درحالی چندی پیش وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که نمیداند ارز مرجع اختصاص یافته برای واردات دارو در کجا مصرف شده که معاون وی در تازه ترین اظهارات خود با انتقاد از عملکرد بانک مرکزی رسما اختصاص ارز مرجع دارو به واردات خودروهای لوکس و محصولات آرایشی را تائید کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بحث اختصاص ارز مرجع به واردات خودروهای لوکس و برخی دیگر از اقلامی از این دست طی چند ماه گذشته بسیار داغ شده است. در حالی که در ابتدا قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت اختصاص ارز مرجع به واردات خودروهای لوکس را تکذیب کرد اما وزیر صنعت، معدن و تجارت بعدا اذعان کرد که در ماههای ابتدایی سال ارز مرجع به واردات بسیاری از کالاها و از جمله خودروهای لوکس اختصاص یافته است. هرچند که هنوز مشخص نیست ارز اختصاص یافته به دارو دقیقا در چه بخشی مورد استفاده قرار گرفته است.
از میزان دقیق ارز مرجع اختصاص یافته به واردات خودروهای لوکس آمار و اطلاعاتی در دست نیست اما آمار گمرک ایران حاکی از واردات بیش از 27 هزار دستگاه خودروی سواری لوکس به کشور طی هشت ماه نخست سال جاری است که این میزان واردات نسبت به مدت مشابه در سال قبل رشد 9.6 درصدی را نشان می دهد.
از سوی دیگر آمار نشان میدهد که در مهر ماه سال جاری و در شرایطی که کشور با محدودیتهای ارزی روبرو شده بود، حدود 4000 دستگاه خودروی لوکس وارد کشور شد. در آبان ماه نیز بیش از 4100 دستگاه خودروی لوکس وارد کشور شد.
اما موضوع واردات خودروهای لوکس با ارز مرجع آنقدر داغ بوده که پای وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز به این ماجرا باز شده است. مرضیه وحید دستجردی چندی پیش
درباره اینکه گفته میشود ارز مرجع اختصاص یافته برای واردات دارو به واردات خودروهای لوکس داده شد، گفته "ما هم مثل شما نمیدانیم ارز دارو به چه مصرفی رسیده است!"
وی عنوان کرد که "ما تلاش زیادی برای اختصاص ارز مرجع به شرکتهای واردکننده دارو و مواد اولیه دارویی طی شش ماه گذشته انجام دادیم اما موفق نشدیم و نمی دانیم این ارز در کجا مصرف شده است."
در همین حال رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت در اظهاراتی تازه با انتقاد از عملکرد بانک مرکزی در خصوص اعطای ارز مرجع به واردات کالاهای غیرضروری گفته "وزارت بهداشت شاکی اصلی این اتفاق است زیرا به جای این که ارز مرجع را به داروهای حیاتی و موردنیاز و برخی تجهیزات پزشکی که امروز از مهمترین اولویتهای کشور هستند، اختصاص بدهند، آن را برای واردات لوازم آرایشی و خودروهای لوکس در نظر گرفتهاند."
به گفته احمد شیبانی "کمیته تدابیر ویژه وزارت بهداشت از اسفند ماه سال 1390 پیگیر تامین و ذخیرهسازی داروهای حیاتی و موردنیاز کشور بود اما متاسفانه با وجود پیگیریها و مکاتبات فراوان تاکنون فقط یک سوم ارز موردنیاز برای تامین دارو در اختیار حوزه سلامت قرار گرفته است."
پیشتر نیز رسول خضری، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس عنوان کرده بود که در هفت ماهه امسال تنها یک پنجم از ارز واردات دارو از سوی بانک مرکزی اختصاص داده شده است
براساس اطلاعاتی که چندی پیش منتشر شد، از 2.5 میلیارد دلار نیاز ارزی کشور برای واردات دارو از ابتدای سال تاکنون تنها 600 میلیون دلار ارز مرجع تامین شده است. با این وجود سخنگوی مرکز مبادلات ارزی کشور در گفت وگو با ایسنا خبر داده که بانک مرکزی از ابتدای امسال تا 22 آذر ماه معادل 1.4 میلیارد دلار برای واردات دارو و اقلام دارویی به نرخ مرجع پرداخت کرد.
براساس آمار گمرک ایران در هشت ماهه 1391 وزن و ارزش داروهای خردهفروشی فاقد تولید داخل به ترتیب به 2800 تن و 458.8 میلیون دلار رسید. این میزان واردات از نظر وزنی و ارزشی نسبت به مدت مشابه در سال قبل به ترتیب 2.4 درصد افزایش و 14.3 درصد کاهش یافته است.
در همین مدت اما واردات خودروهای لوکس به کشور از نظر تعداد و ارزش به ترتیب 9.6 و 18.5 درصد افزایش یافت.
به این ترتیب در هشت ماهه امسال در حالی برخی از بیماران کشور به واردات داروهای فاقد تولید داخل به شدت نیاز داشتند که در همین مدت عدهای سرمایهدار با استفاده از ارز مرجع اقدام به واردات خودروهای لوکس کردند. حال باید مسئولان مربوط به ویژه بانک مرکزی، وزارت بهداشت و وزارت صنعت، معدن و تجارت به طور شفاف اعلام کنند که چه میزان ارز مرجع به واردات کالاهای لوکس و غیرضروری در شرایط کنونی اختصاص یافته است.
درحالی که برخی مسئولان دولتی کماکان اختصاص ارز مرجع واردات دارو به مصارف دیگر را عنوان میکنند، کماکان آمار دقیقی حاکی از این نیست که این ارز دقیقا به واردات کالاهای لوکس ازجمله خودرو اختصاص یافته باشد.
انتهای پیام