یک کارشناس مسایل منطقه با بیان اینکه میان ایران و ترکیه اختلافاتی وجود دارد، خاطر نشان کرد: اختلافات موجود میان دو کشور قابلیت مدیریت و کنترل دارد این مسائل نمی تواند روابط دو کشور را تخریب کند زیرا آنکارا و تهران نیازمند یکدیگر هستند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،حسین علایی درباره تحولات نظامی و استراتژیک در منطقه در نشست ایران و ترکیه، فرصت و چالش همسایگی که صبح امروز (یکشنبه) در موسسه دیپلماسی ایرانی برگزار شد، گفت: اولین و مهمترین تحول این منطقه پایان جنگ نظامی آمریکا در افغانستان، دومین تحول گسترش ناتو در منطقه و سومین جنبشهای اجتماعی در کشورهای عربی است. هر یک از این تحولات بر روابط ایران وترکیه تاثیرگذار است.
وی با اشاره به سیاست خارجی آمریکا در دوران اوباما ادامه داد: وی تلاش میکند که از سیاستهای بوش فاصله بگیرد در دوران بوش برای حل مشکلات آمریکا مداخله نظامی مورد توجه قرار میگرفت اما دوران اوباما مصادف با پایان یافتن جنگ در افغانستان بود در واقع وی تلاش میکند تا از دیپلماسی هوشمندانه در منطقه استفاده کند.
این کارشناس مسایل منطقه خاطرنشان کرد: آمریکا در وضعیت فعلی به این نتیجه رسیده است که قدرتش در افغانستان و عراق زمینگیر شده است باید به نوعی این قدرتها را تقویت و به اصطلاح نظامیان را آزاد کند بر همین اساس اعلام عقبنشینی میکند البته این عقبنشینی به معنی تخلیه نیست.
وی با تاکید بر گسترش نقش ناتو در منطقه در سالهای اخیر تصریح کرد: در حال حاضر ناتو اهداف آمریکا در منطقه را دنبال میکند. در واقع جایگزین شدن ناتو به جای آمریکا یکی از تحولات مهم در خاورمیانه است. دیگر آمریکا شعار جنگ نمیدهد اما ممکن است در واقعیت عملیات نظامی انجام دهد و حتی بودجه نظامی آمریکا نسبت به سالهای گذشته کاهش محسوسی نداشته است.
رییس سابق ستاد مشترک سپاه پاسداران با بیان اینکه یکی از تحولات مهم دیگر در منطقه گسترش عملیات نظامی در خلیجفارس است اضافه کرد: آمریکا به دلیل اهمیت وجود ذخایر انرژی، این منطقه را اداره میکند و در اینجا تهدیدی به نام ایران را تعریف میکند و سامانه سپر دفاعی موشکی را بر اساس همین مساله مستقر میکند در واقع برای آمریکا در منطقه تنها امنیت خلیجفارس و اسراییل مهم است.
علایی با اشاره به تحولات جهان عرب گفت: زمانی که این تحولات در منطقه خاورمیانه رخ داد دو الگو پیش روی آنها بود اولین الگو متعلق به جمهوری اسلامی ایران بود که توانسته بود دیکتاتوری را کنار گذاشته و یک نظام دینی را بوجود آورد در مقابل الگوی حزب عدالت و توسعه بود که توانسته بود که حکومت دموکراسی سازگار با دین در ترکیه به وجود آورد. این حکومت سیاست مستقلی را با وجود روابطش با کشورهایی مانند آمریکا در پیش گرفت.
وی با بیان اینکه اکنون در منطقه شاهد کاهش تعداد دیکتاتورهای مادامالعمر هستیم، افزود: هم چنین در منطقه نقش روسیه کاهش یافته است و به نوعی آمریکا تلاش میکند که ساختارهای قدرت باقی مانده از روسیه را از بین برد که میتوان به تحولات لیبی و سوریه اشاره کرد.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به حضور گروههای تروریستی در سوریه افزود: اگرچه حکومت ترکیه مخالف حضور القاعدهییها در بلند مدت است اما در کوتاه مدت این افراد را تقویت میکند تا بدین شکل در سوریه صحنه برای از بین رفتن دشمنان در جنگ با یکدیگر بوجود آید.
علایی با تاکید بر اینکه اکنون فشار بر شیعه در جهان اسلام مشاهده میشود، خاطرنشان کرد: ترکیه سیاستهای خود را بر اساس منفعتگرایی تنظیم میکند همچنان که در جنگ ایران و عراق این کشور بیشترین منفعت را برده و اکنون بالاترین سود از تحریمهای اقتصادی علیه ایران میبرد. ترکیه براساس سیاست خارجی ده سال اخیر خود به دنبال ایفای نقش مرجع در منطقه است. کشورهای عربی نیز از نقش جدید ترکیه خشنود هستند زیرا پررنگ شدن ترکیه در منطقه را سپر مناسبی در برابر هلال شیعی میدانند.
این کارشناس مسایل منطقه با تاکید بر اینکه در حال حاضر در منطقه خلاء قدرت وجود دارد، گفت: ایران و ترکیه در درجه اول با یکدیگر همسایه هستند و ممکن است مسائل مشترکی امنیتشان را تهدید کند هم چنین این دو کشور در مسائل اقتصادی مکمل یکدیگر هستند. اما اختلافاتی نیز با یکدیگر دارند.
وی در پایان اظهاراتش با اشاره به اختلافات موجود میان ایران و ترکیه خاطرنشان کرد: از اختلافات موجود میتوان به این نکته اشاره کرد که ایران و ترکیه در دو اردوگاه جداگانه قرار دارند و این مساله باعث بروز اختلافاتی میان دو کشور شده است.
انتهای پیام