محمدجواد لاریجانی در ادامه نشست خبری با رسانههای داخلی و خارجی، وی در پاسخ به سوالی با بیان اینکه ما به سیستم قضایی خود اطمینان داریم، اظهارکرد: بعضا ادعاهایی مطرح میشود مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی افرادی را به طور پنهانی اعدام میکند در صورتی که حتی یک نفر هم وجود ندارد که ما پنهانی اعدام کنیم . ما مجازاتهای اعدام را اعلام میکنیم چرا که قانونی هستند.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، وی افزود: حدود 80 درصد از اعدامها هم مربوط به کسانی است که در رابطه با موادمخدر فعالیت میکنند و ما در این رابطه نه تنها به ملت خود خدمت میکنیم بلکه به غرب هم خدمت میکنیم، اما غرب که بازار موادمخدر است با ما در این زمینه همکاری نمیکند.
لاریجانی گفت: بله، ما اعدام داریم و بخصوص در موادمخدر اشد مجازات را داریم ولی هیچ کس در جمهوری اسلامی ایران بدون نظر قاضی دستگیر، بازجویی و محکوم نمیشود و بدون محکومیت قطعی هم مجازات نمیشود، حال چه مجازات اعدام باشد و چه مجازات دیگر.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در پاسخ به سوالی در مورد اقدامات رسانههای غربی نظیر بیبیسی در حمایت از منافقین، اظهار کرد: دفاع از تروریست و پناه دادن به آنها خلاف مصوبات بینالمللی است. به نظر من مردم کشورهای غربی باید از حکومتهای خود سوال کنند که چرا باید پایتخت کشورهای غربی، بهشت تروریستها شود در حالی که استفاده از تروریست دامنگیر خود آنها میشود، کما اینکه طالبان ابتدا با پول CIA به کار گرفته شدند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی حمایت آشکار غرب از تروریستها را در مجامع بینالمللی پیگیری کرده است، گفت: طرح دعوا از سوی دولت و قربانیان هم در حال پیگیری است منتهی بیتوجهی آنان به این مسائل امری زشت است.
لاریجانی در مورد سازوکار قانونی این نهاد، اظهار کرد: ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در قانون احترام به آزادیهای مشروع و رعایت حقوق شهروندی پیشبینی شده است. افراد مختلف از ادیان مختلف به ما مراجعه میکنند و شکایتهایشان را مطرح میکنند و ما هم مسائل را با حساسیت خاصی دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: طبیعتا حساسیت ما با حساسیت غربیها فرق میکند. برای غربیها سوء استفاده از حقوق بشر مهم است ولی برای ما حقوق بشر است لذا ما وظیفه خود میدانیم که دنبال حقوق شهروندان خود باشیم و خیلی وقتها هم شده که از یک مسئول به خاطر دفاع از حقوق متهم سوال شده است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اظهار کرد: قصاص به عنوان یک حق شرعی شناخته شده است ولی در قرآن تاکید زیادی بر گذشت شده است و به همین دلیل ما تماسهای زیادی با اولیای دم گرفتهایم و تقاضای گذشت را داشتهایم ولی چون فلسفه ما، فلسفه جوسازی نیست و تکتک شهروندان ما محترم هستند کار همهی آنها با پیگیری دنبال میشود.
در ادامه این نشست، خبرنگار لسآنجلس تایمز به تشکیل شورای حقوق بشر در ایران در سال 76 اشاره کرد و پرسید بر سر آن حقوق بشر که پسوند اسلامی هم داشت، چه آمد و پروندههای آن کجا رفت؟ لاریجانی در پاسخ به این سوال اظهار کرد: شاید منظور شما کمیسیون حقوق بشر اسلامی باشد. من در آن زمان در مجلس بودم و با آیتالله یزدی مشورت کردم و این پیشنهاد را دادم. کمیسیون حقوق بشر یک مکانیزم خوب برای نظارت و پیشرفت است و آشنایی شهروندان به حقوق خود امری ضروری و اساسی است و به همین خاطر هم ما طرح "نهاد ملی حقوق بشر" را به زودی به مجلس میبریم و انشاءالله این یک گام دیگر در راستای احترام به حقوق شهروندی و رعایت حقوق بشر در ایران است.
وی افزود: بعد از رفتن آیتالله یزدی، آن کمیسیون حقوق بشر به یک NGO تبدیل شد. امروز هم حدود هشت هزار NGO در رابطه با حقوق بشر فعالیت میکنند که ما هم آنها را تشویق میکنیم. تشکیل NGO در کشور ما یک فعالیت سابقهدار است.
لاریجانی تصریح کرد: ما حقوق بشر را غربی نمیدانیم بلکه حقوق بشر را مبتنی بر عقلانیت و اسلامیت میدانیم و خودمان به طور اصیل در رابطه با پیشرفت حقوق بشر کار میکنیم. مثلا ما جلسات مختلفی با قضات در این زمینه برگزار میکنیم.
وی ادامه داد: قضات ما از افراد سختکوش هستند. باید توجه داشت که سیستم قضایی از جاهایی است که برای ورود به آن حداقل باید مدرک کارشناسی حقوق داشته باشید در صورتی که در یک وزارتخانه هم ممکن است حتی وزیر دیپلم داشته باشد لذا ما با قضات همفکری میکنیم تا ببینیم چطور میتوانیم در زمینه رعایت حقوق شهروندی بهتر عمل کنیم و همچنین در این زمینه با اساتید دانشگاه صحبت میکنیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه المیادین مبنی بر موضع این ستاد در رابطه با مسلح کردن مخالفین دولت سوریه،گفت: دخالت در سایر کشورها آن هم به شکل نظامی و استفاده از مکانیزم ترور در هر جا از جمله سوریه، خلاف قوانین و مقررات بینالمللی و انساندوستانه است و ما به شدت با آن مخالفیم.
لاریجانی با بیان اینکه آنچه که در سوریه اتفاق میافتد بسیار کریه است، اظهار کرد: شاید کمتر از 10 درصد از کسانی که در سوریه سلاح به دست گرفتهاند سوری باشند و بقیه استخدام شدهاند. بدتر این است که این جنایات را به اسم خدا، پیغمبر و با بسمالله انجام میدهند در حالی که دفاع از این گروهها، دفاع از مردم سوریه نیست بلکه مردم سوریه باید خودشان تصمیم بگیرند.
وی گفت: امروز کاملا روشن است که این تعرض نسبت به سوریه از سوی رژیم صهیونیستی برای تضعیف جبهه مقاومت فلسطین است و به نظر من هم شکستخورده است و امیدوارم مردم سوریه هم به این عدم توفیق توجه کنند و خودشان برای کشورشان تصمیم بگیرند.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه آیا ایران از فرصت ریاست بر جنبش غیرمتعهدها در زمینه مبارزه با بحث اعمال تحریم علیه ایران استفاده خواهد کرد یا خیر؟ اظهار کرد: نکته اول این است که باید پرسید این تحریمها برای چیست؟ اگر غرب این تحریمها را گذاشته که ما را از راه توانمندی و توسعه کشورمان باز بدارد که شکست خورده است. اگر میخواسته نظام اسلامی را به سکولار تبدیل کند شکست خورده است منتهی ممکن است گفته شود غربیها از اذیت کردن ما لذت میبرند که این از غربیها بعید نیست زیرا آنها گاهی از اذیت کردن خودشان هم لذت میبرند. اگر غرض آنها آزار دادن انسانهاست یک غرض غیرانسانی است و همه کشورها باید جلوی آن بایستند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه افزود: جمهوری اسلامی ایران طرفدار استفاده همه کشورها از دانش هستهیی است. پیشرفت ما در زمینه هستهیی هم کاملا داخلی است و همه چیز آن را میدانیم و اینطور نیست که دانش آن را وارد کرده باشیم.
وی در پایان گفت: ما همچنین حاضریم که در چارچوب ان.پی.تی به همه کشورهایی که میخواهند از این دانش استفاده کنند کمک کنیم و ما معتقدیم جمهوری اسلامی ایران در دورهای که ریاست جنبش غیرمتعهدها را بر عهده دارد میتواند از این فرصت برای مقابله با بحث اعمال تحریمها استفاده کند.
انتهای پیام