بازتاب خواسته‌های باستان‌شناسان در بیانه‌ی پایانی یازدهمین گردهمایی باستان‌شناسی

باستان‌شناسان در بیانیه‌ی پایانی یازدهمین گردهمایی سالانه‌ی باستان‌شناسی بر لزوم تداوم این گردهمایی به‌صورت سالانه و ضرورت تخصص‌گرایی در سرپرستی پژوهش‌های باستان‌شناسی تأکید کردند.

باستان‌شناسان در بیانیه‌ی پایانی یازدهمین گردهمایی سالانه‌ی باستان‌شناسی بر لزوم تداوم این گردهمایی به‌صورت سالانه و ضرورت تخصص‌گرایی در سرپرستی پژوهش‌های باستان‌شناسی تأکید کردند.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مراسم اختتامیه‌ی یازدهمین گردهمایی سالانه‌ی باستان‌شناسی ایران عصر روز گذشته (سه‌شنبه، 28 آذرماه) با حضور جمع زیادی از باستان‌شناسان پیشکسوت و جوان ایرانی و نیز تعدادی باستان‌شناس خارجی در سالن اجتماعات موزه‌ی ملی ایران برگزار شد.

در بخشی از این مراسم که در آن، پیشکسوتان حوزه‌ی باستان‌شناسی درباره‌ی مدیریت پروژه‌های بزرگ سخن گفتند، دکتر محمود موسوی با بیان این‌که باستان‌شناسی در تاریخ ریشه دارد‌، گفت: روزی بود که ما جوان بودیم و در همایش‌هایی که گوش تا گوش اهل فرهنگ در آن‌ها حضور داشتند از سخنرانی‌های‌شان لذت می‌بردیم؛ اما این روزها، ما پیران امیدمان به تلاش و کوشش جوانان باستان‌شناس است. جوانان در این حوزه باید علم باستان‌شناسی را در ایران سرپا نگه دارند.

او با یاد کردن از فیروز باقرزاده که نشست‌های این‌چنینی را برگزار می‌کرد‌، از عباس مقدم - رییس پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی - قدردانی کرد که در نبود امکانات و منتهای عسرت و تنگدستی این همایش را برگزار کرد.

در ادامه، ناصر نوروز‌زاده چگینی مطالبی را بیان کرد با این عنوان که قصد دارد‌، برخی سوءتفاهم‌هایی را که در این همایش به‌وجود آمده است، برطرف کند‌.

این باستان‌شناس پیشکسوت با بیان این‌که باید کوشش کنیم همراه این کاروان (باستان‌شناسی) به سمت عزت و سربلندی برویم، گفت: امروز بزرگانی از حرفه‌ی باستان‌شناسی سخن گفتند و نشان دادند که ما دارای توان بالقوه و کافی هستیم که راه خود را ادامه دهیم. باید تلاش کنیم برای یافتن حقیقت از خواب بلند شویم و طبعا یکی از رشته‌هایی که این امکان برایش فراهم است رشته‌ی باستان‌شناسی است.

او تأکید کرد: باید با افزودن و چندوجهی کردن دانش خود، منشوری شویم تا هر نوری را از هر سویی که می‌تابد، منعکس کنیم.

چگینی ادامه داد: در این چند روز، بحث‌هایی درباره‌ی حفاظت مطرح شد و این نکته اهمیت بسیاری دارد که بدانیم نباید پژوهش را از حفاظت جدا کنیم.

وی با اشاره به برگزاری این گردهمایی، بیان کرد: به نظرم اکنون در نقطه‌ی خوبی قرار گرفته‌ایم و باید از این فرصت استفاده کنیم. شاید بعضی‌ها در آینده پشیمان شوند که در این گردهمایی مشارکت نکردند و این خواست و پیگیری رییس پژوهشکده بود که این کار را ممکن کرد. به همین دلیل، دعا می‌کنم این سررشته اینجا باقی نماند و کاروان راهش را به مقصد برساند.

به گزارش ایسنا،‌ در بخش دیگری از این مراسم، عباس مقدم - رییس پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی و دبیر علمی یازدهمین گردهمایی باستان‌شناسی - اظهار کرد: در روزهای اخیر، تعدادی از دانشجویان باستان‌شناسی از وضعیت آینده‌ی شغلی خود اظهار نگرانی کردند، بویژه این‌که حالا اصلا بودجه‌ی پژوهشی در پژوهشکده نداریم و برنامه‌ریزی برای پژوهش‌های هدفمند نمی‌توانیم انجام دهیم.

او در پاسخ به نگرانی دانشجویان باستان‌شناسی که در سالن حضور داشتند‌، خاطراتی را از کارهای میدانی خود و تجربه‌ی برخورد با یوسف مجیدزاده‌، جلیل گلشن،‌ زرین‌تاج شیبانی و حمیده چوبک بیان کرد و گفت: زمانی برای انجام پروژه‌های باستان‌شناسی به‌دلیل این‌که به اطلاعات خود اعتقاد زیادی داشتم، از اجبار به همکاری با برخی باستان‌شناسان دلگیر می‌شدم، ولی بعدها فهمیدم که چیزی نمی‌دانستم و از همان افراد، اطلاعات بسیار زیادی یاد گرفتم.

وی خطاب به دانشجویان رشته‌ی باستان‌شناسی اظهار کرد: دکتر مجیدزاده زمانی به من گفت که هنرمندان هیچ‌وقت گرسنه نمی‌مانند و باستان‌شناس مثل یک هنرمند است، پس شما هم نگران معیشت و شغل آینده‌ی خود نباشید.

مقدم در بخش دیگری از سخنانش درباره‌ی دغدغه‌هایی که نسبت به حضور باستان‌شناسان در محوطه‌های تاریخی وجود دارد‌، گفت: این‌که گاهی می‌گوییم چرا فلانی می‌رود و در یک محوطه کار می‌کند، دلیل دارد. ما نباید با دست خود سایت‌هایی را که داریم از میان ببریم. در این چند روز، به برخی باستان‌شناسان به‌دلیل حضورشان در محوطه‌های خاصی برای انجام کاوش انتقاد شد که امیدوارم دلخور نشوند، زیرا همه برای این موضوع دغدغه دارند.

وی تأکید کرد: این اشتباه مهلک پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی است که وقتی مجوز کاوشی را صادر می‌کند، دیگر کاری به آن هیأت ندارد در حالی که باید نظارت کاملی وجود داشته باشد.

او در پایان از مهرداد ملک‌زاده،‌ کوروش روستایی و حامد وحدتی‌نسب به‌عنوان اعضای کمیته‌ی علمی و نیز افراد دیگری که برای برگزاری این همایش همکاری کردند، بویژه دانشجویان رشته‌ی باستان‌شناسی دانشگاه تهران و تربیت مدرس تشکر کرد.

به گزارش ایسنا،‌ در پایان مراسم اختتامیه‌ی یازدهمین گردهمایی سالانه‌ی باستان‌شناسی ایران، مهرداد ملک‌زاده بیانیه‌ی این گردهمایی را خواند.

در برخی بندهای این بیانیه بر این موارد تأکید شده است:

- لزوم تداوم گردهمایی به‌صورت سالانه در آبان هر سال

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی صدور مجوزهای آینده برای کارهای میدانی را منوط به ارائه‌ی خلاصه مقاله در هر سال کند

- ضرورت تخصص‌گرایی در سرپرستی فعالیت‌های باستان‌شناسی که تشخیص احراز این تخصص با پژوهشکده‌ی باستان‌نشاسی است

- پژوهشکده‌ی باستان شناسی اصرار دارد که مراکز استان‌ها نیز تخصص‌گرایی را صرف نظر از خاستگاه و قومیت مد نظر داشته باشد

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی مُصر است تا در تمام فعالیت‌های میدانی و طرح‌های مشترک با دانشگاه‌ها و هیأت‌های خارجی، از برجسته‌ترین نیروهای خارجی استفاده شود

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی بر این باور است که طرح تحقیقاتی پرسش‌محور در اولویت باشد

- بر لزوم استفاده از علوم باستان‌شناسی و میان‌رشته‌یی تأکید شود

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی امیدوار است که با توجه به حمایت‌های انجام‌شده انتشارات هر سال با تداوم دنبال شود

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی تأکید دارد حفاظت در حین و پس از کاوش در اولویت باشد

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی اعتقاد دارد تأمین بودجه‌ی لازم، مهم‌ترین گام در فعالیت‌های میدانی است و برای پژوهش‌های پرسش‌محور باید بودجه‌ای جداگانه وجود داشته باشد

- حضور دائمی سرپرست که مجوز به نام او صادر شده، در تمام طول پروژه الزامی است

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی به تألیف واژه‌نامه‌ی باستان‌شناسی و علوم پیوسته اهتمام دارد

- پژوهشکده‌ی باستان‌شناسی اهتمام دارد از این پس، کاوش‌های باستان‌شناسی با کیفیت درخور انجام شوند

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۹ آذر ۱۳۹۱ / ۱۳:۱۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91092917693
  • خبرنگار : 71219