‌که اعضا و کارشناسان آن حوزه دارای بلوغ و حرف‌های قابل اتکا هستند.

وی ادامه داد: امیدوارم با شنیده شدن‌، دیده شدن و ارائه شدن نظرات، اتفاقات بزرگی را در عرصه‌ی حفاظت و مرمت اشیا شاهد باشیم.

به گفته‌ی او، بیش از 100 مقاله برای این همایش گرفته شده که اعضای هیأت علمی پس از بررسی، 20 مقاله را در محورهای تعیین‌شده، 20 مقاله را به‌شکل پوستر و 42 مقاله را برای چاپ در کتاب چکیده‌ی مقالات انتخاب کردند. محورهای مشخص‌شده برای این همایش نیز حفاظت از ارزش‌های نهفته در میراث فرهنگی منقول، حفاظت از اشیا در مخازن‌، مدیریت بحران و کاربرد علوم در حفاظت و مرمت است.

به گزارش ایسنا‌، در بخش دیگری از افتتاحیه‌ی این همایش، رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: با همکاری همه‌ی اعضای پژوهشکده‌ی حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی، پس از یک دوره وقفه توانستیم سهم خود را در استمرار این حسنه‌ی 16 ساله ادا کنیم. این همایش از سال 1375 مجالی برای فراگیری، تبادل نظر،‌ انتقال تجربیات و معرفی جنبه‌های مختلف رشته‌ی حفاظت و مرمت بوده و به‌عنوان نسل مشترک علم و هنر، موفقیت‌های چشمگیری داشته است. این همایش در مقایسه با دیگر همایش‌های تخصصی، در جلب مخاطبان از ویژگی‌های خاصی برخوردار است و همین امر می‌تواند ضامن پویایی فضای علمی همایش باشد.

پریسا محمدی تأکید کرد: اعتقاد بر این است که پژوهشکده‌ی حفاظت و مرمت مانند گذشته، به پشتوانه‌ی تمام همراهانش نقشی کلیدی در جهت‌دهی و راهنمایی اقدامات پژوهشی می‌تواند داشته باشد. این امر میسر نمی‌شود مگر این‌که پژوهشگران‌، پژوهشکده‌ی حفاظت و مرمت را خانه‌ی خود بدانند.

در ادامه‌ی این همایش، معاون میراث فرهنگی کشور گفت: امر حفاظت و مرمت قبل از این‌که یک کار تکنیکی و فنی باشد، یک امر فلسفی و عقلی است، امری است که زمینه‌ی حفاظت از اصالت فرهنگی جامعه را دنبال می‌کند.

مسعود علویان‌صدر اظهار کرد:‌ امر حفاظت به‌دنبال این است که بتواند یک پشتوانه‌ی قوی برای جامعه باشد و به بالندگی آن کمک کند. حفاظت یعنی حفاظت از اندیشه‌های والا، فکرها و ارزش‌هایی که موجب اعتلای یک جامعه شده‌اند.

او حفاظت از میراث فرهنگی را یک مسأله‌ی فرهنگی دانست و ادامه داد: مرمت شاید یک دستورالعمل نباشد و به یک فهم درست از ارزش‌های موجود در جامعه مربوط شود.

وی با تأکید بر این‌که حفاظت باید در بطن جامعه نهادینه شود‌، بیان کرد: حفاظت پایه‌یی، برای حفاظت از ارزش‌های اصیل مردمی است. میراث فرهنگی یک بصیرت فرهنگی و آگاهی است که باید در قالب‌های مختلف جامعه ظهور و بروز پیدا کند. به همین دلیل، انتقال فرهنگ به نسل آینده اصلی‌ترین رسالتی است که حفاظت دنبال می‌کند. در این راستا شاید مهم‌ترین کار ایجاد یک تشکل است تا جامعه‌ی مرمتگران کشور در کنار هم باشند.

علویان‌صدر در بخش دیگری از سخنان خود‌ اظهار کرد: آنچه اکنون در دانشگاه‌های ما به‌عنوان معماری مورد توجه قرار می‌گیرد بیشتر به معماری غربی مربوط است و با معماری سنتی و اسلامی و بویژه حفاظت از آن‌ها بیگانه است. بنابراین اگر ما حفاظت از آثار را دنبال می‌کنیم باید ابتدا پایه‌های اندیشه را درست کنیم.

معاون میراث فرهنگی کشور با اشاره به این‌که بیش از دومیلیون و 100هزار شیء فقط در بخش دولتی وجود دارد، گفت: به‌جز این، بناها و تزیینات هم به این آثار اضافه می‌شوند و معادل این مقدار‌، اشیای مجاز فرهنگی هم ممکن است در اختیار مردم باشد که باید شناسایی شوند. به همین دلیل، این ظرفیت به بستری از متخصصان نیاز دارد تا در این حوزه فعالیت کنند. در این راستا سازمان میراث فرهنگی ایجاد این تشکل‌ها را در حوزه‌ی مرمت آثار دنبال می‌کند.

او با اشاره به فعالیت بخش خصوصی و ایجاد آزمایشگاه‌های تخصصی، ادامه داد: بخش خصوصی برای یافتن مرمت‌گران، به‌دنبال اشخاصی است که از آن‌ها بهره‌مند شود و ایجاد نشدن این تشکل‌ها، مشکلاتی را به‌وجود می‌آورد.

علویان‌صدر معتقد است: ما در حوزه‌ی مرمت، یک گپ تاریخی داریم و آن هم تربیت نکردن تکنسین است و تکنسین‌هایی را که بتوانند به حوزه‌های مختلف ورود پیدا کنند، کم داریم.

او افزود: امیدوارم فرصت تربیت این افراد فراهم شود. ما باید کم‌کم خود را از حفاظت سنتی و به حفاظت مدرن برسانیم.

به گزارش ایسنا، در پایان افتتاحیه‌ی این همایش، پورتال اولین همایش بین‌المللی فرسودگی زیستی در میراث فرهنگی و تاریخی که اردیبهشت سال آینده برگزار می‌شود، رونمایی شد.

همایش «حفاظت و مرمت اشیای تاریخی - فرهنگی و تزیینات وابسته به معماری» امروز و فردا در موزه‌ی ملی ایران برپاست و درآن مقالاتی در حوزه‌ی حفاظت و مرمت ارائه می‌شوند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۴ بهمن ۱۳۹۱ / ۱۲:۳۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91112414656
  • خبرنگار : 71219