سرپرست ژئوپارک قشم تأکید کرد: ژئوپارک قشم از شبکهی جهانی ژئوپارکها حذف نشده است و همچنان برای ارتقای سطح خود در این شبکه فرصت دارد.
محمد داخته در گفتوگو با خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به وجود نام ژئوپارک قشم در شبکهی ژئوپارکهای آسیا - اقیانوسیه که زیرمجموعهی شبکهی جهانی ژئوپارکهاست، یادآوری کرد: شبکهی جهانی ژئوپارکها زیرمجموعهی یونسکو است. یکی از مهمترین شاخصهای این شبکه تعامل و ارتباط اعضا با یکدیگر و با شبکه است که بسیار اهمیت دارد. بنابراین برای اینکه این ارتباط بین اعضا تسهیل شود، دو شبکهی ژئوپارکهای اروپایی و آسیا - اقیانوسیه در شبکهی جهانی تشکیل شده است.
وی دلیل نبودن شبکهی ژئوپارکها برای قارهیها آمریکا و آفریقا را نبود ژئوپارک در قارهی آفریقا و ثبت فقط یک ژئوپارک در کل قارهی آمریکا که در برزیل قرار دارد، دانست و گفت: در استرالیا نیز فقط ژئوپارک «کاناوینکا» (kanawinka) و در خاورمیانه نیز فقط نام ایران ثبت شده است.
او دربارهی شرایط کنونی ژئوپارک قشم در شبکهی جهانی، با توجه به اخبار منتشرشده مبنی بر خروج این ژئوپارک از فهرست جهانی یونسکو، اظهار کرد: در جلسهی شبکهی جهانی ژئوپارکها، ارزیابها تأکید کردند که در هشتماه اخیر، در ژئوپارک قشم بیش از انتظار کار شده و این همه انرژی که گذاشته شده، خوب بوده است. ضمن آنکه هیچ کارت قرمزی هم به ژئوپارک قشم داده نشده است. البته یک نکته وجود دارد؛ ژئوپارک قشم پنج سال غیرفعال بود و از دو سالی که شبکهی جهانی به آن فرصت داده بود، گروه جدید فقط سهماه فرصت انجام کار داشت.
داخته گفت: در مدت شش سال استقرار گروه قدیم، هیچ اتفاقی در این ژئوپارک رخ نداده بود؛ اما به گفتهی ارزیابهای یونسکو، در مدت سهماه آخر فرصت دو سالهی یونسکو، گروه جدید خوب توانست کار کند.
سرپرست ژئوپارک قشم ادامه داد: ارزیابها بعد از بررسی دوباره، فرصت دیگری به قشم دادند و دو درخواست داشتند؛ نخست اینکه در اولین فرصت جنگل حرا به ژئوپارک قشم ملحق شود و دوم، فعالیتهایی مانند توسعهی راهها و مسیرها که با هزینهی بالا و گسترده شروع شده بود، به پایان برسد.
وی همچنین بیان کرد: شبکهی جهانی قبلا دربارهی توسعهی مرزها اشکالهایی به ما وارد کرده بود که اکنون برطرف شده است.
داخته اظهار کرد: ژئوپارک قشم در گذشته، سالانه فقط دویست سیصد میلیون تومان بودجه داشت، ولی امسال توانست دومیلیارد تومان بودجه بگیرد.
او با بیان اینکه قرار شده است پس از رفع ایرادهای واردشده، ارزیابها را برای بررسی دوباره مطلع کنیم، تأکید کرد: ژئوپارک قشم هنوز از فهرست جهانی یونسکو حذف نشده است و فرصت دوباره دارد تا در شبکهی ژئوپارکهای آسیا - اقیانوسیه خود را ارتقا دهد تا نامش در شبکهی جهانی تثبیت شود. اکنون ژئوپارک قشم حد نصاب امتیازهای شبکههای جهانی را دارد و در معرض خروج از این شبکه نیست.
داخته گفت: شبکهی جهانی برای ثبت هر اثر طبیعی، تاریخی و فرهنگی در ژئوپارک، امتیازی را میدهد و معمولا تعداد آثار در یک ژئوپارک به سه چهار اثر میرسد. در حالی که 25 اثر در ژئوپارک قشم بهعنوان اثر طبیعی و تاریخی ثبت ملی شدهاند.
سرپرست ژئوپارک قشم همچنین به همکاری نکردن سازمان محیط زیست برای الحاق جنگل حرا به این ژئوپارک اشاره و اضافه کرد: در حالی که 70 درصد این جنگل در جزیرهی قشم و 30 درصد آن به سمت سرزمین اصلی است و ما برنامههای حمایت از حرا را انجام میدهیم و چهار گارد ژئوپارک در حرا مستقرند، ولی سازمان محیط زیست در الحاق حرا به ژئوپارک قشم همکاری لازم را ندارد.
انتهای پیام