معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: سالانه حدود دو میلیون و 900 هزار تن برنج نیاز مصرفی کشور است که امسال دو میلیون و 200 هزار تن از این محصول در داخل تولید شد و 700 هزار تن برنج کسری کشور باید وارد شود.
ناصر توکلی در نشست خبری که به مناسبت دهه فجر برگزار شده بود، در پاسخ به خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) مبنی بر علت افزایش قیمت برنج علیرغم کافیبودن میزان تولید و واردات اظهار کرد: برنج ایرانی از نظر طعم، کیفیت و پخت سرآمد برنجهای تولیدشده در جهان است و منطقی نیست که علت افزایش قیمت برنج را رونق بازار برنج خارجی بدانیم.
وی گفت: وزارت جهاد کشاورزی مسوولیت تولید محصولات کشاورزی را دارد که در حال حاضر وضعیت خوبی در تولید داریم اما این محصولات از تولید تا مصرف با چند برابر قیمت عرضه میشود که رسانهها مسوولیت مهمی در آگاهسازی جامعه دارند؛ به عنوان نمونه مرکبات پس از خرید از باغداران توسط عدهای که در بازار اخلال ایجاد میکنند به چهار برابر قیمت فروخته میشود.
توکلی از تولید 118 میلیون تن محصولات کشاورزی در سال جاری خبرداد و افزود: امسال دو میلیون و 200 هزار تن برنج، 15 میلیون تن گندم، 19 میلیون تن علوفه به عنوان محصولات استرتژیک تولید شده است.
به گفته معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی 95 درصد محصولات کشاورزی مورد نیاز مردم در داخل تولید میشود و هیچ نیازی به واردات محصولات باغی نداریم.
وی تصریح کرد: کشاورزی ایران امروز در جایگاهی قرار دارد که در 29 محصول اساسی جزو 20 کشور برتر جهان بهشمار میرود و تولیدات این بخش از اوایل انقلاب تاکنون بیش از چهار برابر شده است.
بهرهوری بخش کشاورزی باید 3 برابر شود
توکلی افزود: در حال حاضر 4.5 میلیون کشاورز در 17.5 میلیون هکتار اراضی کشاورزی فعال هستند و در صدد هستیم میزان بهرهوری را به سه برابر وزن موجود برسانیم.
معاون امور تولیدات گیاهی با بیان اینکه امسال بیش از یک میلیون و 200 هزار تن مازاد نیاز کشور، محصولات باغی تولید شده است تاکید کرد: نه تنها هیچ نیازی به واردات محصولات باغی نداریم بلکه باید با توجه به افزایش کمی و کیفی تولید این محصولات، به فکر صادرات باشیم چراکه ایران در جایگاه مناسبی در میان کشورهای آسیای میانه و کشورهای اسلامی از جمله عراق، افغانستان، سوریه و ... دارد.
وی محصولات کشاورزی ایران را سرآمد محصولات تولید شده جهان از نظر سلامت دانست.
توکلی دربارهی طرح مکانیزاسیون برنج عنوان کرد: یکی از وظایف وزارت جهاد کشاورزی ورود به مکانیزاسیون برنج است که در این طرح به دنبال اقتصادی کردن عملیات کاشت، داشت و برداشت برنج هستیم و در این راستا کاهش مصرف انرژی در واحد سطح در دستور کار قرار گرفته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با توجه به گرم شدن اقلیم و کاهش نزولات آسمانی به جای استفاده از ماشینآلات پر مصرفی مانند تراکتور باید از دستگاههایی مانند نوتیلیج استفاده کرده تا زمان و میزان مصرف انرژی در عملیات کاشت، داشت و برداشت کاهش یابد.
پرداخت 2 میلیارد تومان به مکانیزاسیون برنج
او درباره اعتبارات اختصاص یافته در زمینه مکانیزاسیون برنج بیان کرد: طی دو سال گذشته تامین اعتبار مناسبی در مکانیزاسیون برنج صورت گرفته که میتوان به حمایت 20 میلیارد تومانی از محل کمکهای فنی - اعتباری اشاره کرد. این اعتبارات در اختیار استانها قرار گرفته و کشاورزان میتوانند از طریق صندوق توسعه کشاورزی در قالب مشارکت و یا برای خرید این ماشینآلات به صورت یارانهای مستقیم یا کمک بلاعوض از 20 تا 40 درصد از این تسهیلات استفاده کنند.
توکلی درباره برنامه کشت در خارج از کشور عنوان کرد: در طرح کشت برون مرزی درصدد استفاده از ظرفیتهای کشور آسیای میانه به ویژه کشورهای همسایه و اسلامی در راستای تامین نیازهای داخلی کشور هستیم که در حال حاضر از طریق سرمایهگذاری بخش خصوصی و با حضور کارشناسان و فارغالتحصیلان بخش کشاورزی در حال انجام است.
خرید 2000 هکتار زمین کشاورزی در گرجستان
وی افزود: در حال حاضر از طریق سرمایهگذاری صندوق توسعه بخش کشاورزی در کشور گرجستان حدود 2000 هکتار زمین خریداری شده تا مقدمات برای کاشت فراهم شود.
به گفته معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی اولویت اول برای کشت ذرت و دانههای روغنی است اما در عین حال در طرح کشت برون مرزی از اقلیم کشورهای مورد نظر تبعیت خواهد شد.
توکلی ادامه داد: در حال حاضر چینیها در برزیل بیش از دو میلیون هکتار زمین خریده اند و فرانسویها نیز درحال تولید مرغ و نهادههای مورد نیاز آن در چین هستند چراکه در دنیای امروز از ظرفیتها و فرصتهای دیگر کشورها برای افزایش تولید ملی استفاده میشود.
تولید 15 میلیون تن گندم در امسال
وی در پاسخ به ایسنا مبنی بر وضعیت تولید گندم در کشور اظهار کرد: براساس گزارشهای فنی رسیده از میزان سطح زیر کشت و مزارع کشور تا امروز وضعیت خوبی در تولید گندم شاهد بودیم و با وجود این که براساس آمار فائو در سال گذشته 13 میلیون تن گندم تولید شد و برآورد تولید امسال این محصول 15 میلیون تن است.
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی افزود: متوسط عملکرد گندم در واحد سطح چهار تن بوده که امیدواریم در آینده سطح عملکرد این محصول در واحد سطح را افزایش دهیم.
توکلی عنوان کرد: امسال براساس قرارداد منعقد شده با شرکت پتروشیمی سه میلیون و 200 هزار تن کود اوره در اختیار بخش کشاورزی قرار خواهد گرفت. همچنین 700 هزار تن کود فسفات مورد نیاز امسال تولید شد که در اختیار کشاورزان قرار میگیرد و تاکنون بیش از 100 هزار تن آن خریداری و حمل شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از چهار میلیون تن انواع کود برای سال 91 و 92 تامین خواهد شد و در سال زارعی پیش رو مشکلی از نظر تامین کود اوره نخواهیم داشت اما باید با استفاده از تکنولوژی روز دنیا از کود مورد نیاز استفاده کنیم تا هر دانه کود در کنار ریشههای محصولات کشاورزی قرار بگیرد و اثرگذاری خود را داشته باشد.
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد: براساس مأموریتی که دولت به شرکت پتروشیمی محول کرده تامین کود مورد نیاز بخش کشاورزی از وظایف این شرکت به شمار رفته و نگرانی از نظر تامین کود تعیین شده در قرارداد منعقده به دلیل افزایش صادرات ناشی از بالا رفتن نرخ ارز وجود ندارد.
تولید بیش از 19 میلیون تن علوفه در امسال
توکلی همچنین در پاسخ به خبرنگار ایسنا مبنی بر وضعیت تولید علوفه در کشور عنوان کرد: در حال حاضر بیش از 19 میلیون تن علوفه در کشور تولید میشود و هیچ نیازی به واردات علوفه خشبی نداریم.
به گفته وی 4.5 میلیون تن ذرت در کشور نیاز است که در حال حاضر 2.5 میلیون تن در داخل کشور تولید شده و تا پایان برنامه پنجم ظرفیتها باید به گونهای افزایش یابد تا بتوانیم نیاز مصرفی داخلی کشور را تامین کنیم.
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در زمینه تولید دانههای روغنی نیز رشد قابل توجهی داشتهایم و امسال موفق به افزایش میزان تولید تا 35 درصد و افزایش سطح زیر کشت دانههای روغنی تا 40 درصد شدهایم. همچنین امیدواریم در تامین دان مرغ که بیش از 80 درصد آن از طریق واردات تامین میشود بتوانیم گامهای خوبی برداریم.
وی درباره وضعیت تأمین بذور در کشور اظهار کرد: با توجه به برنامههای موجود در سال آینده هیچ مشکلی ازنظر تامین بذر گندم ، پنبه و دیگر محصولات نخواهیم داشت. همچنین با هفت کارخانه تصفیه پنبه قرارداد منعقد شده است.
توکلی در ادامه درباره طرح شناسنامهدار کردن محصولات کشاورزی عنوان کرد: در این طرح درصدد هستیم ضمن جمعآوری مشخصات همه تولیدکنندگان به ویژه در بخش سبزی و صیفی و نظارت بر تولید محصول سالم و فرآیند کاشتها و برداشت به جایگاهی برسیم تا مبدا و مقصد تمامی محصولات تولید شده در کشور مشخص شود.
با ابلاغ قانون انتزاع به وزارت کشاورزی نباید منتظر معجزه بود
وی درباره طرح انتزاع وظایف بازرگانی بخش کشاورزی از وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: باید منتظر باشیم تا در این طرح که کلیات آن در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است مشخصا چه وظایفی به وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ میشود اما پس از تصویب و ابلاغ این قانون نباید منتظر معجزه بود و باید با برنامهریزی و سازماندهی به اجرای برنامههای جامع پرداخت.
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی افزود: با اجرای طرح انتزاع میتوان تولید و بازار محصولات کشاورزی را به صورت یکپارچه مدیریت کرد و وزارت جهاد کشاورزی میتواند برنامههای خود را براساس نیاز داخلی و بازارهای جهانی به اجرا گذارد.
توکلی درباره طرح الگوی کشت عنوان کرد: از سالهای گذشته الگوی کشت در کشور وجود داشته است چرا که نمیتوان بدون رعایت الگوی کشت محصول تولید کرد اما با توجه به طرحهایی که در قانون پیشبینی شده طرح الگوی کشت ساماندهی شده که امیدواریم با تصویب طرح انتزاع بتوان وضعیت تولید و مصرف را ساماندهی کرد.
وی ادامه داد: بخش کشاورزی یکی از بخشهای تولیدی ریسکپذیر در دنیا بوده و نمیتوان برنامههای آن را بدون توجه به نوسانات 10 تا 15 درصدی اجرا کرد چراکه حتی اگر الگوی کشت ارائه شده مناسب باشد بدون در نظر گرفتن اتفاقاتی مانند خشکسالی، تگرگ، سیل، طوفان و ... میزان دقیق تولید مشخص نخواهد بود.
انتهای پیام