عمق آبهای زیرزمینی در دشت ارسنجان، واقع در مرکز استان فارس، طی 15 سال گذشته بالغ بر 18 متر افت داشته است.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه فارس، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آب منطقهای فارس، دشت ارسنجان با مساحت 283 کیلومتر مربع، در حوزه شمالی استان فارس قراردارد. مساحت دشت با ارتفاعات آن معادل 870 کیلومتر مربع بوده و از آب و هوایی معتدل برخوردار است.
براساس این گزارش متوسط بارندگی سالانه در این ناحیه حدود 350 میلی متر بوده و بر طبق اعلام وزارت نیرو، دشت ارسنجان، دشت ممنوعه اعلام شده است.
این گزارش می افزاید: دشت ارسنجان از جمله دشتهای حاصلخیز و مستعد کشاورزی در استان فارس محسوب می شود که بر اساس آحرین سرشماری انجام شده در سال 88، تعداد 682 حلقه چاه،8 رشته قنات و 17 دهنه چشمه در آن موجود است.
متاسفانه در پی خشکسالیهای سالهای گذشته و بهره برداری بیرویه در این ناحیه، تعداد 228 حلقه چاه و 12 دهنه چشمه به طور کامل خشک و غیر قابل استفاه شده است.
بر اساس اندازهگیریهای انجام شده، این دشت با افت سطح آب زیرزمینی روبرو است، به طوری که بررسیها نشان میدهد طی 15 سال معادل 18.3 متر از کل سطح آب سفره زیرزمینی این دشت افت کرده و پیامدهای آن، با کم آبی چاههای عمیق و خشکی چاههای نیمه عمیق نمایان شده است.
متاسفانه دشت ارسنجان با مشکل پیشروی آب شور نیز دست به گریبان است. بطوری که طی 10 سال گذشته، به نحو چشمگیری از کیفیت آب سفره آبرفتی کاسته شده و سفره به تدریج روند شورشدن را در پیش گرفته که این امر مشکلات بسیاری را به همراه داشته است.
به گزارش ایسنا، کارشناسان آب منطقهای فارس در بخشی از این گزارش توصیه کردهاند که برای برون رفت از مشکلات فعلی، حفر چاههای غیرمجاز کشاورزی با کمک کشاورزان کنترل شده، استفاده از روشهای مصرف بهینه آب نهادینه و آب موجود برای مصارف صنعتی و توسعه کشتهای گلخانهای بیشتر از سایر انواع کشتها استفاده شود.
این کارشناسان با تاکید براینکه کشور ایران سرزمینی کم آب به شمار میرود که تحت تاثیر عوامل زیست محیطی جهانی و بخشی نیز متاثر از دخل و تصرف داخلی، با خشکسالی روبرو شده است به گونهای که شوری منابع آبی و پیشروی کویر، به معنای ظهور شرایط کویری است که بخشهای زیادی از این کشور پهناور را با بحران کم آبی و حتی بیآبی مواجه کرده است.
براین اساس مدیریت استفاده بهینه از آب و منابع آبی و تغییر نگرش در الگوهای بهره برداری از منابع آبی سبب میشود این بحران تا حدودی کنترل شده و ما و نسلهای آینده را از خطر مرگ دشتها رهایی بخشد.
انتهای پیام