علی ماهفروزی:

تهیه‌ی طرح جامع باستان‌شناسی باید در اولویت باشد

یک باستان‌شناس معتقد است: مهم‌ترین اقدام در حوزه‌ی باستان‌شناسی، تهیه طرح جامع است.

یک باستان‌شناس معتقد است: مهم‌ترین اقدام در حوزه‌ی باستان‌شناسی، تهیه طرح جامع است.

علی ماهفروزی در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره‌ی تأسیس خانه‌ی باستان‌شناسان، اظهار کرد: اولین نکته‌ای که در این‌باره می‌توان گفت این است که اگر یک کاری انجام شود، بهتر از این است که هیچ کاری انجام نشود؛ ولی مسأله این است که ابتدا باید طرح داشته باشیم و بعد به سراغ پروژه‌ها برویم.

او با اشاره به این‌که ایجاد خانه‌ی باستان‌شناسان یک پروژه است، گفت: در حوزه‌ی باستان‌شناسی هیچ طرح فرادست و جامعی نداریم تا در قالب آن بخواهیم پروژه تعریف کنیم، البته ایجاد خانه‌ی باستان‌شناسان اقدام خوبی است، ولی امیدوارم رییس سازمان میراث فرهنگی ابتدا دستور تهیه‌ی یک طرح جامع را بدهد. وقتی طرح جامع باستان‌شناسی داشته باشیم، آن‌وقت رابطه‌ی ما با توسعه‌ی جامعه، توسعه‌ی گردشگری و توسعه‌ی فرهنگی جهانی مشخص می‌شود. این موضوع از این نظر اهمیت دارد که ما در خاورمیانه زندگی می‌کنیم و نگاه گردشگری جهانی به این منطقه، بر پایه‌ی گردشگری فرهنگی است. در واقع حداقل 90 درصد گردشگران برای شناخت تمدن و فرهنگ‌های قدیمی به خاورمیانه سفر می‌کنند.

ماهفروزی ادامه داد: این فرهنگ‌ها و تمدن‌ها توسط کارشناسان موزه، مردم‌شناسان و زبان‌شناسان شناخته و معرفی می‌شوند؛ اما در اوج این اقدام، باستان‌شناسان قرار دارند. بر این اساس باید به سمت تهیه‌ی طرح جامع حرکت و مشخص کنیم که در باستان‌شناسی ایران چه رویکردی برای توسعه وجود دارد.

سرپرست هیأت کاوش «گوهرتپه» با بیان این‌که باید مشخص کنیم که آیا هنوز می‌خواهیم براساس رویکرد دهه‌های 30، 40 و 50 حرکت کنیم؟ گفت: ایجاد خانه‌ای با عنوان خانه‌ی باستان‌شناسان خوب است، ولی این کار یک طرح جامع نیست. ابتدا باید این طرح تهیه شود تا موضوعات مختلف مانند تعیین جایگاه باستان‌شناسانی که در گذشته زحمت کشیده‌اند، مشخص شود.

ماهفروزی درباره‌ی کارکرد و جایگاه خانه‌ی باستان‌شناسان نیز بیان کرد: یکی از مشکلات این است که حرفی زده می‌شود، اما هیچ کسی تکلیف خود را نمی‌داند. ما هنوز نمی‌دانیم این خانه در برابر پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی چه کاری می‌کند؟ آیا قرار است موازی با آن، در کنارش یا روبه‌روی پژوهشکده باشد؟ آیا قرار است به‌عنوان یک بخش خصوصی فعالیت‌ها را تسریع کند یا تعدیل؟ اگر این خانه در تهران افتتاح می‌شود قرار است چگونه از ظرفیت باستان‌شناسان در شهرستان استفاده شود؟ آیا همه‌ی آنچه مطرح می‌شود دربرگیرنده‌ی ظرفیت کل باستان‌شناسی ایران است؟

او تأکید کرد: بر این اساس، تدوین یک طرح جامع برای باستان‌شناسی کشور باید در اولویت باشد تا در مرحله‌ی بعد برای ارتقای باستان‌شناسی و وضعیت علمی دانشگاه‌ها و مسائل دیگر تصمیم‌گیری کنیم.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۰ دی ۱۳۹۱ / ۱۱:۱۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91101006027
  • خبرنگار : 71219