دانشمندان هستهیی آمریکا آنچه را خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس به عنوان سندی دال بر «ساخت بمب» هستهیی در ایران معرفی کرده بود زیر سوال برده و تاکید کردند که نمودارهای ارایه شده به عنوان سند که گفته میشود مبنای بخشی از اتهامات مطرح شده در گزارشات آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران هستند دارای اشتباهاتی فاحش است و چیزی جز یک تحلیل خالی از دقت و یا یک حقه آماتوری نیست.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس چند روز قبل با استناد به نمودارهایی که هیچ نشانی دال بر معتبر بودن آن وجود ندارد و در آستانه دور دیگری از نشستهای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی سعی کرد به ادعاها درباره برنامه هستهیی ایران جانی دوباره ببخشد و در گزارشی از وین با استناد به نمودارهایی که میگوید «مقامات یک کشور منتقد برنامه اتمی ایران» در اختیارش قرار دادهاند و همچون گذشته خواستهاند نامشان فاش نشود، مدعی شد دانشمندان ایرانی شبیهسازیهایی کامپیوتری از یک سلاح هستهیی را به اجرا درآوردهاند که قدرت انفجاری آن سه برابر انفجارهای اتمی هیروشیماست.
آسوشیتدپرس افزود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی سال گذشته در گزارش خود اشاره کرد که نمودارهایی را به دست آورده که نشان میدهد ایران به محاسبات انفجارهای اتمی پرداخته است و مدعی شد که این نمودار از همان نمودارهای آژانس است.
آسوشیتدپرس به نقل از یک دیپلمات عالیرتبه که مدعی شد موضع بیطرفی دارد تایید کرد که نموداری که در اختیار آسوشیتدپرس قرار گرفته از همان نمودارهایی است که در اختیار آژانس قرار گرفته بود.
گیل تودور، سخنگوی آژانس در اینباره اظهارنظری نکرد اما فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی در حاشیه دومین سالگرد شهادت شهید شهریاری درباره گزارش مذکور به خبرنگار ایسنا گفت: این گزارشها و اخبار صحت ندارد.
در عین حال بولتن دانشمندان اتمی آمریکا در گزارشی به تحلیل نموداری پرداخت که خبرگزاری آسوشیتدپرس آن را دلیل بر ادعای تسلیحاتی بودن برنامه هستهیی ایران معرفی کرده بود و در مقالهای به قلم دو دانشمند به نامهای یوسف بات و فرنک دالنوکی ورس نوشت: «نموداری که در هفته گذشته توسط آسوشیتدپرس منتشر شد، چیزی جز یک تحلیل خالی از دقت و یا یک حقه آماتوری نیست. در هفته گذشته آسوشیتد پرس به نقل از مقاماتی که به نامشان اشاره نشد از "کشوری منتقد برنامه هستهیی ایران" نموداری را منتشر کرد که نشان میداد" دانشمندان ایرانی شبیهسازیهایی کامپیوتری از یک سلاح هستهیی را به اجرا درآوردهاند که قدرت انفجاری آن سه برابر انفجارهای اتمی هیروشیماست. این خبر عنوان میکرد که این مقامات برای "تقویت استدلالهای خود مبنی بر اینکه برنامه هستهیی ایران باید متوقف شود" این نمودار بیتاریخ را (در اختیاراین خبرگزاری) قرار دادهاند.
هنوز میزان اعتبار این نمودار مشخص نشده است. با این حال حتی اگر معتبر دانسته شود، نمیتواند سندی دال بر برنامه هستهیی ایران باشد. علاوه بر مساله اعتبار این نمودار حاوی اشتباهی بسیار بزرگ است که بعید است دانشمندانی که در سطح ملی کار میکنند،مرتکب آن شده باشند.
تصویر منتشره توسط آسوشیتدپرس دو منحنی را نشان میدهد: یکی انرژی را در برابر زمان ترسیم میکند و دیگری خروجی توان را در برابر زمان، که احتمالا به یک ابزار انفجاری مربوط میشود. اما این دو منحنی با هم تطابق ندارند. اگر منحنی انرژی درست باشد، پس اوج توان باید بسیار پایینتر از 300 میلیون کیلوتن در ثانیه باشد اما در این نمودار 17 تریلیون کیلوتن در ثانیه ذکر شده است. به این ترتیب این نمودار حدود یک میلیون بار اشتباه دارد.
این نمودار چیزی جز نمایش یک تحلیل خالی از دقت یا یک حقه آماتوری نیست.
در هر صورت این سطح پیچیدگی علمی لازم برای ترسیم چنین نموداری با سطح پیچیدگی علمی فارغ التحصیلان و یا در سطح کاردانی و کارشناسی دوره های فیزیک هستهیی مطابقت دارد.
اگرچه چنین نموداری میتواند در صورتی که معتبر باشد باعث نگرانی شود اما دلیلی برای هشدار نیست و مطمئنا چیزی نیست که در توافقنامه پادمانی میان آژاس بینالمللی انرژی اتمی و ایران و یا در دیگر توافقات بین المللی که ایران عضو آنهاست ممنوع شده باشد.
اگرچه این تصویر این برداشت را نمیدهد که شبیهسازیهای کامپیوتری در واقع به اجرا درآمده باشد اما حتی اگر این کار انجام شده باشد، از نوع پروژهای است که یک دانشجو میتواند در دوره فیزیک هستهیی انجام دهد. این نمودار به سادگی نشان میدهد که یک توده محصول شکافتپذیر هستهیی در یک پالس 0.1 میکروثانیهای تولید شده است. از 1950 تاکنون این میزان دانش استاندارد وجود داشته است. این نه یک راز است نه نشان دهنده یک برنامه تسلیحات هستهیی.
نمودارهایی از این دست که در آسوشیتدپرس منتشر شده است میتواند در کتابچههای راهنمای علوم هستهیی یا در اینترنت پیدا شود. به عنوان مثال در مقاله تاثیرات تسلیحات هستهیی که ساموئل گلستن و فیلیپ دولان، نوشتهاند نموداری مشابه وجود دارد. این کتاب مصور به صورت آنلاین و رایگان در دسترس است. نمودار دیگری را میتوان در کتابچه فیزیکهای پروژه منهتن یافت.
لازم به ذکر است که دیگز دولتهای غیرهستهیی عضو پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهیی تحقیقات کامپیوتری بسیار بسیار جدیتری را درباره جنگافزار هستهیی انجام دادهاند. به عنوان مثال یک موسسه نظامی در برزیل یک تز دکترا را در سال 2009 با عنوان «شبیهسازی عددی انفجارهای گرماهستهیی در پیوندهای شکافت-جوش انفجار درونی تشعشعات» ارائه داد که مستقیما به تسلیحات هستهیی مربوط است.
این نمودار آماتوری و غلط به لحاظ فنی که توسط آسوشیتدپرس منتشر شد، حتی اگر معتبر شناخته شود، در مقایسه با چنین تحقیق مفصلی رنگ میبازد. »
در این رابطه جولین بورگر، از دبیران دیپلماتیک روزنامه گاردین نیز در گزارشی ضمن انتقاد شدید از خبر اخیر خبرگزاری آسوشیتدپرس و با اشاره به انتقادات بولتن دانشمندان اتمی در اینباره نوشت: به غیر از سوالاتی که در خصوص منطق انتشار این اسناد در رابطه با این موضوع وجود دارد، گزارش این بولتن نگرانیهایی را در خصوص گزارش نوامبر آژانس بینالمللی انرژی اتمی و قدرت تجزیه و تحلیلی که بر آن تاکید میشود باعث میشود.
منتقدین آژانس نظیر باب کلی بازرس پیشین این سازمان گفتهاند که اداره پادمانی آژانس فاقد تجربه کافی در زمینه جنگافزارهاست و نمیتواند قضاوتهایی حساس و حیاتی را انجام دهد.
در این گزارش آمده است اگر این نمودار واقعا مربوط به گزارش نوامبر آژانس باشد و با توجه به اینکه واقعا تقلبی است میتواند باعث طرح سوالات بسیاری شود به ویژه با توجه به اینکه این قضاوت خاص به تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه بخش نفتی ایران کمک کرده است.
گلن گرینوالد نیز در گزارشی که در روزنامه گاردین منتشر شد، نوشت: تبلیغات رسانهای منفی و وحشتزا آنقدر معمول است که نمیتوان هربار که منتشر میشود به آنها توجه نشان داد اما گاهی اوقات آنچه منتشر میشود آنقدر مضحک است که ارزش نشان دادن آن را نباید نادیده گرفت.
گزارش اختصاصی آسوشیتدپرس که از روز سهشنبه در بوق و کرنا شد و در تیتر قرمز خود ادعا میکند مدرکی دال بر «کارکردن ایران بر روی بمب» را یافته است از این قبیل است.
در این گزارش سه نکته برای زیر سوال بردن گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس مورد توجه قرار گرفته است؛ اول اینکه توجه شود آسوشیتدپرس این گزارش را نه به نام یک فرد بلکه به نام یک کشور که به نامش اشارهای نمیکند منتشر کرده است. توجیه انجام چنین کاری چیست؟ اینکه مقامات خواستار انتشارش بودند پس آن را در اختیار آسوشیتدپرس قرار دادند. در گزارش این خبرگزاری آمریکایی آمده است: مقامات فقط مشروط بر اینکه به نام آنها و کشورشان اشاره نشود این نمودار را در اختیار خبرگزاری قرار دادهاند.
دوم اینکه؛ در زیر این نمودار نوشتههایی به زبان فارسی درج شده است. اما در عین حال از زبان انگلیسی استفاده شده تا اطمینان حاصل شود تا مخاطبین آمریکایی میتوانند به سهولت، وحشتناک بودن آن را درک کنند همانطور که رابرت رایت در مجله آتلانتیک نوشت "چرا ایرانیها باید این نمودار هستهیی وحشتناک سری را به زبان انگلیسی تهیه کنند". این احتمال وجود دارد که دانشمندان ایرانی از زبان انگلیسی به عنوان زبان جهانی علم استفاده کنند اما ترکیب زبان فارسی و انگلیسی دست کم باید باعث تردید در این باره شود.
سوم اینکه؛ حتی اگر فرض شود این نمودار تقلبی نیست؛ این ایده که شبیهسازیهای کامپیوتری مدرکی است که نشان میدهد کشوری در جهت ساخت سلاح هستهیی کار میکند ایدهای پوچ است. همانطور که جان گلیزر میگوید دانشمندان از طیفهای مختلف توافق دارند که ایران هیچ گونه برنامه تسلیحات هستهیی ندارد و هیچ گونه تهدید قریب الوقوعی محسوب نمیشود چیزی که در گزارش آسوشیتدپرس به آن اشاره شده جملهای از دیوید آلبرایت است که میگوید اگرچه این نمودار واقعی به نظر میرسد اما ظاهرا بیشتر برای آن طراحی شده است که این پروسه درک و فهمیده شود تا اینکه بتوان آن را طرحی برای ساخت یک سلاح واقعی دانست.
نویسنده میافزاید: بهانه حمله به عراق ناشی از مشتی اطلاعات جعلی و عمدتا دستکاری شده بود که خروجیهای رسانهای غربی آنها را ارائه دادهاند. هرگونه تردید در اینباره که آنها قصد دارند و مشتاقند همان اقدامات را در رابطه با تهدید تخیلی نسبت داده شده به ایران انجام دهند باید برای همیشه از میان برداشته شود.
در ادامه این گزارش آمده است که رژیم تحریمهای تحت امر آمریکا که براساس این اتهامات به اجرا درآمده همچنان عامل رنج و مرگ ایرانیان بیگناه است اما مادامی که خروجیهای رسانهای نظیر آسوشیتدپرس کورکورانه هرچه را به آنها گفته میشود با سپر «کشور منتقد برنامه هستهیی ایران» و بدون ذکر نام این کشور منتشر میکنند این واقعیات سرکوب و تداوم و تشدید رژیم تحریمها را باعث خواهد شد.
انتهای پیام