اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان سمنان دربارهی دلایل رخ دادن تخریب در بافت تاریخی سمنان توضیح داد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در سمنان، پس از انتشار خبری به نقل از یکی از کارشناسان طرح بازسازی بافت تاریخی سمنان مبنی بر اینکه «با تأخیر در برگزاری جلسهی شورای فنی سازمان میراث فرهنگی برای تصویب طرح بازسازی بافت تاریخی سمنان، چند بنای دیگر در این بافت تخریب شدند» اداره کل میراث فرهنگی این استان توضیحاتی را به این شرح منتشر کرد:
«یکی از وظایف اصلی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که براساس مصوبهی مجلس شورای اسلامی برعهدهی این سازمان نهاده شده است، بررسی طرحهای مرتبط با بافتها و محوطههای تاریخی، اعلام نظر قطعی این سازمان دربارهی طرحهای تهیهشده است. این روند در شورای فنی بافت تاریخی سازمان برای بررسی عدم مغایرت طرحها با ضوابط حفظ و احیای بافتها و محوطههای تاریخی انجام میشود. بیشک روند تخصصی یادشده برای حفظ اصالت معماری بومی و روانسازی و بهسازی زندگی معیشتی ساکنان بافت تاریخی است و جهت جلوگیری از نگرش یکسویه طرحها و اعمال نفوذ رانتخواران حوزههای ساختمان و ... الزامی است و احترام به آن، مصداق بارز محترم شمردن قانون مجلس شورای اسلامی و حقوق شهروندی ساکنان بافتهاست، فرافکنی و فشارهای غیرمنطقی شرکت مهرازان اردیبهشت مشاور طرح ساماندهی اطراف امامزاده یحیی (ع) در جهت کسب تأییدهی طرح، صرفا در جهت تسریع در کسب منافع مالی بوده، که از نظر این سازمان قابل قبول نخواهد بود و ادامه روند قانونی و تخصصی بررسی طرح، امری است بجا و ضروری.
تخریبهای صورتگرفته در بافت تاریخی علیرغم مکاتبات و تذکرات متعدد از سوی این اداره کل، متأسفانه شهرداری سمنان و شرکت نوسازی و بهسازی سمنان با استفاده ابزاری از قوانین نسبت به تخریب بناها قبل از تهیه و تصویب طرح اقدام گردیده است و بارها مراتب به مسئولان محترم تذکر داده شده است که وضعیت فعلی بافت تاریخی گواه بر آن است، خبر تخریب بنایی مسکونی و در حال بهرهبرداری در کوچهی شهاب که در مالکیت ادارهی اوقاف و امور خیریه استان بوده و بهعنوان بنای باارزش تاریخی در طرح تفصیلی مشخص گردیده است و با توجه به اینکه بنای مذکور در فهرست آثار ملی ثبت نگردیده است و حفظ و حراست از آن طبق قوانین طرحهای تفصیلی و وظایف تعریفشده در بهسازی بافتهای تاریخی در برنامهی چهارم توسعه برعهدهی شهرداری سمنان بوده که شهرداری سمنان علاوه بر عدم عمل به وظایف قانونی، بدون کسب نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان مسکن و شهرسازی بهصورت یکجانبه نسبت به تخریب اثر باارزش اقدام کرده است و جالبتر اینکه حتی شهرداری سمنان با شرکت مهرازان اردیبهشت بهعنوان مشاور عالی خود در طرح بهسازی اطراف امامزاده یحیی (ع) نیز هیچ رایزنی در این خصوص انجام نداده است که این موضوع در نامه تذکر مشاور مذکور به سازمان نوسازی و بهسازی شهر سمنان کاملا مشهود است.
پیش از تذکر مشاور طرح، این اداره کل مراتب را در نامهای به مشاور، شهرداری منطقهی 1 و شرکت عمران و بهسازی و .... گوشزد کرد. این موضوع دلیل محکمی بر عدم توجه مدیریت شهری به قوانین حفاظت از بافتها و بناهای ارزشمند تاریخی است. سازمان نوسازی و بهسازی شهری بهعنوان بازوی اجرایی شهرداری در نوسازی و بهسازی بافتهای شهری شکل گرفته که متأسفانه عملکرد تخریبی این سازمان بیشتر از عملکرد بهسازی آن در بافت تاریخی بهچشم میخورد و کالبد بافت تاریخی سمنان مظلومانه خود را به تیغ ماشینآلات آن سپرده است.
بیشک در حفظ بافت تاریخی، همکاری همهجانبهی سازمانهای متولی شهری با رعایت ضوابط و مقررات حاکم بر بافتها که برگرفته از کنوانسیونهای بینالمللی است، الزامی است و عدم تمکین به قوانین مذکور که نظارت آن به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سپرده شده است، موجب از بین رفتن ارزشهای فرهنگی - تاریخی شهر خواهد شد. یقینا تفویض اختیارات قانونی ممکن به سازمان میراث فرهنگی میتواند در بهبودی شرایط تأثیر بسزایی داشته باشد و از تکرار پدیدار شدن مشکلات مشابه آینده جلوگیری خواهد شد.»
ایسنا آمادگی دارد توضیح دیگر نهادهایی را که در این مطلب به آنها اشاره شده است یا بخشهای دیگری را که در این مسأله دخیل هستند، منتشر کند.
انتهای پیام