معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: به دنبال خشکسالیهای پی در پی در استان، ضعف پوشش گیاهی و ضعف بنیه حیات وحش باعث افزایش تلفات و کاهش زادآوری شده است.
حسن اکبری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه یزد، اظهار کرد: در دهه های اخیر در بین حوادث طبیعی که جمعیت های انسانی را تحت تاثیر قرار داده اند، تاثیرات منفی خشکسالی از نظر درجه شدت، طول مدت، مجموع فضای تحت پوشش، تلفات جانی، خسارت اقتصادی و اثرات اجتماعی دراز مدت در جامعه، بیشتر از سایر بلایای طبیعی بوده است.
وی ادامه داد: همچنین تمایز این پدیده با سایر بلایای طبیعی در این است که بر خلاف سایر بلایا این پدیده به تدریج و در یک دوره زمانی نسبتا طولانی عمل کرده و اثرات آن ممکن است پس از چند سال و با تاخیر بیشتری نسبت به سایر حوادث طبیعی ظاهر شود.
وی افزود: از آنجایی که تعیین دقیق زمان شروع این اثرات، کار مشکلی است تا حدودی آن را یک پدیده و بلیه خزنده می دانند. از سویی دیگر چون خشکسالی برخلاف سایر بلایای طبیعی کمتر منجر به خسارات ساختاری می شود، کمک رسانی در هنگام وقوع این پدیده در مقایسه با سایر پدیده ها مثل سیل، پیچیده تر و مشکل تر است.
نابودی بخش وسیعی از پوشش گیاهی مناطق تحت مدیریت
وی بیان کرد: استان یزد با متوسط بارندگی 106 میلی متر جزء استان های خشک و کم آب به شمار می آید و کاهش قابل ملاحظه بارندگی از سال 1375 و استمرار این روند تاکنون حیات گیاهی را با چالش مواجه کرده است به طوری که بخش وسیعی از پوشش گیاهی مناطق تحت مدیریت به دلیل خشکسالی های پی در پی کاملا از بین رفته است و حتی در صورت بهبود بارندگی در سالهای آینده وضعیت پوشش گیاهی قابل برگشت نبوده و خسارت وارده جبران ناپذیر است.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: بنا بر بررسی های انجام شده و گشت زنی در سطح مناطق تحت مدیریت این اداره کل در خصوص وضعیت رویشی زیستگاهها، متاسفانه در بیشتر مناطق تعداد زیادی از گونه های بوته ای چند ساله مانند قیچ و تاغ و حتی گونههای درختی در سطح مناطق به دلیل خشکسالیهای پی در پی کاملا خشک شدهاند.
مهریز، بخشهایی از بافق و خرانق دارای بیشترین اثرات خشکسالی
اکبری افزود: برای جبران خسارات و احیای مجدد رویشگاهها به سال های بیشتری با وضعیت تر سال احتیاج است. در سال جاری اثرات خشکسالی در مناطق مهریز، بخشهایی از بافق، خرانق و شمال نایبندان و منطقه قره تپه خاتم مشهودتر است.
معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان یزد در مورد وضعیت حیات وحش استان در مواجهه با خشکسالی تصریح کرد: مشکلات کم آبی و کم غذایی در برخی از زیستگاههای خشک استان این زیستگاهها را آسیب پذیر کرده است و همچنین ضعف پوشش گیاهی و ضعف بنیه حیات وحش باعث افزایش تلفات و کاهش زادآوری و همچنین کاهش موفقیت رشد نوزادان شده است.
وی در خصوص مشکلات ناشی از خشکسالی بر روی حیات وحش وعرصه های طبیعی بیان کرد: گذار بیموقع به زیستگاهها و به تبع آن کاهش امنیت و در نتیجه احتمال افزایش شکار غیرمجاز و تلفات در اثر حوادث جاده ای، همچنین کاهش نرخ و اختلال در زادآوری که تاثیرات آن در نسل بعدی گونه نیز قابل ردیابی و مشاهده است، از جمله این مشکلات است.
افزایش بیماریها و کاهش جمعیت حیات وحش
وی ضعف فیزیولوژیک و افزایش بیماریها و در نتیجه کاهش جمعیت، افزایش غیر معمول در میزان مرگ و میر و همچنین کاهش جمعیت طعمه خواران با تاخیر زمانی و در نهایت هزینه بر بودن احیای مجدد آن را از دیگر مشکلات ناشی از خشکسالی بر روی حیات وحش دانست.
اکبری در مورد اهداف واقدامات محیط زیست یزد به منظور کاهش اثرات منفی خشکسالی بر روی حیات وحش و زیستگاهها بیان کرد: این اداره کل اقداماتی مانند رفع نیازهای آبی حیات وحش در تمام مناطق تحت مدیریت و زیستگاههای آزاد و همچنین نیازهای غذایی حیات وحش در شرایط کاهش مهیایی منابع غذایی را انجام داده است.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد ادامه داد: در راستای کاهش اثرات منفی خشکسالی همچنین پیش بینی حوادث ناشی از تاثیرات خشکسالی و اقدامات کنترلی مانند کنترل آتش، کنترل آفات و رفع تعارضات، برنامهریزی برای انجام اقدامات زیربنایی و عمرانی در راستای پیشگیری و رفع آثار منفی خشکسالی بر زیستمندان و زیستگاهها از دیگر فعالیت ها در این زمینه بوده است.
وی ایجاد تعامل با جوامع محلی، ارتباط سازنده بین جوامع محلی مستقر در مناطق تحت مدیریت و زیستگاههای حساس از طریق کنترل گرایش حیات وحش به مزارع در دورههای خشک را از جمله راهبردهای اصلی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد برای کاهش اثرات خشکسالی عنوان کرد.
وی افزود: بر اساس براورد کارشناسی میزان خسارت وارده پیش بینی شده به منابع زیستی از جنبههای مختلف مبلغی حدود 200 میلیارد ریال در سال جاری است.
مقابله و پیشگیری از آثار زیانبار خشکسالی
وی خاطرنشان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد در راستای اهداف کلان حفاظت از تنوع زیستی و برای مقابله و پیشگیری از آثار زیانبار خشکسالی اقدام به توزیع علوفه دستی در فصلهای خشک و سرد سال میکند.
وی اضافه کرد: این اداره کل همچنین با احداث آب انبارها و آبشخورها در سطح مناطق با تقویت بنیه منابع آبی و کاهش تبخیر آب، آن را در دسترس حیات وحش قرار داده است.
اکبری یادآور شد: از دیگر اقدامات این اداره کل همچنین خرید تجهیزات آبرسانی، حفر چاه و نصب تلمبه بادی در مناطق حساس و شکننده در برابر خشکسالی بوده است.
انتهای پیام