روزهای ابتدایی امسال بود که با تخریب بخشی از بافت تاریخی محلهی «خلف باغ یزد» در کنار بیتوجهی چندین و چند سالهی متولیان میراث فرهنگی، دوستداران این حوزه در استان یزد نسبت به وضعیت نابسامان حسینیهی «نقشین» بیش از پیش مشغول شد و هشدارها در اینباره بیشتر شدند.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با تخریبی که در روزهای نخست نوروز امسال در بافت تاریخی محلهی «خلف باغ یزد» صورت گرفت، حریم حسینیه تاریخی «نقشین» مورد تعرض جدی قرار گرفت و هر روز بیم آن میرفت که این بنای تاریخی باقی مانده از دورهی زندیه تخریب شود.
تخریب این بافت و وضعیت حسینیهی «نقشین» بهحدی ناگوار بود که حتا رییس انجمن صنفی هتلداران استان یزد نیز در اینباره در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، ابراز نگرانی کرد. او چهاردهم فروردینماه گفت: با تخریب بافت این محلهی تاریخی و مرمت نکردن بنای زندیهی حسینیهی «نقشین» این بنای تاریخی نفیس به نابودی نزدیک میشود.
محمدحسین محتاجالله با اشاره به ثبت این حسینیه در فهرست آثار ملی در سال 1384 و بیتوجهیهای متولیان به این بنا از آن زمان، بیان کرد: این حسینیه در چند سال گذشته گرفتار کمبود اعتبارات نیز بود و مسئولان میراث فرهنگی نبود اعتبار را عامل بیتوجهی و مرمت و بازسازی نشدن این بنای تاریخی اعلام کردهاند.
حدود 10 روز بعد از رسانهیی شدن تخریب بخشی از بافت محلهی «خلف باغ یزد» نخستین زمزمهها مبنی بر از بین رفتن حریم این حسینیه شنیده شد. خبرها میگفتند که شهرداری یزد طرحی دارد تا خانههای تخریبشده در بافت تاریخی یزد پارکینگ شوند. این خانهها چسبیده به حسینیهی «نقشین» بودند.
البته مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد 27 فروردینماه امسال دربارهی احتمال آسیب رسیدن بیشتر به بقایای این بافت، مانند حسینیهی «نقشین» با ایجاد پارکینگ، به خبرنگار ایسنا گفت: هرچند واحدهای مسکونی که در این محدوده تخریب شدهاند، در کنار سه بنای تاریخی از جمله حسینیهی «نقشین»، ساباط و هتل «مظفر» قرار دارند، ولی در پارکینگهای محلی فقط ماشینهای سبک تردد میکنند.
بهرام رضایی آن زمان، دربارهی وضعیت این حسینیهی تاریخی در طرح جامع جدید شهر یزد که آن هم در سال 1384 تصویب شده بود، اظهار کرد: در این طرح برای حفظ این حسینیهی تاریخی، گذر معروف به «12 متری» که به حسینیه منتهی میشود، با یک انحراف به خیابان اصلی «خلف باغ» میرسد.
به گزارش ایسنا، هرچند بحثهای مطرحشده در این زمینه نشان از توجه به این بنای باقیمانده از دورهی زندیه داشت، ولی تخصیص نیافتن اعتبار برای مرمت این حسینیه نکتهای بود که نمیتوان بهراحتی از آن گذشت. البته گویا مرمت در حسینیه بهصورت چراغ خاموش توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد در حال انجام بوده و مصالح ساختمانی انباشتهشده در حسینیه نیز نشان از این اتفاق داشته است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد 25 آذرماه امسال به رسانهها اعلام کرد که مرمت و ساماندهی حسینیهی تاریخی «نقشین» از سهماه پیش با اعتبار مصوب 500میلیون ریال آغاز شد و پس از تهیهی طرح توسط مشاوران و کارشناسان مرمت و تصویب آن در کمیتهی فنی اداره کل میراث فرهنگی، مراحل اجرای آن نیز توسط مجری و پیمانکاری با تخصص مرمت بنا و تزیینات و تحت نظر کارشناسان مرمت این اداره کل آغاز شد.
سامان کارگر بیشترین تخریبها در این حسینیه را مربوط به دوران پهلوی دانست و گفت: در دورهی پهلوی دخل و تصرفات زیادی در این تکیه صورت گرفته که بیشتر آنها در جبههی جنوبی و غربی و بهصورت تخریب و ساخت جدارهای ناهمخوان و از بین بردن طاقنماها و غرفهها بوده است.
به گزارش ایسنا، هرچند به گفتهی کارگر برخی تخریبها و الحاقات در این بنای متعلق به دورهی زندیه در دورهی پهلوی انجام شده، اما در شرایطی که حدود 30 سال از آن دوران میگذرد، چرا عمر عملیات ساماندهی و بازگرداندن شخصیت و هویت اصلی چنین بنای ارزشمندی باید فقط سهماه باشد؟! آن هم در بنایی که از جمله بناهای تاریخی ارزشمند شهر یزد است و آنچه آن را از سایر حسینیهها و تکایای شهر یزد متمایز میکند، وجود تزیینات کاشیکاری با نقوشی متفاوت از سایر بناهای مشابه آن است؟
انتهای پیام