یادداشت تفاهم امضا شده بین ایران و آرژانتین درباره "آمیا" همچنان بهعنوان خبر اول آرژانتین در محافل سیاسی و رسانهیی این کشور مطرح است و به همین دلیل بیشترین حجم اخبار رسانههای داخلی آرژانتین را به خود اختصاص میدهد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه لاناسیون شامگاه جمعه (13 بهمن ماه 1391) درخبری فوری اعلام کرد که انجمنهای آمیا و دایا پس از بحثهای طولانی و همچنین نشست با وزیر امور خارجه و ارائه اصلاحیهای برای ضمیمه شدن به یادداشت تفاهم دو کشور که بعداً از سوی وزیر خارجه رد شد، به این نتیجه رسیدند که ضمن رد یادداشت تفاهم امضا شده بین دوکشور از دولت درخواست کنند که درباره یاداشت تفاهم جدیدی که مشتمل بر نظرات آمیا، دایا و خانوادههای قربانیان باشد، با دولت ایران به مذاکره بنشیند.
گییرمو بورخر در مصاحبه با روزنامه لاناسیون گفته است: این یادداشت تفاهم بسیار ما را شگفت زده و ناراحت کرد. نه قبل و نه در دوران مذاکرات با ما مشورت نشد از ما نظرخواهی نشد. وی که به همراه وکیل آمیا سخن میگفت، افزود که معتقدیم که این یادداشتتفاهم خارج از قانون اساسی باشد.
همچنین روز چهارشنبه انجمن آمیا، بیانیه صادر کرد که مشتمل بر الحاقیهای بر یادداشت تفاهم ایران و آرژانتین بود و در آن ضمن اشاره به سخنان وزیر خارجه در نشست با انجمنهای یهودی خواسته بود تا تلاش خود را برای جلب توافق ایران به منظور الحاق این ضمیمه بهکار برد. در ضمیمه مورد اشاره، نقش کمیسیون به یک ناظر ساده تقلیل داده شده و صرفا بهعنوان ابزاری در جهت تأمین امنیت و تضمین بازجویی از اتباع ایرانی درآمده بود. این بیانیه و الحاقیه آن به سرعت از سوی دولت رد شد.
رژیم صهیونیستی از ابتدای انتشار خبر امضای یادداشت تفاهم به شدت آن را رد کرد. ابتدا وزارت خارجه این رژیم با صدور بیانیهای ضمن ابراز "ناخشنودی عمیق" از امضای این یادداشت تفاهم، آمده بود: "هنگامی که مذاکرات بین ایران و آرژانتین آغاز شد همواره درخواست کردیم که دولت آرژانتین ما در جریان آن چه در حال روی دادن است قرار بدهد، اما هیچ گونه پاسخی در این زمینه از سوی مقامات آرژانتینی دریافت نکریدم و ما به وضوح درباره این مساله نگران هستیم."
در ادامه سفیر آرژانتین در اراضی اشغالی برای ارائه توضیحات به وزارت امور خارجه اسراییل فراخوانده شد و معاون وزیر امور خارجه این رژیم به سفیر آرژانتین گفت: "مثل این است که از یک قاتل دعوت کنید در تحقیقات درباره جنایتهای خود شرکت کند".
در واکنش به این اقدامات، وزارت خارجه آرژانتین با صدور بیانیهای اعلام کرد که تصمیمگیری درباره مسائل داخلی موضوعی حاکمیتی است که ربطی به دیگران ندارد و درباره موضوع آمیا نیز به دلیل این که هیچ شهروند اسراییلی در آن کشته نشده است، بنابراین دولت آرژانتین لزومی به ارائه گزارش به اسراییل نمیبیند. سفیر رژیم صهیونیستی در آرژانتین نیز به وزارت خارجه احضار و هکتور تیمرمن ضمن ابراز تعجب و ناخرسندی از این که دولت اسراییل سفیر آرژانتین را برای ایراد توضیحات احضار کرده است، درخواست این کشور برای ادای توضیحات درباره توافق با ایران را به دلیل این که تصمیم مستقل دولت آرژانتین است و هیچ ارتباطی با اسراییل ندارد، رد کرد.
در این زمینه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهار کرد: "ما میگوییم که ایرانیها وظیفه دارند به منظور این که عاملان این جنایت وحشتناک در دادگاه محاکمه شوند، با مقامات آرژانتینی کاملاً همکاری کنند. رابرت جاکسون، معاون وزارت امور خارجه آمریکا در مصاحبه با روزنامه میامی هرالد اظهار کرد که دولت آمریکا تردید دارد که از طریق کمیسیون حقیقتیاب راهحل منصفانهای برای مساله آمیا پیدا شود.
وزیر امور خارجه کانادا نیز در ادامه سیاستهای خصمانه کشورش علیه ایران اعلام کرد: "من نگران بیطرفی تحقیقات هستم که پیرامون بمبگذاری در آمیا با (شرکت) ایران انجام میشود. به این دلیل که شواهد موثقی وجود دارد که حاکی از آن است که ایران در این حملات تروریستی نقش داشته است. ایران از سازمانهای تروریستی از قبیل حماس و حزب الله که قومکشی یهودیان را تحریک میکنند، حمایت میکند. امضای این یادداشت تفاهم مثل این است که ایران در حال انجام تحقیقات درباره خود است."
سازمان دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد: «از خبر توافق ایران و آرژانتین برای انجام تحقیات پیرامون حملات تروریستی به آمیا شگفتزده شده است. درست هنگامی که پرونده به جریان افتاده بود، این توافق میتواند در روند تحقیقات قضایی پرونده تاثیرگذار باشد».
انتهای پیام